∆ανεικά συµπεράσµατα, ιδιόκτητη διχοτόµηση

81

Του  ∆ηµήτρη Παλµύρη

 

Όχι! ∆εν θα µας ζητά άδεια µε ποιους θα συντρώγει ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας. Καλά το είπε. ∆ικαίωµά του να πηγαίνει σε κοινωνικά δείπνα µε τον ψευδοϋπουργό εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι. Οφείλει όµως να δίνει λογαριασµό. Τον τίτλο του Προέδρου τον σέρνει µαζί του, παντού, για τα επόµενα 4 χρόνια. Εκτός κι αν παραιτηθεί. Τότε όχι απλά δεν θα πρέπει να δίνει λογαριασµό, θα µπορεί να τρώει µέχρι σκασµού. Μόνο τότε! Μόνο! Τώρα, ούτε και εµείς θα ζητάµε άδεια αν θα τον κρίνουµε πού τρώει και πού πίνει και πού πάει και το δίνει. ∆εν θα ζητάµε άδεια και τι συµπεράσµατα θα βγάζουµε!

Το να δίνει λοιπόν ο Πρόεδρος το χρόνο του (έστω τον κοινωνικό) στον Οζερσάι έχει τη σηµασία του. Έχει και τη σηµασία του και το πότε επιλέγει να το κάνει αυτό. Το εν λόγω δείπνο λοιπόν, µετά των γυναικών των δύο πολιτικών, πραγµατοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου. Ήδη τότε τα πράγµατα στην κυπριακή ΑΟΖ είχαν πάρει φωτιά. Λίγες µέρες πριν ο µάγκας, σκληρός και πατριώτης Πρόεδρός µας, φώναζε για δανεικές ψήφους Τ/κ. Φώναζε πως κάποιοι υιοθετούν τουρκικές θέσεις. Μετά πήγε να φάει µε έναν υποστηρικτή της λύσης δύο κρατών σε ένα κοινωνικό δείπνο.

Θα πει κάποιος πως το να τρως µε κάποιον δεν σηµαίνει απαραίτητα πως πρέπει να συµφωνείς µε τις θέσεις του. Ας µας επιτραπεί όµως να επικαλεστούµε (ή να δανειστούµε) ένα τ/κ δηµοσίευµα. Αυτό το τ/κ δηµοσίευµα, το οποίο έγινε αιτία να αποκαλυφθεί αυτό το κοινωνικό δείπνο, που είχε µείνει για δεκαπέντε µέρες κρυφό. Λέει το δηµοσίευµα πως ο σκοπός του δείπνου ήταν να συζητήσουν για λύση δύο κρατών. ∆ανεικά δηµοσιεύµατα, δανεικά συµπεράσµατα, ας µας συγχωρεθούν.

Αυτοί που δεν είναι δανεικοί, αλλά ολόδικοί του είναι οι χειρισµοί του Προέδρου στο Κυπριακό. ∆ικές του οι παλινδροµήσεις. Του ανήκουν τα ενωτικά δηµοψηφίσµατα, οι ψεύτικες επικλήσεις για φυγή από το Μοντ Πελεράν, οι ίσες αποστάσεις Γκουτέρες για το Κραν Μοντανά, η αποψίλωση των συγκλίσεων, των αρµοδιοτήτων, της πολιτικής ισότητας. Έχει την κυριότητα της αποκεντρωµένης οµοσπονδίας και της ιδέας για πρωθυπουργικό σύστηµα. Από το στόµα τους ήρθε και η πληροφορία πως βολιδοσκοπούσαν για λύση δύο κρατών.

Τι να υποθέσουµε λοιπόν πως µαγείρευαν στις 4 Ιουνίου µε τον υποστηρικτή της διχοτόµησης; Τι να ανησυχούµε για τα γεωτρύπανα των Τούρκων; Τι ταράζουµε και την ΕΕ; Όλα θα κυλήσουν στην Αν. Μεσόγειο, λέει ο Τσαβούσογλου. Κάτι θα ξέρει και αυτός. Η οδός της διχοτόµησης µπορεί να αφήσει πολλούς ευχαριστηµένους. Μισή ΑΟΖ, µισή Κύπρος αλλά… ιδιόκτητη. Ολόκληρη εξουσία στα δικά τους χέρια. ∆ανεικά ποτέ!