Ανεπάρκεια, αδιαφορία και εγκατάλειψη

24

Της Κάλιας Ανδρέου

Μέχρι πότε θα είµαστε θεατές της ανεπάρκειας; Των παραλείψεων και της αδιαφορίας; Οι κρατικές υπηρεσίες νοσούν. Θύµατα της ανικανότητας των αρµοδίων να διαχειριστούν τα τεράστια προβλήµατα που οδηγούν σε τραγωδίες είναι κυρίως ανήλικα παιδιά.

∆εν είναι λίγες οι υποθέσεις οι οποίες είδαν το φως της δηµοσιότητας το τελευταίο διάστηµα. Υποθέσεις που «έκλεισαν» µε θάνατο. Γιατί όλοι όσοι εµπλέκονται δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό για να σταµατήσουν τη λίστα θυµάτων που µακραίνει, παρα µόνο κλείνουν τις υποθέσεις µε την ανακοίνωση -κάθε φορά- µιας έρευνας.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες αδυνατούν να προσφέρουν όσα θα έπρεπε. Η υποστελέχωση και η αδυναµία συντονισµού των αρµόδιων φορέων έχουν ως αποτέλεσµα να θρηνούµε θύµατα. Θύµα της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας ήταν η Έλενα Φραντζή.

Κάποιοι που παρακολουθούσαν την Έλενα αδιαφόρησαν. ∆εν καταλογίστηκαν ευθύνες. Η υπόθεση «έκλεισε» µε το θάνατό της. Θύµα της αδυναµίας η 9χρονη Μαρία και ο 13χρονος αδερφός της. Οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν προστάτευσαν τα παιδιά. ∆εν βοήθησαν ώστε να αποτρέψουν την τραγωδία. Ο 16χρονος Παναγιώτης θα µας θυµίζει πάντα τη σκληρότητα της κοινωνίας µας. Η κοινωνία, το σχολείο, το Υπουργείο Παιδείας και ολόκληρη η Πολιτεία συνέλαβαν στο να καταλήξει σε θάνατο το bullying που ο Παναγιώτης δεχόταν καθηµερινά από συνοµήλικούς του.

Οι εξαφανίσεις επτά γυναικών, µεταξύ αυτών και δύο ανήλικων κοριτσιών, πέρασαν στο ντούκου. Κανείς δεν διερωτήθηκε, κανείς δεν έδρασε, µέχρι και τη διαπίστωση της δολοφονίας τους. ∆ολοφόνος δεν είναι µόνο ο Μεταξάς. ∆ολοφόνοι είναι για άλλη µια φορά κρατικές υπηρεσίες, που άφησαν να γίνει ό,τι έγινε. Που δεν διερεύνησαν όσο έπρεπε να διερευνήσουν. Η έρευνα ακόµη αναµένεται…

Η Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι είναι αποφασισµένη να φτάσει το «µαχαίρι στο κόκκαλο». Το µαχαίρι θα φτάσει στον κόκκαλο µόνο όταν γίνουν ριζικές αλλαγές. Όταν η κοινωνική πρόνοια δεν θα εξαρτάται από την κρίση του Υπουργείου Οικονοµικών. Όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες αποκτήσουν ανθρώπινο πρόσωπο. Όταν τεθεί ως προτεραιότητα η ευηµερία των πολιτών, η στήριξη όλων όσων το έχουν ανάγκη. Οι αρµόδιοι θα πρέπει αυτή τη φορά να λάβουν σοβαρά υπόψιν την τραγικότητα των συνεπειών ενός ανεπαρκούς κράτους.

Ο καταλογισµός και η ανάληψη ευθυνών δεν εξαντλούνται στην ανακοίνωση µιας έρευνας. Μετά και το θάνατο του 14χρονου, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση. ∆εν αµφισβητείται η ευαισθητοποίηση της Υπουργού.
Ο θάνατος του 14χρονου στιγµάτισε ολόκληρη την κοινωνία. Η Υπουργός όµως οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του υπουργείου της. Την ανικανότητά του να διαχειριστεί ένα τόσο ευαίσθητο θέµα. Αν τελικά αποδειχθεί ότι η ευθύνη βαραίνει κρατικές υπηρεσίες, τότε περιµένουµε να δούµε -εκτός από ανάληψη ευθυνών- ριζικές αλλαγές.