Ανεπίτρεπτη ενθάρρυνση του βίαιου χουλιγκανισμού

Τα χθεσινοβραδινά επεισόδια πριν, κατά και μετά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα στο Τσίρειο ήταν το φυσιολογικό αποτέλεσμα μιας ανεπίτρεπτης ενθάρρυνσης του βίαιου χουλιγκανισμού που προέκυψε λόγω της απροθυμίας και αδυναμίας των κυβερνώντων να διαχειριστούν αποτρεπτικά τη βία μέσα και έξω από τα γήπεδα.

Και στον τομέα του αθλητισμού, σημειώνει με ανακοίνωσή του το επιτελείο του υποψήφιου Σταύρου Μαλά, οι κυβερνώντες αποδείχθηκαν ανεπαρκέστατοι στην αντιμετώπιση φαινομένων που λόγω της ανοχής εκτραχύνθηκαν σε βαθμό που να υπάρχει πια ο κίνδυνος να θρηνήσουμε και θύματα.

Το χειρότερο είναι η προσπάθεια των κυβερνώντων να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, καταφεύγοντας στην προσφιλή τους τακτική να επιρρίπτουν την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης σε άλλους.

Αντί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, για παράδειγμα, να αναγνωρίσει τις τραγικές συνέπειες της απραξίας του και της αδυναμίας του να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, προβάλλει ΣΗΜΕΡΑ τον ισχυρισμό ότι αυτός πρότεινε μέτρα από το 2014 τα οποία ΑΛΛΟΙ απέρριψαν και στρουθοκαμηλίζει. Είναι τραγικό. Μετά τα επεισόδια στο Τσίρειο θα έπρεπε να είχε ο ίδιος υποβάλει κιόλας την παραίτησή του μαζί με τη συγγνώμη του στους Κύπριους φιλάθλους και την κοινωνία της Κύπρου.

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, καταλήγει η ανακοίνωση, εγγυάται ΚΑΙ στον τομέα του αθλητισμού ένα σχεδιασμό που θα θέτει τέρμα σε τέτοια φαινόμενα και θα καθορίζει σαφή πλαίσια αθλητικής δικαιοσύνης, καταπολέμησης της βίας και του χουλιγκανισμού και θα καλλιεργεί προϋποθέσεις υγιούς ανάπτυξης του αθλητισμού, μέσα από διαφανείς διαδικασίες αποφάσεων, πολιτικής και πρακτικής.

 

Ανοχή και ατιμωρησία εκτρέφουν τη βία στα γήπεδα

Ο αθλητισμός μετρά καινούργιες πληγές με τα αιματηρά έκτροπα στο Τσίρειο

 

Θεατές στο ίδιο έργο υπήρξαν όσοι φιλήσυχοι φίλαθλοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Τσίρειο Στάδιο, με το σκηνικό να είναι για μια ακόμα φορά «αμαυρωτικό» για το αθλητικό πνεύμα και το ίδιο τραγικό. Μια εξωφρενική εικόνα που μόνο μελανά συναισθήματα προκαλεί σε κάθε ορθά σκεπτόμενο πολίτη, ο οποίος δικαιολογημένα εκφράζεται με αγανάκτηση, καθώς βλέπει τους κυβερνητικούς και άλλους ιθύνοντες να σφυρίζουν αδιάφορα και να αποποιούνται κάθε ευθύνη για τα έκτροπα και τα όσα εγκληματικά διαδραματίζονται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Τσίρειο στη διάρκεια του αγώνα μεταξύ της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ αποτελούν μια ακόμα επαλήθευση των ανησυχιών που εδώ και καιρό εκφράζονται για τα τεκταινόμενα στο κυπριακό ποδόσφαιρο και στα οποία ο αρμόδιος Υπουργό Δημοσίας Τάξης και γενικότερα η κυβέρνηση επιμένουν να κλείνουν τ’ αυτιά. Και αυτή τη φορά, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους…

Παράνομη είσοδος φονικών και άλλων απαγορευμένων αντικειμένων εντός του σταδίου, παρά τα «μέτρα ελέγχου και ασφάλειας», ανελέητος πετροβολισμός, ρίψη κροτίδων και άλλων επικίνδυνων κατασκευασμάτων, εμπρησμοί εγκαταστάσεων, τρομοκρατική ατμόσφαιρα, τραυματισμοί και υλικές ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ… Αυτό ήταν το ουσιαστικό αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα και όχι το τυπικό 0-0 που σφύριξε ο διαιτητής μετά τη λήξη κι αφού είχαν προηγηθεί όλα εκείνα τα έκτροπα.

Το τι θα εκτυλισσόταν στη διάρκεια του αγώνα είχε διαφανεί από την αρχή. Από την πρώτη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους στο γήπεδο οι παίκτες, η ομάδα των εθισμένων στο χουλιγκανισμό έδωσε τα πρώτα σημάδια της εγκληματικής δράσης που θα ακολουθούσε…

Βροχή έπεσαν μέσα στο γήπεδο, αλλά και στις κερκίδες, οι κροτίδες και οι φωτοβολίδες, οι πέτρες και τα κομμάτια από σπασμένα μπετόν, τα γυάλινα μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Λίγα λεπτά δράσης των φανατισμένων οπαδών ήταν αρκετά για να δώσουν στο Τσίρειο την εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Και δεν σταμάτησε αυτή η δράση ούτε μετά τον τραυματισμό του νεαρού ball boy που δέχτηκε στο κεφάλι κροτίδα ή κάτι παρόμοιο. Το συγκεκριμένο επεισόδιο πυροδότησε ακόμα μεγαλύτερη ένταση, με τους μαινόμενους οπαδούς να συνεχίζουν τη ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο και ταυτόχρονα να ξεσπούν στις εγκαταστάσεις του σταδίου.

Σπασμένα αποχωρητήρια, ξεχαρβαλωμένες και καμένες καρέκλες στις κερκίδες είναι μερικά μόνο δείγματα από το τι άφησαν στο πέρασμά τους οι χούλιγκανς (φανατισμένοι οπαδοί και των δύο ομάδων) οι οποίοι επέκτειναν τη δράση τους και εκτός γηπέδου, επιδιδόμενοι σε έναν ανελέητο μεταξύ τους πόλεμο προκαλώντας ζημιές σε αστυνομικά και άλλα οχήματα, καθώς και σε προθήκες καταστημάτων.

 

Δύο τραυματίες και μία σύλληψη

 

Ο 14χρονος ball boy που τραυματίστηκε από αντικείμενο που πέταξαν οπαδοί του ΑΠΟΕΛ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και κρατήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας. Στη συνέχεια αφού διαπιστώθηκε ότι ευτυχώς τα τραύματά του δεν εγκυμονούσαν περαιτέρω κίνδυνο, πήρε εξιτήριο.

Τραυματισμένος έφυγε από το Τσίρειο και ένας 54χρονος ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην προσπάθεια να απομακρυνθεί τρέχοντας για να αποφύγει επεισόδια, πήδηξε πάνω από περιτείχισμα με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη κάταγμα στον αριστερό αστράγαλο. Από όλο αυτό το χάος που προκάλεσαν με την εγκληματική δράση τους οι χούλιγκανς και των δύο πλευρών, η Αστυνομία κατάφερε να περάσει χειροπέδες μόνο σε ένα άτομο και συγκεκριμένα σε 17χρονο ο οποίος, όπως αναφέρεται, συνελήφθη κατά την αποχώρησή του για τα αδικήματα της οχλαγωγίας και της μαχαιροφορίας και τέθηκε υπό κράτηση.

Το ΤΑΕ Λεμεσού που ανέλαβε να εξιχνιάσει τις ποινικές πτυχές των επεισοδίων, έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον στην εξέταση των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένα εντός και εκτός Τσιρείου, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν και να συλληφθούν τα άτομα που ενέχονται.

 

Κάποια μέρα θα θρηνήσουμε θύματα»

 

Με οργή και αγανάκτηση κατέγραφαν χθες οι ιθύνοντες του Τσιρείου, τα όσα καταστροφικά άφησαν πίσω τους οι μαινόμενοι φανατισμένοι οπαδοί και των δύο ομάδων.

Πυρπολημένες τουαλέτες στις κερκίδες των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, ανάλογες ζημιές στις κερκίδες των οπαδών της ΑΕΛ, σωροί από πέτρες, ποτήρια και σπασμένα μπουκάλια, υπολείμματα πυρσών και κροτίδων, σπασμένες καρέκλες, μεγάλα κομμάτια τσιμέντου που, άγνωστο πώς, ξεκολλήθηκαν από τα σκαλιά, σιδερένια βαριά αντικείμενα που ανεξέλεγκτα και χωρίς έλεος εκσφενδόνιζαν μεταξύ τους οι ομάδες των χούλιγκανς.

Οι ζημιές τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική κερκίδα ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί, αλλά σίγουρα είναι τεράστιες, ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο υπεύθυνος των εγκαταστάσεων του Τσιρείου, Κώστας Χριστοδούλου Τσιγαρής, τονίζοντας ότι «κάποια από τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως φονικά όπλα τα οποία είναι άγνωστο πώς βρέθηκαν εντός του γηπέδου».

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για αυτά τα συνεχώς επαναλαμβανόμενα φαινόμενα, ο υπεύθυνος του Τσιρείου υποδεικνύει ότι «αυτή η κατάσταση πρέπει να προβληματίσει την ΚΟΠ και να δουν τι πρέπει να γίνει», γιατί όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «κάποια μέρα θα θρηνήσουμε θύματα».

Η πολιτική ευθύνη από τον Ιωνά στον Πρόεδρο

Τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Τσίρειο προκάλεσαν, όπως ήταν επόμενο, την αντίδραση των κομμάτων, τα οποία με σχετικές ανακοινώσεις τους εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους και ζητούν την ανάληψη ευθυνών.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και βουλευτής Άριστος Δαμιανού επισημαίνει ότι τα όσα απαράδεκτα και καταδικαστέα έγιναν στη Λεμεσό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα αποφάσεων, πράξεων και παραλείψεων που επέτρεψαν, εξέθρεψαν και υπέθαλψαν το χουλιγκανισμό και τη βία μέσα και έξω από τα γήπεδα. Όταν άνθρωποι μετατρέπονται από φίλαθλοι σε φορείς βίας είναι προφανές ότι η κοινωνία μας έχει πρόβλημα. «Όταν μετά από δεκάδες εξαγγελιών του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης η κατάσταση επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται, είναι προφανές ότι ο κ. Νικολάου έχει πρόβλημα».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υπενθύμισε το φιάσκο της κάρτας φιλάθλου, την ατιμωρησία ακροδεξιών στοιχείων σε συγκεκριμένες κερκίδες και σωματεία, τον ετσιθελισμό στην επιβολή της απόσυρσης της Αστυνομίας από τα γήπεδα, ωσάν η αστυνόμευση να είναι δουλειά των πολιτών-επιτηρητών γηπέδων και το ξήλωμα αστυνομικών διευθύνσεων για να υλοποιηθεί το βόλεμα ημετέρων. «Για την πολιτική ανεπάρκεια και έλλειψη θεσμικής ευθιξίας από τον αρμόδιο υπουργό χρεώνεται ο απερχόμενος Πρόεδρος. Ο κ. Αναστασιάδης διαχρονικά επιδεικνύει απίστευτη ανοχή και παρέχει στον κ. Νικολάου πολιτική κάλυψη. Επομένως αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη για τα κακώς κείμενα στον νευραλγικό τομέα της δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης».

Τα ντροπιαστικά επεισόδια στο Τσίρειο καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους και άλλα πολιτικά κόμματα, οργανωμένα σύνολα και αθλητικοί φορείς.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

 

 

Μόνο μία σύλληψη έγινε για τα επεισόδια στο Τσίρειο

Τη δική της θέση για τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Τσίρειο στάδιο, έδωσε μέσω ανακοίνωσης η Αστυνομία. Στην ανακοίνωση συγκεκριμένα αναφέρει ότι «έξι λεπτά πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, μερίδα οπαδών του ΑΠΟΕΛ έριξαν κροτίδα στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 14χρονος, ο οποίος ήταν ορισμένος για την επαναφορά της μπάλας (Ball boy).

Ο αγώνας διακόπηκε για περίοδο 15 λεπτών και όταν επανάρχισε διακόπηκε εκ νέου, λόγω ρίψης αντικειμένων από μερίδα οπαδών της ΑΕΛ.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης διακοπής, αριθμός οπαδών των δύο ομάδων εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και συνεπλάκησαν, για να γίνει επέμβαση της Αστυνομίας για την απομάκρυνσή τους.

Μετά τη δεύτερη διακοπή, οι οπαδοί των δύο ομάδων αποχώρησαν από το γήπεδο. Κατά την αποχώρηση συνελήφθη 17χρονος, για τα αδικήματα της οχλαγωγίας και της μαχαιροφορίας. Στο νοσοκομείο επίσης μεταφέρθηκε και ο 14χρονος, ο οποίος δεν διαπιστώθηκε να έχει οποιοδήποτε τραύμα, αλλά παραπέμφθηκε για περαιτέρω εξετάσεις».

 

 

Γίναμε μάρτυρες μιας φαρσοκωμωδίας

Ανακοινώσεις από ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ για τα όσα συνέβησαν στο Τσίρειο στάδιο

Το τρίτο ημίχρονο του αγώνα στο Τσίρειο στάδιο συνεχίστηκε χθες με ανακοινώσεις εκατέρωθεν των δύο εμπλεκομένων σωματείων, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Η μεν ΑΕΛ κάνει λόγο για φαρσοκωμωδία και το ΑΠΟΕΛ ότι δεν μπορεί να παλεύει μόνο του για αντιμετώπιση της βίας. Πέρα από τις δύο ανακοινώσεις είχαμε την τοποθέτηση του διαιτητή του προχθεσινού αγώνα, Δημήτρη Μασιά, που αποποιείται τις δικές του ευθύνες και τις μετακυλίει στην Αστυνομία η οποία από πλευράς της όπως πάντα θεωρεί ότι έκανε σωστά τη δουλειά της. Από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να λείπει και η τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, που επανέφερε το θέμα με την κάρτα φιλάθλου.

Στη χθεσινή της λοιπόν ανακοίνωση η ΑΕΛ αναφέρει τα ακόλουθα: «Δυστυχώς για μία ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες μίας φαρσοκωμωδίας που απέφερε ακόμα μία τεράστια πληγή στο σώμα της ΑΕΛ, του Κυπριακού Ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση της κοινωνίας μας.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και πολύ περισσότερο ο αρμόδιος για θέματα διαιτησίας κ. Ρέικβαρτ, δεν εκτίμησαν σε καμία περίπτωση όπως όφειλαν την προϊστορία του συγκεκριμένου αγώνα μεταξύ ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ, καθώς επίσης και δεν αφουγκράστηκαν τις έντονες αντιδράσεις του φίλαθλου κόσμου της ΑΕΛ και τα όσα αναρτήθηκαν, στο άκουσμα του ορισμού του διαιτητή Δημήτρη Μασιά, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που σε συνδυασμό με την παρουσία και άλλων πρωταγωνιστών του αγώνα-φιάσκο ο οποίος έκρινε ένα πρωτάθλημα τον Μάιο του 2014, βρέθηκαν πάλι μαζί χθες (σ.σ. προχθές) στον αγωνιστικό χώρο του Τσιρείου Σταδίου.

Η Κυπριακή Αστυνομία και ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να είναι πολύ προβληματισμένοι και να κάνουν την αυτοκριτική τους για τον τρόπο που χειρίστηκαν και ”ζύγισαν” την αναμέτρηση γενικότερα. Πολύ περισσότερο όμως στο σημείο του τραυματισμού του 14χρονου ποδοσφαιριστή των Ακαδημιών μας που εκτελούσε καθήκοντα Ball Boy και τα όσα επακολούθησαν και διαδραματίστηκαν μέσα στα αποδυτήρια των διαιτητών κατά την πρώτη διακοπή του αγώνα, όπου έδωσαν στον διαιτητή της αναμέτρησης το “πράσινο φως” για την επανέναρξη του αγώνα, παρά την αντίθεση της επίσημης ΑΕΛ διά στόματος του προέδρου Ανδρέα Σοφοκλέους, αλλά και άλλων υπευθύνων (Υπεύθυνος Ασφαλείας Σταδίου και Γυμνασίαρχος) του αγώνα που ήταν παρόντες». Επιπλέον στην ανακοίνωση αναφέρεται «σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΛ ζητά μία μεγάλη συγγνώμη από την οικογένεια, αλλά και τον ίδιο τον μικρό Βασίλεφ για τα όσα άσχημα βίωσε και βιώνει ως επακόλουθο του τραυματισμού του από τη ρίψη της κροτίδας». Καταλήγοντας, η ΑΕΛ αναφέρει ότι «καλούμε τον μεγάλο μας κόσμο να σταθεί ασπίδα σε όσους αποτελούν το οικοδόμημα της ΑΕΛ. Από πλευράς μας δεν πρόκειται να αφήσουμε ΚΑΝΕΝΑ να βλάψει την ομάδα μας».

Στη δική του ανακοίνωση το ΑΠΟΕΛ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα τραγικά γεγονότα στο Τσίρειο αποτελούν ένα από τα πιο βίαια κτυπήματα στο σώμα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο ΑΠΟΕΛ καταδικάζει, με τον πιο έντονο τρόπο όλα τα συμβάντα όπως διαδραματίστηκαν. Είναι η ώρα που όλοι πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να τον ρωτήσουμε αν είναι αυτό το ποδόσφαιρο που θέλουμε. Η απάντηση από πλευράς μας είναι ξεκάθαρη. ΟΧΙ. Ο ΑΠΟΕΛ καλεί την ΚΟΠ, τα ποδοσφαιρικά σωματεία και την Πολιτεία να κοιτάξουν και αυτοί το πρόβλημα κατάματα και να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζονται αν επιθυμούμε όλοι να σώσουμε το ποδόσφαιρο. Στις άλλες χώρες βρήκαν τις λύσεις, να αποβάλουν τη βία από τα γήπεδα. Εμείς σε ένα νησί του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, γιατί δεν μπορούμε;

Όλα όσα έγιναν στο Τσίρειο Στάδιο θα συζητηθούν αύριο (σ.σ. σήμερα) σε έκτακτη συνέδρια του Διοικητικού Συμβουλίου. Με στόχο να προβούμε, στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων, στις ενέργειες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε όσο είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς το πρόβλημα. Ο ΑΠΟΕΛ έχει προχωρήσει και στο παρελθόν σε τέτοιες ενέργειες όμως δεν μπορεί να παλεύει μόνος του. Ας υπάρξει επιτέλους, η πραγματική βούληση για τομές, από αυτούς που πραγματικά μπορούν να εφαρμόσουν τέτοια μέτρα έτσι ώστε να αποβάλουν τους ταραξίες και να δώσουν τη δυνατότητα, στις οικογένειες και στους υγιείς φιλάθλους να επιστρέψουν στα γήπεδα».

 

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy