Ανεξεταστέοιπαιδαγωγοί

Της Νίκης Κουλέρμου

 

Με ένα απλό γκουγκλάρισμα (αναζήτηση μέσω της μηχανής του Google) ο καθένας από μας που θέλει να λέγεται άνθρωπος με παιδεία, θεολόγος και μη, εκπαιδευτικός και μη, θα έβρισκε πολλά και ενδιαφέροντα για την ανεξιθρησκία. Το δικαίωμα δηλαδή να πιστεύει ο καθένας σε όποια θρησκεία θέλει και άρα να προσεγγίζει το μάθημα των Θρησκευτικών με ανεξαρτησία σκέψης. Δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας διά του άρθρου 18.1. Τυχαία λοιπόν από αυτού του είδους την αναζήτηση βρήκα κι εγώ στο σύνδεσμο http://www.pi.ac.cy/pi/files/epimorfosi/ekpaid_yliko/thriskeftika_mesi/4_c_gymnasiou_de12.pdf ένα… μάθημα ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης για το «Διάταγμα των Μεδιολάνων: ένας νέος δρόμος ανοίγεται για τους χριστιανούς», όπου ο εκπαιδευτικός μέσα από τις λέξεις «Αγία Τριάδα» διδάσκει ότι «Αγία Τριάδα = αγάπη + ελευθερία + δημοκρατία, ανεξιθρησκία, ενεργός πολίτης, δικαιώματα, ευθύνες». Ένα μάθημα Θρησκευτικών που υποχρεωτικά περνούν όλοι οι παιδαγωγοί και καλώς το περνούν για να μπορούν και οι ίδιοι να ξέρουν πώς θα διδάξουν αυτό το μάθημα. Διερωτάσαι λοιπόν αν όσοι επιτέθηκαν με ύβρεις και έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τη μαθήτρια με πρωτοφανή λύσσα είχαν την ελάχιστη προπαίδεια για να δώσουν σε άλλους μαθήματα… πίστης και λατρείας, σεβασμού και αγάπης ή και δημοκρατίας. Θα θεωρηθεί προσβλητικό, αλλά μάλλον δεν άκουσαν ποτέ στη ζωή τους ούτε για δημοκρατία, ούτε για ελευθερία έκφρασης, ούτε για ανεξιθρησκεία. Οι επιθέσεις εναντίον της μαθήτριας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ισοδυναμούν με την επίθεση του κ. Σέπου εναντίον της μαθήτριας με τη μαντήλα, κατά τη δική μας άποψη. Δείχνουν έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα και έλλειψη ανοχής στην άλλη άποψη. Και το χειρότερο είναι ότι ο Υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε σε όλα τα κανάλια προχθές να μη γνωρίζει τάχατες περί του άρθρου και των επιθέσεων που έτυχε η μαθήτρια. Όφειλε να γνωρίζει και όφειλε να τοποθετηθεί. Η επίκληση άγνοιας δεν αρμόζει σε Υπουργό Παιδείας, ο οποίος καθηκόντως πρέπει να διαμορφώσει πολιτική και θέση αναφορικά με το αν το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρέωση ή επιλογή. Είναι καιρός να εγκύψει στο ζήτημα και να αρθρώσει λόγο, χωρίς φόβο και πάθος, αν θέλει να πιστέψουμε στις διακηρύξεις περί σύγχρονου, ευρωπαϊκού κράτους.

Η μαθήτρια Ιόλη Νικολάου δεν διέπραξε έγκλημα. Ούτε και έχει προκαταλήψεις για κανέναν που θεωρεί υποχρέωσή του το μάθημα των Θρησκευτικών ή άλλον που θεωρεί ότι πρέπει να είναι επιλογή σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο ή κράτος. Το κράτος όμως πρέπει και έχει υποχρέωση να πάρει θέση για το αν το μάθημα των Θρησκευτικών μπορεί να συνεχίσει να διδάσκεται ως υποχρεωτικό στο σχολείο κόντρα σε θεμελιώδες άρθρο του Συντάγματος…

Για το άρθρο της Ιόλης η Επίτροπος Προστασίας όπως και αρκετοί ακαδημαϊκοί εξέφρασαν το θαυμασμό τους. Προσθέτουμε και το δικό μας θαυμασμό για την ώριμη, κριτική σκέψη, αλλά και για το θάρρος της μαθήτριας να τη δημοσιοποιήσει. Σημειώνουμε παράλληλα την απέχθεια και την απαξίωσή μας σε όσους απέδειξαν με το μπούλινγκ που άσκησαν στη μαθήτρια και γενικά την επίθεση που εξαπέλυσαν σε βάρος της, ότι είναι ανάξιοι να είναι παιδαγωγοί και δη θεολόγοι…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy