Ανήγαγαν σε επιστήμη τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Το ότι όλος εκείνος ο κόσμος στο Πισσούρι που βλέπει τα τελευταία χρόνια τα σπίτια του να ραγίζουν και σιγά-σιγά να βυθίζονται μέσα στα χώματα που συνεχώς υποχωρούν, χωρίς η κυβέρνηση να επιδεικνύει ενδιαφέρον για αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν πρέπει να μας ξενίζει. Αντίθετα, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι ουσιαστικό από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, η οποία στην επταετία της εξουσίας της έχει αποδείξει ότι ανήγαγε τις βαρύγδουπες εξαγγελίες και τις κούφιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις σε επιστήμη.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από όλα εκείνα τα προγράμματα και τα έργα που στη διάρκεια αυτών των επτά χρόνων ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και εξαγγέλθηκαν με περισσή περηφάνια από τον ίδιο τον Πρόεδρο κάθε φορά που επισκεπτόταν τη Λεμεσό και καθόταν σε συσκέψεις με φορείς της πόλης; Λίστες ολόκληρες αραδιάζονταν κάθε φορά, με έργα που θα γίνουν, με υπηρεσίες που θα αρχίσουν να λειτουργούν, με κοινωνικές και άλλες παροχές που θα ξεκινήσουν να προσφέρονται σε δήμους, κοινότητες, ομάδες πολιτών κ.λπ.

Έργα και υπηρεσίες που αφορούν καίριους τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία και ο Πολιτισμός, αλλά και υποδομές που θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση και την περαιτέρω ανάπτυξη ιδιαίτερα των εκτός πόλης περιοχών. Από τα «θα γίνουν» όμως μέχρι το «έγιναν» ή έστω «γίνονται», η απόσταση είναι τεράστια, όπως τεράστια είναι η απογοήτευση και η αγανάκτηση των πολιτών, καθώς διαπιστώνουν όλο και πιο έντονα την αναξιοπιστία που χαρακτηρίζει τους κυβερνώντες.

Το μεγαλύτερο θύμα από αυτές τις πολιτικές και τις πρακτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη αποτελεί αναμφίβολα ο κόσμος της υπαίθρου. Οι χιλιάδες εκείνοι άνθρωποι που παλεύουν να κρατηθούν στα χωριά τους, ανανεώνοντας συνεχώς τις ελπίδες τους ότι θα δημιουργηθούν καλύτερες προοπτικές και θα έρθουν καλύτερες μέρες κάθε φορά που ο Πρόεδρος και οι υπουργοί υπόσχονται και δεσμεύονται.

Πλην όμως το αποτέλεσμα είναι σε κάθε περίπτωση το ίδιο απογοητευτικό, αφού δεσμεύσεις, υποσχέσεις και εξαγγελίες αποδεικνύονται έπεα πτερόεντα. Κι αυτό σε αντίθεση με όλα όσα υπόσχεται και εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια η κυβέρνηση όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση κάποιων ολίγων και συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Και το βλέπουμε αυτό να επιχειρείται ακόμα και τώρα σε σχέση με τα μέτρα στήριξης για τις οικονομικές επιπτώσεις που δημιούργησε η πανδημία.

Χρήστος Χαραλάμπους