Ανησυχούν οι τοποθετήσεις του Προέδρου

163

 

Το ΑΚΕΛ θα αντιπαλέψει μέχρι τέλους τη λύση δύο κρατών

Μια λύση συνομοσπονδίας θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ αντιδρά έντονα στις πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος έχει συναντήσεις και συζητήσεις που παραπέμπουν σε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών γιατί «δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με τα τετελεσμένα της κατοχής. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε εκείνο το οποίο ζητούσε, ήταν το όραμα ουσιαστικά του Ραούφ Ντενκτάς, η διχοτόμηση δηλαδή, η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Θα το αντιπαλέψουμε αυτό το πράγμα με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε κατηγορηματικά χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Στο περιθώριο προσυνεδριακής ημερίδας της ΕΔΟΝ όπου ήταν ομιλητής, ο Άντρος Κυπριανού απάντησε σε ερώτηση για το τι αναμένει από την ενημέρωση στην οποία θα προβεί την Τρίτη ο Πρόεδρος Δημοκρατίας προς τον κυπριακό λαό, λέγοντας: «Εύχομαι και ελπίζω να απαντήσει γιατί ανοίγει ένα θέμα το οποίο είχε κλείσει. Και πώς θεωρεί ότι το άνοιγμα και η συζήτηση αυτού του κεφαλαίου θα βοηθήσει στην επίλυση όλων των υπόλοιπων σημαντικών ζητημάτων, τα οποία θα υπάρχουν μπροστά του και ενώπιον βέβαια και του κ. Ακιντζί, εάν και εφόσον υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Ο Α. Κυπριανού διευκρίνισε ότι αναφέρεται στα ζητήματα των εγγυήσεων, του εδαφικού, του περιουσιακού, της εκτελεστικής εξουσίας. Όλα αυτά τα θέματα τα οποία καταγράφει ο κ. Γκουτέρες στο πλαίσιό του. «Εμείς θέλουμε να ακούσουμε, λοιπόν, κάποια λογική εξήγηση από τον κ. Αναστασιάδη. Γιατί έκανε αυτή την κίνηση τακτικής; Πού στοχεύει, ποιο συγκεκριμένο περιεχόμενο έχει αυτή η κίνηση και πώς εξυπηρετεί τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού;», υπογράμμισε.

Ο Α. Κυπριανού είπε επίσης ότι εύχεται και ελπίζει «να είναι καθησυχαστικός» ο Πρόεδρος, στις πράξεις και όχι μόνο στα λόγια αναφορικά «με τις ανησυχίες οι οποίες υπάρχουν για όλα αυτά τα οποία συζητιούνται το τελευταίο διάστημα και δεν είναι απότοκα των δικών μας τοποθετήσεων, είναι απότοκα δικών του τοποθετήσεων δημόσια, αλλά και τοποθετήσεων άλλων στελεχών της κυβέρνησης για συναντήσεις τις οποίες έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι οποίες συζητήσεις βέβαια παραπέμπουν σε λύσεις συνομοσπονδίας ή διχοτόμηση”. Σε παρατήρηση ότι προφανώς ο στόχος είναι να υπάρξει έδαφος για να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες και ερωτηθείς εάν υπάρχουν περιθώρια για να πάνε κάποιες από τις εξουσίες στις πολιτείες, ο Α. Κυπριανού απάντησε ότι θέλουν να ακούσουν συγκεκριμένα ποιες εξουσίες και αρμοδιότητες θεωρεί ο Πρόεδρος ότι μπορούν να μετακινηθούν προς τις πολιτείες. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «είναι κλειστό το κεφάλαιο το συγκεκριμένο, με δύο πολύ μικρές εκκρεμότητες. Ούτε η Τουρκία το αμφισβητεί αυτό στο οποίο έχουμε καταλήξει, ούτε η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Είναι άξιο απορίας λοιπόν γιατί το θέτει ο κ. Αναστασιάδης και μάλιστα με ένα τρόπο με τον οποίο δεν θα πάρει και κανένα αντάλλαγμα», ανέφερε. Για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο Α. Κυπριανού είπε ότι «ο ΓΓ έδειξε το δρόμο και σε ό,τι αφορά την ουσία και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία και την ανάγκη να υπάρχει πολιτική βούληση» και ο κ. Αναστασιάδης έπρεπε «να απαντήσει με ένα ναι δίχως ουρές και υποσημειώσεις ή προϋποθέσεις στην έκκληση του ΓΓ και η τ/κή πλευρά είτε θα απαντούσε θετικά είτε θα έμενε εκτεθειμένη για την αρνητική της απάντηση», κατέληξε.

 

 

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ : Αφέλεια να θεωρούν κάποιοι εύκολη την αλλαγή της βάσης λύσης