Άνω ποταμών η μεθόδευση των συγχωνεύσεων

«Αριστοφανική φαρσοκωμωδία» ο επιπόλαιος τρόπος διαχείρισης της κατάστασης,
λέει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Χρόνο μέχρι τη Δευτέρα για να βρουν λύσεις σε σχέση με τρεχούμενους λογαριασμούς οι οποίοι δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα και έχουν συμψηφιστεί ή κλείσει, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους κατόχους τους, έδωσε στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και στην Ελληνική Τράπεζα, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής η οποία συζήτησε σε έκτακτη συνεδρία της το θέμα των συμψηφισμών λογαριασμών στον Συνεργατισμό χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των πελατών.
Επίσης έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών για την αποστολή, εκπρόθεσμα, επιστολών με τις οποίες ενημερώνονταν οι πελάτες της πρώην ΣΚΤ κυρίως για συμψηφισμό των λογαριασμών δανείων και καταθέσεών τους, με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να χαρακτηρίζει τόσο ως άστοχη τη διαχείριση από την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) των καταθέσεων και δανείων πολιτών όσο και ως «αριστοφανική φαρσοκωμωδία» τον επιπόλαιο τρόπο, όπως είπε, διαχείρισης όλης αυτής της κατάστασης.
Θέμα τέθηκε από τους βουλευτές και για το γεγονός ότι ενώ ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) με επιστολή του από τον Μάιο έδινε χρονικό περιθώριο μέχρι τις 9 Νοεμβρίου για αφαίρεση της άδειας για εκτέλεση τραπεζικών εργασιών της ΣΚΤ, η άδεια παραδόθηκε από τη ΣΚΤ στο τέλος Αυγούστου όταν ολοκληρώθηκε η μεταφορά των εργασιών του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα με αποτέλεσμα να γίνει βεβιασμένα ο συμψηφισμός δανείων/καταθέσεων και το κλείσιμο λογαριασμών που παρέμειναν στη ΣΚΤ, προτού ενημερωθούν οι κάτοχοι των λογαριασμών αυτών.
Σύμφωνα με τον πρώην οικονομικό διευθυντή της πρώην ΣΚΤ, Λάμπρο Παπαλαμπριανού, ο SSM δεν έδωσε χρόνο για διατήρηση της τραπεζικής άδειας της ΣΚΤ μέχρι τον Νοέμβριο αφού υπογράφηκε η συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα (τέλος Ιουνίου), γιατί «υπήρχε κίνδυνος σε περίπτωση που παρουσιάζονταν και πάλι εκροές καταθέσεων να δημιουργηθεί πρόβλημα και ενδεχομένως ακόμη και η ίδια η συναλλαγή να μην μπορέσει να ολοκληρωθεί».
Απαντώντας σε ερώτηση, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, είπε ότι υπάρχει επιστολή του SSM από τον Μάιο του 2018 ότι θα αφαιρείτο η τραπεζική άδεια και πρόσθεσε ότι το ορόσημο ήταν η ολοκλήρωση της μεταφοράς των εργασιών στην Ελληνική Τράπεζα.
Ερωτηθείς τι θα γίνει τη Δευτέρα με όσους έκλεισαν οι λογαριασμοί, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης, είπε ότι το θέμα «έτυχε της προσοχής μας την τελευταία εβδομάδα και θέλουμε να βρούμε λύση, να βοηθήσουμε τον κόσμο –δεν μιλούμε για μεγάλους αριθμούς».

Η κυβέρνηση επέδειξε ανύπαρκτα αντανακλαστικά

Όταν υπάρχουν προβλήματα για τις τράπεζες, η κυβέρνηση ζητά άμεσα τη λήψη αποφάσεων, τονίζει το ΑΚΕΛ

Προέκταση και συνέπεια της κάκιστης συμφωνίας που έχει η κυβέρνηση, τα προβλήματα που προέκυψαν με τους συμψηφισμούς λογαριασμών, εκτιμά το ΑΚΕΛ.
Με δήλωσή του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία συνήλθε εκτάκτως χθες για να εξετάσει το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής Λευκωσίας, Στέφανος Στεφάνου, επεσήμανε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόβλημα είναι προέκταση και συνέπεια μιας κάκιστης συμφωνίας που έχει κάνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού για την απορρόφηση του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα. «Το πρόβλημα, όπως έχει διαπιστωθεί στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, είναι εκτεταμένο, είναι πιεστικό για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για νοικοκυριά, για απλούς ανθρώπους και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μπροστά σε αυτά τα πιεστικά προβλήματα που έχουν προκληθεί, η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού έχει επιδείξει ανύπαρκτα αντανακλαστικά. Όταν υπάρχουν προβλήματα για τις τράπεζες η κυβέρνηση αμέσως τρέχει, φέρνει νόμους, ζητά εδώ και τώρα να ληφθούν αποφάσεις. Όταν έχει να κάνει με προβλήματα απλών ανθρώπων, και μάλιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρωπιστικής υφής, η κυβέρνηση κωφεύει και δεν αντιδρά. Μάλιστα νομίζω ότι στα αυτιά των πολιτών ακόμα ηχεί η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι όλα έγιναν νόμιμα και δεν υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε. Εκφράζοντας λύπη για την κατάσταση, ο Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε ικανοποίηση για την αντίδραση της Βουλής, η οποία «προσπαθεί να καλύψει έστω και ένα μέρος από το μεγάλο κενό που παρουσιάζεται από την έλλειψη αντανακλαστικών από μέρους της κυβέρνησης». Η Βουλή, ωστόσο, δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Όμως, τονίζει το ΑΚΕΛ, διά του Στέφανου Στεφάνου -ο οποίος έχει εγγράψει και το θέμα εκ μέρους της κοινοβουλευτικής του ομάδας- «είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από τη συζήτηση που έγινε έχει ευαισθητοποιήσει τους εμπλεκόμενους και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ληφθούν μέτρα για επίλυση των πιεστικών προβλημάτων». Η Βουλή, τόνισε, «θα είναι εδώ, θα ελέγχει τα πράγματα και θα επανέλθουμε την ερχόμενη βδομάδα για να εξετάσουμε εάν και κατά πόσον δίνονται λύσεις, ποια είναι εκείνα τα προβλήματα τα οποία παραμένουν και τι άλλο μπορεί να γίνει».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ επεσήμανε ακόμα ότι προκύπτουν και ζητήματα ευθυνών για τους άστοχους, όπως τους χαρακτήρισε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, χειρισμούς στο όλο θέμα. «Αυτές ασφαλώς και θα τις δούμε, θα ζητήσουμε να αναδειχθούν οι ευθύνες και εκεί και όπου υπάρχουν να καταλογισθούν και να ληφθούν μέτρα. Προτεραιότητα τώρα είναι να δούμε πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των πολιτών», τόνισε ο Στέφανος Στεφάνου.

Άλλες αντιδράσεις
Η Αλληλεγγύη διά του Μιχάλη Γιωργάλλα τονίζει πως οι συμψηφισμοί λογαριασμών στον Συνεργατισμό χωρίς την έγκαιρη ενημέρωση των δικαιούχων τους αποτελούν ένα νέο άτακτο, οριζόντιο και καθαρό κούρεμα καταθέσεων. Η Συμμαχία Πολιτών κάνει λόγο για μία ακόμη καταχρηστική και αυθαίρετη πρακτική, η οποία επηρέασε εν μέσω μία νυκτί χιλιάδες συμπολίτες μας.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy