Aνοικτός πόλεμος κατά ΓεΣΥ από την ηγεσία του ΠΙΣ

187
Νομική συμβουλή θα ζητήσει ο Υπ. Υγείας
Ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ τον κατηγόρησε ως ψεύτη
Στον Γενικό Εισαγγελέα για λήψη νομικής συμβουλής θα στραφεί ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά τις κατηγορίες που δέχθηκε από πλευράς του αντιπροέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Μάριου Καραϊσκάκη. Την ίδια ώρα ο κ. Ιωάννου επιφυλάσσεται και για τα νόμιμα δικαιώματά του τονίζοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί να κατηγορείται ως ψεύτης. «Δεν θα ανεχτώ ύβρεις από μέρος της ηγεσίας του ΠΙΣ», διεμήνυσε ο Υπουργός Υγείας.
Επίσης ο κ. Ιωάννου ανάφερε πως μερίδα της ηγεσίας του ΠΙΣ κάνει μπούλινγκ σε γιατρούς. «Όποτε υπάρχει μια προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ γιατρών και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας δέχονται καταιγισμό σχολίων από συναδέλφους τους γιατρούς», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το πρόσωπο που μεσολάβησε για τη σύναψη του μνημονίου/εγγράφου συνεννόησης, ο κ. Ιωάννου υπέδειξε πως δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του, όμως θα τα διαβιβάσει στον νομικό του σύμβουλο, που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας.
«Το συγκεκριμένο πρόσωπο ενεργούσε εκ μέρους μερίδας γιατρών που εκπροσωπούνται στον ΠΙΣ και έχω και τα συγκεκριμένα ονόματα των γιατρών που εκπροσωπούσε. Όμως αυτές τις πληροφορίες δεν θα τις διαβιβάσω στα ΜΜΕ, αλλά στον νομικό μου σύμβουλο», είπε ο Υπουργός Υγείας.
Να σημειώσουμε πως ο κ. Καραϊσκάκης δήλωσε χθες μιλώντας στο Τρίτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του ΡΙΚ πως ο Υπουργός Υγείας «κατασκεύασε, υπέγραψε και παρουσίασε» ο ίδιος στον ΟΑΥ σαν δικό του ΠΙΣ, το μνημόνιο συναντίληψης που ετοιμάστηκε και επιδόθηκε στον κ. Ιωάννου από άτομο κοντά στον ΠΙΣ, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που τους χωρίζουν για το ΓεΣΥ.
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου κατέστησε σαφές πως θα μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα για λήψη νομικής συμβουλής.
Νομοθετικές ρυθμίσεις θέλει ο ΠΙΣ για να συμμετάσχει σε διάλογο
Απορρίπτει ότι υπάρχει Μνημόνιο Συναντίληψης
Ο ΠΙΣ θα επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μόνο εάν υπάρχει ειλικρινής βούληση της αρμόδιας Αρχής για συζήτηση επί του συνόλου των αιτημάτων της Γενικής του Συνέλευσης, αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή του. Προσθέτει ακόμη ότι η «ανεπίσημη προσπάθεια να αποτυπωθούν οι θέσεις και αναφορές στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαφόρων συναντήσεων συμπεριλαμβανομένης και αυτής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ουδεμία περίπτωση αποτελεί επίσημο έγγραφο με χαρακτήρα μνημονίου συναντίληψης ή/και συμφωνίας μεταξύ ΠΙΣ, ΟΑΥ και Υπουργείου Υγείας, όπως επικοινωνιακά προβλήθηκε, και ως εκ τούτου απορρίπτεται». Επίσης, όπως σημειώνεται ο ΠΙΣ και η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα θα συμμετάσχουν στο διάλογο και διαπραγμάτευση στα θέματα της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, μόνο εάν προκύψουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις του προτεινόμενου σχεδίου υγείας, καθώς μόνο μέσα από αυτές μπορεί να καταστεί βιώσιμο, λειτουργικό και υλοποιήσιμο ακόμα και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.
Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «Μνημόνιο Συναντίληψης» μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ και του ΠΙΣ σημειώνεται πως καμία πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από οποιοδήποτε μέλος του ΠΙΣ, με περιεχόμενο που διαφοροποιεί τις πάγιες θέσεις του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ. Οι θέσεις του ΠΙΣ για το ΓεΣΥ είναι δημόσιες, τεκμηριωμένες και σταθερές. Συνοψίζονται δε στην απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης και στις επιμέρους κοινές θέσεις των Επιστημονικών Εταιρειών όπως αποτυπώθηκαν στο διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ, σημειώνεται.
Το δικό τους πολυασφαλιστικό Σύστημα Υγείας φαίνεται ότι δημιουργούν ιδιώτες γιατροί.
Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιδιωτών Γιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) δημιούργησε ένα ιδιωτικό ΓεΣΥ, η πλατφόρμα του οποίου ήδη λειτουργεί διαδικτυακά με την ονομασία Private Medical Network Cyprus και σε αυτήν μπορούν να εγγραφούν όσοι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν πρόθεση να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. «Τη δήλωση αυτή», αναφέρεται στην εν λόγω πλατφόρμα, «μπορούν να τη συμπληρώσουν οι ιδιώτες γιατροί που δεν έχουν πρόθεση να συμμετάσχουν στο προτεινόμενο ΓεΣΥ, στα πλαίσια της δημιουργίας ενός νέου Δικτύου Ιδιωτικής Ιατρικής στον τόπο μας με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών όλων των ειδικοτήτων, των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, κλινικών εργαστηρίων, ακτινολογικών και άλλων διαγνωστικών κέντρων, τα οποία θα επιλέξουν να παραμείνουν εκτός ΓεΣΥ».
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου κάνει λόγο για ένα άλλο «παρά-ΓεΣΥ», όπου θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η ΕΝΙΚ με την κίνηση αυτή αγνοεί τους χιλιάδες συμπολίτες μας που είτε δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια σύναψης ιδιωτικής ασφάλειας ή τις 60.000 και πλέον χρόνιους ασθενείς που δεν τους ασφαλίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες.
Αποκαλύφθηκε ποιοι υποσκάπτουν το ΓεΣΥ
Ανοικτό κάλεσμα Υπ. Υγείας σε όσους γιατρούς πιστεύουν στο ΓεΣΥ
Σε ευθεία υπόσκαψη της εφαρμογής του ΓεΣΥ μπήκε χθες μερίδα της ηγεσίας του ΠΙΣ με κατηγορίες κατά του Υπουργού Υγείας για «πλαστογραφία» του μνημονίου συνεργασίας, αλλά και και θέτοντας ως προϋπόθεση νομοθετικές αλλαγές για να προσέλθουν οι ιδιώτες γιατροί εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου. Δημόσια χθες με δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου κατήγγειλε μέρος μερίδας της ηγεσίας  του ΠΙΣ για υπόσκαψη του ΓεΣΥ.
«Θα ήταν εντιμότερο εκ μέρους μερίδας της ηγεσίας του ΠΙΣ να πουν ειλικρινά και σε μας, αλλά κυρίως στους Κύπριους πολίτες, ότι δεν θέλουν και δεν θα συναινέσουν ποτέ στην εφαρμογή του ΓεΣΥ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου. Επεσήμανε την ίδια ώρα πως το ΓεΣΥ σχεδιάστηκε μετά από διαβουλεύσεις και συζητήσεις δεκαετιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και όλων των προηγούμενων ηγεσιών του ΠΙΣ και ομόφωνα ψηφίστηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα το 2017.
«Θα ήταν πιο ειλικρινές από πλευράς τους να μας πουν πραγματικά ότι δεν επιθυμούν το ΓεΣΥ και ότι έχουν βολευτεί με την υφιστάμενη κατάσταση, αφού η μέχρι τώρα στάση τους αποδεικνύει περίτρανα ότι ουδέποτε είχαν πρόθεση να αποδεχτούν το ΓεΣΥ και ότι τα όποια αιτήματα έφεραν ενώπιόν μας ήταν απλά προφάσεις εν αμαρτίαις και τεχνάσματα για κωλυσιεργία ή ανατροπή. Γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά πως αφουγκραζόμενος τις όποιες ανησυχίες της ιατρικής κοινότητας σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ικανοποιήθηκαν τα πλείστα εκ των αιτημάτων τους και στο πλαίσιο του Νόμου όπως έχει ψηφισθεί. Ενδεικτικά να αναφέρω την εγγυημένη μονάδα για τους ειδικούς γιατρούς, την αύξηση κατά 20% των προτεινόμενων αποζημιώσεων για τους Προσωπικούς Ιατρούς, κίνητρα για κοινοπραξίες Προσωπικών Ιατρών, την επιλογή του γιατρού να χρεώνει συμπληρωμή μέχρι και 25 ευρώ μετά τις 8 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα και το θέμα της υπερεπισκεψιμότητας», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις εκπροσώπων του ΠΙΣ ότι τερματίστηκε η διαπραγμάτευση μέχρι να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις, νομικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, στο προτεινόμενο ΓεΣΥ ο Υπουργός Υγείας αναφέρει πως πλέον είναι ηλίου φαεινότερο ότι όταν αντιπρόσωποι της ηγεσίας του ΠΙΣ επανέρχονται συνεχώς με νέα αιτήματα, τα οποία εκ του νόμου δεν μπορούν να υλοποιηθούν, αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς τους για συνεννόηση, παρά τις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις τους, που μάλλον γίνονται για χάριν εντυπωσιασμού.
Παράλληλα ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως εν τέλει  όλοι ανεξαιρέτως θα βρεθούμε ενώπιον των ευθυνών μας όταν θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουμε στους Κύπριους πολίτες, ενώ απηύθυνε και ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους γιατρούς που πίστεψαν στο ΓεΣΥ, το στηρίζουν και είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν εποικοδομητικά στην υλοποίησή του.
Ανησυχεί αλλά δεν εφησυχάζεται ο ΟΑΥ
Κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει τις εξελίξεις ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανάφερε ότι θα ήταν ψέμα να πει ότι δεν ανησυχούν οι ακραίες τοποθετήσεις και συγκρούσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η αξιολόγηση της όλης κατάστασης είναι συνεχής, επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου ενώ όπως είπε συνεχής είναι και η προσπάθεια από πλευράς ΟΑΥ να γίνουν όλα όσα πρέπει σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα συνεχίζεται και η ενημέρωση προς τους γιατρούς από πλευράς ΟΑΥ ώστε να έχουν την ορθή πληροφόρηση για το ΓεΣΥ.
Η πλειοψηφία συμφωνεί με το ΓεΣΥ
Δημοσκόπηση σε σχέση με το ΓεΣΥ παρουσίασε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός  ΑΛΦΑ Κύπρου.
Όπως προκύπτει η πλειοψηφία κατά 60% συμφωνεί με το ΓεΣΥ όπως αυτό έχει σχεδιαστεί, το 24% διαφωνεί ενώ το 16% δεν τοποθετείται.
Το 56% συμφωνεί ότι το ΓεΣΥ θα διορθώσει τα μεγάλα προβλήματα στον τομέα της Υγείας ενώ το 31% διαφωνεί.
Σε ερώτηση τι σκοπεύουν να κάνουν με την προσωπική τους ασφάλεια υγείας, το 63% απάντησε πως δεν έχουν ασφάλεια υγείας. Το 21% θα περιμένει να δει τι θα κάνουν τόσο οι ίδιοι όσο και η ασφαλιστική εταιρεία τους, το 3% θα την ακυρώσουν ενώ το 13% θα την κρατήσουν.
Κατά 60% διαφωνούν είτε απόλυτα, είτε κάπως για τη στάση που διατηρούν οι οργανωμένοι γιατροί.
Ανενημέρωτοι σε σχέση με τις εισφορές παρουσιάζονται οι Κύπριοι αφού το 58% δεν γνωρίζει την εισφορά τους.
Ελένη Κωνσταντίνου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.