Αντί μνημόνιο το βάφτισαν Ταμείο Ανάκαμψης

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Το μνημόνιο επιστρέφει, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα ονομάζεται Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ανακοίνωσε χθες ότι θα διενεργήσει έλεγχο «σχετικά με το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα της μεταπρογραμματικής εποπτείας για τα πέντε κράτη-μέλη (Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008». Μάλιστα το μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Alex Brenninkmeijer, διευκρίνισε ότι «στο πλαίσιο του ελέγχου θα εξεταστεί επίσης η καταλληλότητα της μεταπρογραμματικής εποπτείας, ως εργαλείου παρακολούθησης για το υπό συζήτηση Ταμείο Οικονομικής Ανάκαμψης», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ο μηχανισμός ο οποίος θα εφαρμοστεί για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο ίδιος με αυτόν που ακολουθήθηκε στις χώρες του μνημονίου.

Με βάση τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να καταθέσουν πλάνο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των συστάσεων της Κομισιόν. Στην περίπτωση της Κύπρου αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξουν ξανά τα κεφάλαια για τον φορολογικό σχεδιασμό, τις εκποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, την προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, καθώς και τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύστημα δικαιοσύνης και Ταμεία Προνοίας. Και φυσικά από τη στιγμή που θα ακολουθηθούν οι συνταγές και οι προτακτικές του μνημονίου, τα αποτελέσματα θα είναι πανομοιότυπα. Λίγοι θα αποκομίσουν τρελά κέρδη και οι πολλοί θα πληρώσουν τις συνέπειες.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκινήσει διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, σε σχέση με το πλάνο το οποίο θα κατατεθεί για υλοποίηση των συστάσεων της Κομισιόν. Κυρίως όμως πρέπει να εγκαταλείψει τις εμμονές της στις νεοφιλελεύθερες συνταγές. Το μνημόνιο του 2013 οδήγησε στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Έφερε φτώχεια και ανισότητα, έφερε δραματικές μειώσεις μισθών και ωφελημάτων για τους εργαζομένους, δημιούργησε μια νέα ομάδα των εργαζόμενων φτωχών με μισθούς πείνας, έφερε αιματηρές περικοπές για τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, έφερε κύμα άστεγων κ.τ.λ. Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Δεν είναι σε θέση να αντέξει ένα νέο μνημόνιο.

Σε περίπτωση λοιπόν που η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει ξανά κεφάλαια όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εκποιήσεις, η προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης κ.τ.λ., οφείλει να ακούσει πρώτα τις απόψεις των πολιτικών δυνάμεων και των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων. Δεν έχει δικαίωμα να φέρει ξανά την κοινωνία προ τετελεσμένων. Δεν έχει δικαίωμα να επαναλάβει τα τεχνάσματα τα οποία εφάρμοσε την εποχή του μνημονίου, που συμφωνούσε πρώτα με την τρόικα και μετά έβαζε το πιστόλι στον κρόταφο των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων απειλώντας ότι εάν δεν συναινέσουν δεν θα εκταμιευθεί η δόση. Δεν έχει δικαίωμα να συμπεριφερθεί ξανά ως τροϊκανότερη των τροϊκανών. Γιατί αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα είναι περισσότερο από καταστροφικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy