Αντί της σύγκρουσης, επιλέξτε τη συνεργασία

Της Μαρίας Φράγκου

Μπόρεσαν να συνδέσουν τα μνημεία με τους ανθρώπους και τους ανθρώπους μεταξύ τους, λένε Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντσάι. Αυτό ακριβώς κάνει δέκα χρόνια τώρα η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, μια όαση στο γκρίζο που σκιάζει και το μαύρο που συχνά πλακώνει το Κυπριακό. Αντί της σύγκρουσης, επιλέξτε τη συνεργασία, μας προτρέπουν, μέσα από μια ανθρώπινη, συναισθηματική αλλά και πολιτική συνέντευξη στη συνάδελφο Ραλλή Παπαγεωργίου, οι δύο επικεφαλής της επιτροπής. Δύο άνθρωποι που ένωσαν τον πόνο τους και το όραμά τους για την Κύπρο, κι έκαναν ακόμα και τις πέτρες να μιλήσουν…

Ο πολιτισμός στην Κύπρο δεν χωρίζεται ένθεν κακείθεν του συρματοπλέγματος. Ο πολιτισμός του τόπου μας δεν μοιράζεται σε ελεύθερη και κατεχόμενη Κύπρο, ούτε είναι ο «δικός» τους και ο «δικός» μας. Ενιαία είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά. Στο πέρασμα των αιώνων οι δύο κοινότητες έδωσαν και πήραν από τις πολιτιστικές παραδόσεις η μια της άλλης και συνάμα συνδημιούργησαν τις δικές τους, αμιγώς κυπριακές πολιτιστικές παραδόσεις. Ταυτόχρονα, όλα τα πολιτιστικά μνημεία του τόπου ανήκουν στο σύνολο του λαού μας, σε όποιο μέρος της Κύπρου κι αν κατοικεί, σε όποια κοινότητα κι αν ανήκει.

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει να επιδείξει έργο σημαντικό, που επιβεβαιώνει κι αυτό που όλοι συνηθίσαμε να λέμε, είτε ως σύνθημα είτε ως κοινότοπη φράση, «ο πολιτισμός ενώνει, ανοίγει δρόμους» κλπ. Οι άνθρωποί της, Ε/κ και Τ/κ, Κύπριοι στην καρδιά και στην ψυχή, δεν είδαν ποτέ το έργο τους μέσα από το διχαστικό παρελθόν αλλά μέσα από το ειρηνικό μέλλον. Δεν είδαν ποτέ το έργο τους μέσα από τα κατάλοιπα εθνικιστικών, θρησκευτικών ή άλλων διαχωριστικών αντιλήψεων και προκαταλήψεων, αλλά ως ενιαίο σύνολο μακριά από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Κι όσο κι αν κάποιοι κύκλοι απαξιούν, ειρωνεύονται ή επιχειρούν να διαπομπεύσουν αυτό το έργο, το καραβάνι θα προχωρεί προς τα εμπρός.

Το έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά αποτελεί προπομπό για το τι μέλλει γενέσθαι, για το τι επιβάλλεται γενέσθαι στον τόπο μας, έτσι που να ξημερώσουν καλύτερες ημέρες για όλους μας… «Εμείς προσπαθούμε να κατανοούμε ο ένας τον άλλο. Τελικά, αυτό είναι που έχει σημασία», λένε οι δύο Κύπριοι πατριώτες στην ίδια συνέντευξή τους στο ΚΥΠΕ. Ναι, έγιναν πολλά στο παρελθόν. Και χώρισε αίμα Ε/κ και Τ/κ. Δεν λέμε να ξεχάσουμε, αλλά μήπως να μην αφήναμε το χρόνο να μας προσπερνά και αυτά που μας ενώνουν να χαθούν;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy