Αντίσταση των λαών στα αμερικανονατοϊκά πολεμοχαρή σχέδια

198

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η πολεμική σύγκρουση στη Συρία έχει ήδη σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική μας χώρα οφείλουμε να τα αναλύσουμε και να τα συνυπολογίσουμε.

Σε μικρό ή μεγάλο βαθμό μάς επηρεάζουν. Το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσουμε και φαίνεται ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ δεν το έχει πράξει, είναι να μην εμπλακεί η Κύπρος με οποιονδήποτε τρόπο στις πολεμικές επιχειρήσεις και συγκρούσεις.

Εκείνο που μπορούμε να διεκδικήσουμε είναι η Κύπρος να αποτελέσει γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αναλαμβάνοντας συντονισμένα ένα ρόλο παροχής και στήριξης κάθε προσπάθειας που αφορά μόνο ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Η χρήση των βρετανικών βάσεων ως ορμητήριο για βομβαρδισμούς στη Συρία πρέπει να μας ανησυχεί και οφείλουμε να αντιδράσουμε. Αναμέναμε από την κυβέρνηση ότι θα είχε προβεί   σε διπλωματικά και άλλα διαβήματα, αλλά δεν το έπραξε.

Παραδέχθηκε ότι δεν είχε καν ενημερωθεί από τις βρετανικές Αρχές ότι θα χρησιμοποιούνταν οι Βάσεις για τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία εναντίον της Συρίας.

Έστω και εκ των υστέρων, διαπιστώνουμε απροθυμία για διπλωματικές παραστάσεις. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μάς είπε ότι οι «Βάσεις είναι Βάσεις» και άρα μπορούν να τις χρησιμοποιούν όπως θέλουν και ότι είναι «άσκοπο να συζητούμε αυτό το θέμα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο και θα έχει το απόγευμα διμερή συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας κα Τερέζα Μέι. Είναι μια καλή ευκαιρία να τεθεί το θέμα χρήσης των Βρετανικών Βάσεων σε αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Προφανώς, όμως, δεν υπάρχει τέτοια πολιτική βούληση, αφού η κυβέρνηση δηλώνει προσηλωμένη στα δυτικά και νατοϊκά της συμφέροντα, όπως αυτά εκφράζονται από τους Αγγγλοαμερικανούς.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι και οι Ιρακινοί βγήκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας εναντίον των ΗΠΑ και φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Σταματήστε να καταστρέφετε τη Συρία όπως καταστρέψατε τη χώρα μας».

Καλούνται οι λαοί της περιοχής να ξεσηκωθούν και να αντισταθούν, ενώνοντας δυνάμεις εναντίον των αμερικανονατοϊκών σχεδίων. Στην περιοχή μας θέλουμε να πρυτανεύσει η ειρήνη και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών.