Απ’ έξω βγάζει την ουρά η κυβέρνηση

953

ΑΚΕΛ: Ικανή μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης

Για επικοινωνιακό χειρισμό των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία κατηγορεί την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ, την ίδια ώρα που, όπως επισημαίνει ο Άντρος Κυπριανού, «ο κόσμος ζει σε συνθήκες ανασφάλειας». Ο Α. Κυπριανού μίλησε για «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, του Υπουργού Δικαιοσύνης», για την κατάσταση. Η κυβέρνηση αρνείται, σημείωσε, να αναλάβει τις ευθύνες της και όλα τα φορτώνει στους υπηρεσιακούς. Είπε χαρακτηριστικά: «Επί διακυβέρνησης Χριστόφια ό,τι και να συνέβαινε, όποιος και να είχε ευθύνες, τις ευθύνες τις είχε απολύτως η κυβέρνηση, ο αρμόδιος Υπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι υπηρεσιακοί δεν ευθύνονταν για τίποτα. Σήμερα βλέπουμε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο… Αυτή η προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», ανέφερε. Ο Α. Κυπριανού έψεξε πρακτικές οι οποίες στοχεύουν μόνο στον εντυπωσιασμό, όπως οι απευθείας μεταδόσεις επιχειρήσεων της Αστυνομίας, «που κάθε άλλο παρά οδηγούν σε αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος».

Παρέπεμψε σε καταγγελίες του δημάρχου Πάφου -ανεξάρτητα από το ποιαν άποψη μπορεί να έχει κανείς για τον τρόπο με τον οποίο αυτός συμπεριφέρεται- σύμφωνα με τις οποίες Υπουργός Δικαιοσύνης και Αστυνομία γνωρίζουν εδώ και μερικά χρόνια τι συμβαίνει αλλά δεν προχώρησαν σε «οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ενέργειες». Η κυβέρνηση, τόνισε, πρέπει «να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της…». Ακούσαμε κατ’ επανάληψη, πρόσθεσε, δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού και του Αρχηγού της Αστυνομίας ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. «Ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι η στυγνή πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική».

Ερωτηθείς πού αποδίδει την έξαρση του εγκλήματος, ο Α. Κυπριανού είπε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει πόσο ψηλά ο υπόκοσμος έχει απλώσει τα πλοκάμια του ή τις διασυνδέσεις του με πολιτικά πρόσωπα. Γι’ αυτό θα πρέπει να δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση. «Δεν γίνεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης να βγαίνει και να δηλώνει “θα εκπλαγείτε με το ποιοι είναι μπλεγμένοι με το οργανωμένο έγκλημα”. Καλά, τι έκαναν τόσα χρόνια, γιατί δεν τους αντιμετώπισαν αποτελεσματικά αφού γνώριζαν ποιοι είναι αυτοί;» διερωτήθηκε. Το έγκλημα έχει εξαπλωθεί «και ο λόγος είναι απλός. Εδώ και χρόνια ακούγονται φωνές ότι υπάρχει διασύνδεση με την Αστυνομία», ανέφερε, σημειώνοντας πως θεωρεί ότι η πλειοψηφία των μελών της αστυνομικής δύναμης είναι άνθρωποι έντιμοι που προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. «Έστω και εκείνοι οι λίγοι όμως είναι αρκετοί για να προκαλέσουν τη ζημιά», είπε. Με λύπη παρατήρησε πως «η κυβέρνηση έχει διεξαγάγει ολόκληρη έρευνα για να δει ποιοι είναι οι διεφθαρμένοι στο αστυνομικό σώμα και τον μόνο που βρήκαν ήταν τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας, τάχα γιατί θεωρούν ότι διέρρευσε ένα έγγραφο, το οποίο, λένε, ήταν απόρρητο. Είναι αστεία πράγματα, δείχνει ακριβώς τη σκοπιμότητα αλλά και την αδυναμία τους να διαχειριστούν τα ζητήματα που αφορούν στο έγκλημα», κατέληξε ο Α. Κυπριανού.