Απαιτείται συμφωνία με την Τουρκία

Η συνέντευξη του γνωστού καθηγητή και διεθνολόγου δρος Θόδωρου Τσίκα στη «Χαραυγή» της περασμένης Κυριακής, στον απόηχο της τμηματικής συμφωνίας ΕλλάδαςΑιγύπτου, ανέδειξε κάτι το οποίο είναι απόλυτα προφανές.

Το μείζον, δήλωνε ο γνωστός διεθνολόγος, είναι να γίνει συμφωνία για την περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα με την Τουρκία. Είτε με διμερείς διαπραγματεύσεις, είτε με προσφυγή στη Χάγη, ή καλύτερα με συνδυασμό των δύο μεθόδων. Και εκεί, τόνιζε, θα απαιτηθούν συμβιβασμοί.

Αφού η συνέντευξη «αξιοποιήθηκε» από τους γνωστούς κύκλους που το μόνο που επιθυμούν είναι το «αρμάτωμα» της Κύπρου με οπλικά συστήματα πολλών εκατομμυρίων -από το οποίο κάποιοι θα κάμουν χρυσές δουλειές- στη συνέχεια ήρθε η ξεκάθαρη θέση δύο μεγάλων πολιτικών «παικτών». Αφενός ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι «περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή τη χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα», προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως προγραμματίστηκε. Από την πλευρά της Βρετανίας έγινε σαφές ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να προσέλθουν σε διμερή διάλογο, σημειώνοντας πως περαιτέρω εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων και φίλων της στο ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Στην ουσία οι ανακοινώσεις των δύο Υπουργείων Εξωτερικών δείχνουν ότι προφανώς για το Βερολίνο και το Λονδίνο η ουσία είναι η «κανονικοποίηση» εάν θυμούνται κάποιοι αυτή τη λέξη των σχέσεων των δύο πλευρών. Μάλλον επικρατεί πολιτική αμνησία. Την ώρα που το αφήγημα των κυβερνώντων περί θωράκισης της ΑΟΖ μετά τα αλλεπάλληλα τριμερή σχήματα φαίνεται ότι ξεθώριασε, κάποιοι εδώ στην Κύπρο συνεχίζουν να ψάχνουν την καλύτερη συνταγή παράτασης της υφιστάμενης κατάστασης. Είτε με προτάσεις για έλευση στρατού από την Ελλάδα, είτε με προτάσεις για δημιουργία του περιβόητου πολιτικού κόστους

Η μη «κανονικοποίηση» των σχέσεων των δύο κρατών πολύ απλά θα συνεχίσει να αναπαράγει τα γνωστά στερεότυπα των περασμένων δεκαετιών με τη γνωστή απορία. «Θα έχουμε θερμό επεισόδιο; Πότε θα έχουμε θερμό επεισόδιο»; Η μη «κανονικοποίηση» των σχέσεων των δύο κρατών, πολύ απλά θα συνεχίσει να αναπαράγει και τις στερεότυπες αντιδράσεις. Η συνέντευξη του γνωστού διεθνολόγου Θόδωρου Τσίκα στη «Χαραυγή» της περασμένης Κυριακής ανέδειξε κάτι το προφανές.

Ότι οφείλουμε να βλέπουμε το δάσος και όχι το δάχτυλο. Η πορεία των γεγονότων απέδειξε ότι ο κ. Τσίκας έχει απόλυτο δίκαιο. Απαιτείται συμφωνία και με την Τουρκία. Όσοι δεν θέλουν να το καταλάβουν, ας το συνειδητοποιήσουν πριν είναι αργά…