Απαίτηση των πολλών το ΓεΣΥ

28

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ηλεκτρισμένη είναι και πάλι η ατμόσφαιρα το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), ένα Σχέδιο το οποίο πλέον είναι απαίτηση των ασθενών και της κοινωνίας γενικότερα.

Παρά τις όποιες διαφωνίες που συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ γιατρών και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι να μην καθυστερήσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ. Είναι πλέον κάτι περισσότερο από φανερό πως εδώ που έχουμε φτάσει ο τομέας υγεία πρέπει να στηριχθεί. Αναγκαία προϋπόθεση λοιπόν για την εφαρμογή του ΓεΣΥ παραμένει η ενίσχυση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του δημόσιου τομέα της υγείας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοζε η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

Αυτό άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί και από τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος θα είναι τριπλάσιος από τον περσινό, όχι μόνο λόγω του ΓεΣΥ, αλλά και γιατί οι ανάγκες είναι αυτές που είναι, όσο και αν κάποιοι ήθελαν να πείσουν για το αντίθετο.
Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι κάποιοι, γνωστοί-άγνωστοι, συνεχίζουν με τον δικό τους τρόπο τα προσκόμματα σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ.
Πολύ πρόσφατα έγινε πάλι λόγος για πολιτικά κόμματα που ενδεχομένως να ζητήσουν μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του ΓεΣΥ.
Επίσης υπάρχουν και αυτοί που υπογείως εργάζονται για να μην πετύχει το ΓεΣΥ. Ένα ΓεΣΥ που πρωτίστως θα βοηθήσει αυτούς που σήμερα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να προωθηθούν και να εφαρμοστούν.
Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς και η αναβάθμιση των
δημόσιων νοσηλευτηρίων και για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει ακριβώς να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Είναι σημαντικό να στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια ώστε να μπορέσουν να αντέξουν στον ανταγωνισμό σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Την ίδια ώρα, αναγκαία είναι και η ενημέρωση γιατρών, άλλων επαγγελματιών υγείας, ασθενών και των πολιτών για το τι εστί ΓεΣΥ.
Αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι πως όχι μόνο είναι ελλιπής η ενημέρωση, αλλά αυτό δίνει και σε κάποιους το «δικαίωμα» να παραπληροφορούν τους υπόλοιπους, είτε από άγνοια είτε για άλλους λόγους.

Όπως και να ’χει, η κατάσταση είναι εξόφθαλμη για το ότι πρέπει επιτέλους οι όποιες αποφάσεις να λάβουν σάρκα και οστά.
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο τομέας της δημόσιας υγείας έχει αποτελέσει αρκετές φορές σημείο τριβής μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που οι κυβερνητικοί ιατροί προειδοποιούν για τα συσσωρευμένα προβλήματα. Βέβαια τα τελευταία χρόνια αυτά αφέθηκαν και μεγάλωσαν. Έτσι λοιπόν τη δεδομένη στιγμή όλοι ελπίζουν ότι προχωρώντας με το ΓεΣΥ τα πράγματα θα αρχίσουν σιγά-σιγά να αλλάζουν προς το καλύτερο. Γιατί πρέπει να έχουμε υπόψη ότι θαύματα δεν γίνονται!