Απανωτά κυβερνητικά κλοτσοκοπήματα στην αγροτιά

Του Γιάννη Κακαρή

 

Είναι πραγματικά δύσκολες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι γεωργοκτηνοτρόφοι καλούνται να επιβιώσουν, προσφέροντας στο τραπέζι μας ποιοτικά προϊόντα. Τα πράγματα όμως θα γίνουν ακόμα πιο τραγικά, αφού η κυβέρνηση καλπάζει προς την καταστροφή του κλάδου με κάθε τρόπο. Το πρόβλημα όμως είναι πολύπλευρο.

Μία πτυχή είναι αυτή της υποστελέχωσης του Υπουργείου Γεωργίας και ειδικά των Επαρχιακών Γραφείων Γεωργίας. Πρόκειται για τα γραφεία που έχουν ρόλο να επιλαμβάνονται των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και να τους δίνουν συμβουλές. Με το πέρασμα των χρόνων, σε αυτή την Υπηρεσία φορτώθηκαν μια σειρά από άλλες αρμοδιότητες, αφού οι ημικρατικοί οργανισμοί που ήταν υπεύθυνοι έκλεισαν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Μερικές από τις αρμοδιότητες που προστέθηκαν από το 2013 και μετά είναι αυτές του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (δηλαδή η καταγραφή ζημιών από καιρικές καταστροφές και η αποζημίωση), του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, του Συμβουλίου Αμπελουργικών Προϊόντων κ.α.

Ωστόσο, το Τμήμα Γεωργίας που ανέλαβε την εφαρμογή των αρμοδιοτήτων των οργανισμών, δεν έλαβε την ανάλογη στελέχωση. Μάλιστα, το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50%. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια καταργήθηκαν 112 (25%) οργανικές θέσεις, ενώ υπάρχουν και 81 κενές θέσεις. Επίσης, υπάρχουν και 14 άτομα σε απόσπαση, κάποια εκ των οποίων και στα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης.

Επομένως, είναι προφανές ότι τα επαρχιακά γραφεία, ειδικά αυτό της Πιτσιλιάς, δεν μπορούν να προσφέρουν σχεδόν καμία υπηρεσία πέραν της καταγραφής των ζημιών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Πάντα υπό την αυτοθυσία των λειτουργών.

Σε όλο αυτό, η κυβέρνηση αρκείται στην πρόσληψη πολύ μικρού αριθμού ατόμων, όπως έγινε πρόσφατα με την πρόσληψη 5 εργαζομένων. Κίνηση που μπορεί να χαρακτηριστεί «για τα μάτια του κόσμου».

Σαν να μην έφτανε αυτό, με τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, τα γραφεία θα επιφορτιστούν και με δικές της αρμοδιότητες.

Πρόκειται για ακόμη μια περίπτωση, με την οποία η κυβέρνηση θα επιφέρει επιπλέον πλήγμα τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και στο σύνολο των πολιτών, αφού ξεκάθαρα θα δημιουργήσει ολιγοπώλιο στις τιμές των σιτηρών, με τους ιδιώτες να κάνουν «κουμάντο». Η σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΣΚ είναι πραγματικά μη αναστρέψιμη, αλλά αυτό οφείλεται στη μεθοδικότητα που είχε η κυβέρνηση για να φτάσουμε στις σημερινές συνθήκες. Ακόμα και τώρα θέλει να είναι σίγουρη ότι δεν πρόκειται να σωθεί τίποτα από τις αρμοδιότητες που είχε και διασφάλιζαν έστω κάποια μίνιμουμ δικαιώματα στους επαγγελματίες του κλάδου και τους πολίτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση «ξέχασε» να καταθέσει τα ερωτηματολόγια ανάλυσης αντικτύπου για τα νομοσχέδια. Ακόμα και στα ερωτηματολόγια που παρουσίασε μετά από υπόδειξη του προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, φαίνεται ότι ετοιμάστηκαν άρον-άρον και ότι δεν έχει εκπονηθεί ειδική οικονομική μελέτη για το μέλλον της ΕΣΚ. Επίσης, οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα του ερωτηματολογίου (επιπτώσεις στην οικονομία, στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις κ.λπ.) είναι όλες αρνητικές. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News