«Απάντηση που τους αρμόζει» από Πούτιν και ρωσικό Υπ. Οικονομικών

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Εκεί στον ΔΗΣΥ τούς «φτύνουν και αυτοί νομίζουν ότι βρέχει»! Είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται, είτε συνειδητά επιλέγουν να κοροϊδεύουν και να εμπαίζουν τον κυπριακό λαό. Αντιλαμβανόμαστε ότι καθηκόντως ο ΔΗΣΥ ως κυβερνών κόμμα θα πρέπει να υπερασπιστεί τις πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ωστόσο, θα πρέπει να σέβονται τη νοημοσύνη των πολιτών. Ο λόγος για την τελευταία ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο οποίος «επικροτεί θερμά τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη διπλή φορολογία». «Είναι δεδομένο», προσθέτει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, «ότι καθοριστικό ρόλο στη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων έπαιξαν οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και η οικονομική διπλωματία. Η επικύρωση της συμφωνίας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους εντός χώρας επέλεξαν να ασκήσουν άγονη κριτική. Οι ίδιες οι εξελίξεις», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, «τους δίνουν τις απαντήσεις που τους αρμόζουν». Διερωτόμαστε πραγματικά εάν το σκέφτηκαν πολύ να συντάξουν τη σχετική ανακοίνωση. Είτε διαμένουν σε άλλη χώρα, είτε συνειδητά επιλέγουν να εμπαίζουν και να κοροϊδεύουν τον κυπριακό λαό, όπως πράττουν και για πολλά άλλα θέματα.

Συμφωνούμε απόλυτα σε ένα και μόνο σημείο της ανακοίνωσης του ΔΗΣΥ. Σε εκείνο που λέει ότι « οι ίδιες οι εξελίξεις δίνουν τις απαντήσεις που τους αρμόζουν». Τους ταιριάζει απόλυτα. Η απάντηση που τους αρμόζει ήρθε όχι από την αντιπολίτευση, αλλά από το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών και από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΟΙΚ, «η κυπριακή αντιπροσωπεία συμφώνησε πλήρως με τους όρους της ρωσικής πλευράς και η τροποποιημένη συμφωνία θα υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2020 και θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2021». Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι όσες χώρες δεν συμφωνήσουν με τους όρους που θέτει η Ρωσία, τότε η χώρα του θα προχωρήσει στη διακοπή των συμφωνιών για τη διπλή φορολογία μονομερώς. Η κυπριακή πλευρά έχει «αποδεχθεί πλήρως τους όρους της Ρωσίας» και αυτό δεν ονομάζεται επιτυχημένη οικονομική διπλωματία, αλλά παταγώδης αποτυχία.

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση ΔΗΣΥ βρέθηκε προ τετελεσμένων καταστάσεων. Όχι βέβαια τυχαία, αλλά λόγω των ιδεοληψιών τους –ο δυτικός προσανατολισμός τους και ο νόμος Μενέντεζ δεν θέλουν ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο. Στο τέλος της ημέρας οι ιδεολογικές τους αγκυλώσεις αποβαίνουν σε βάρος των οικονομικών αλλά και των εθνικών μας συμφερόντων.