Απειλείται η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (;)

Του
Γιάννη Κακαρή

 

Όλοι παραδέχονται, εδώ και χρόνια, ότι το σύστημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις βασικές ανάγκες των πολιτών, αφού την ώρα που η κοινωνία εξελίσσεται και ο κοινωνικός ιστός μεταβάλλεται, αυτό παραμένει στάσιμο. Έντονο χαρακτηριστικό είναι οι ανομοιομορφίες μεταξύ δήμων και κοινοτήτων ως προς τις αρμοδιότητες που ασκούν, τους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν, τη θέση και το ρόλο τους στο σύστημα διακυβέρνησης.

Οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρονολογούνται, ενώ τα τελευταία 10 περίπου χρόνια έγιναν διαδοχικές μελέτες. Μάλιστα επί κυβέρνησης Δ. Χριστόφια κατατέθηκαν και σχετικά νομοσχέδια, τα οποία ωστόσο άφησε στα συρτάρια η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ακολούθως η παρούσα κυβέρνηση έκανε νέες μελέτες και κατάρτισε νέα νομοσχέδια (τρία στον αριθμό), τα οποία κατέθεσε στη Βουλή. Το νομοσχέδιο για τους δήμους δόθηκε στη Βουλή μόλις τον περασμένο Μάρτη, όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας, με την Επιτροπή να συνεδριάζει πυρετωδώς.

Μετά από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων και τροποποιήσεων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών είναι έτοιμη να τα οδηγήσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, αυτό αναμένεται να γίνει εντός Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι κάτι ξεκίνησε να «μυρίζει» στην όλη υπόθεση, αφού τις τελευταίες μέρες άρχισαν έντονες αντιδράσεις κυρίως από κυβερνητικής πλευράς.

Σε μια από τις τελευταίες συζητήσεις της Επιτροπής (11/1/2020) για το θέμα, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής παρουσιάστηκε έντονος, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί την απόφαση της Επιτροπής για αύξηση των δήμων από 17 σε 20.

Σύμφωνα με τη σημερινή μορφή του νομοσχεδίου, μετά από συνενώσεις που θα προκύψουν μεταξύ των 30 υφιστάμενων δήμων και περίπου 30 κοινοτήτων, θα δημιουργηθούν 20 νέοι δήμοι.

Μετά από πολλές ερωτήσεις βουλευτών και δημοσιογράφων κατά πόσον η κυβέρνηση προτίθεται να αποσύρει τα νομοσχέδια, σε περίπτωση που παραμείνει η άποψη της Επιτροπής για 20 δήμους, ο υπουργός δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Μια εβδομάδα αργότερα, και ενώ ενώπιον της Επιτροπής δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα, η Ένωση Κοινοτήτων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε απόσυρση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, επανάφερε ζητήματα τα οποία είναι πολυσυζητημένα, με την Επιτροπή να έχει καταλήξει σε αποφάσεις.

Όλα τα πιο πάνω γεγονότα δημιούργησαν ψιθύρους, σχετικά με το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη μεταρρύθμιση. Τελικά τι είναι αυτό που στην πραγματικότητα δεν αρέσει στην κυβέρνηση; Μπορεί να πείσει το επιχείρημα της μικρής διαφοροποίησης στον αριθμό των δήμων;

Οι ψίθυροι έγιναν… τουτούκκι και η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει ξεκάθαρα για το τι μέλλει γενέσθαι!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy