«Απειλή για έναν, απειλή για όλους»

Μήνυμα στην Τουρκία από «αρμόδια» πηγή από την Τριμερή της Κρήτης

Την αποφασιστικότητά τους να εντατικοποιήσουν τον τριμερή τους διάλογο, ώστε να επιτύχουν βαθύτερες συνεργασίες σε όλους τους τομείς συνεργασίας, εξέφρασαν οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελούντα της Κρήτης.

Κατά τη Σύνοδο στην Ελούντα συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας Μόνιμης Γραμματείας για καλύτερο συντονισμό της τριμερούς συνεργασίας, με έδρα την Κύπρο, ενώ υιοθετήθηκε και η Διακήρυξη της Κρήτης.

Το ΚΥΠΕ όπως και άλλα ΜΜΕ επικαλούνται «αρμόδια» πηγή, σύμφωνα με την οποία κατά τη Σύνοδο συμφωνήθηκε ότι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας επηρεάζει όλες τις χώρες. «Η απειλή για έναν αποτελεί ουσιαστικά απειλή εναντίον όλων», είναι η χαρακτηριστική δήλωση αρμόδιας πηγής που επικαλούνται.

Επίσης τα ΜΜΕ επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ηγέτες των τριών χωρών έδωσαν οδηγίες στους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου να προχωρήσουν στη διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας με τη Γαλλία. Από την 6η Τριμερή Σύνοδο, που έγινε στη σκιά των τουρκικών απειλών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τη βάση στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Αν. Μεσογείου.

Εκφράσαμε τη στήριξή μας στην Κύπρο για την αξιοποίηση της ΑΟΖ, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η εξόρυξη είναι σημαντική για όλο τον κυπριακό λαό». Αναφορικά με τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να παρακαμφθούν τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσει ο καθορισμός. «Τονίσαμε τη σημασία που έχει η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας και γενικότερα των χωρών της περιοχής στη βάση του δίκαιου της θάλασσας και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε αυτό το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου, γεγονός που συμβάλλει, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, στην εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των μερών. Στη Διακήρυξη της Κρήτης οι τρεις ηγέτες τονίζουν τη σημασία για σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις θαλάσσιές του ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντανακλάται και στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Εκφράζουν ακόμη την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω σειράς συμφωνιών για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά φυσικού αερίου, κάτι που ενισχύει περαιτέρω το γεγονός ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Καλούν παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στις ναυτικές ζώνες της Κύπρου και να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων των τριών χωρών αλλά και στη δυνατότητα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και αλλού. «Συζητήσαμε θέματα που αφορούν την ανάληψη ευθυνών από περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις, ώστε να αποφύγει η περιοχή τους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν, τονίζοντας την ανάγκη της ειρηνικής συμβίωσης και της αποτροπής της μισαλλοδοξίας και την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών ως τη μοναδική λύση για τη διευθέτηση των προβλημάτων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», είπε ο κ. Σίσι.

Στο πλαίσιο τελετής, μετά το πέρας της Συνόδου, υπογράφηκαν 4 τριμερή Μνημόνια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα Μνημόνιο με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων, Μνημόνιο για τη Συνεργασία στον Τομέα της Εκπαίδευσης, Μνημόνιο για τη Συνεργασία στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας και Μνημόνιο μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων με τον αντίστοιχο οργανισμό της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy