Απίθανα τα κέρδη των €9,5 δισ. από το «Αφροδίτη»

Ο δρ Χ. Έλληνας τα υπολογίζει, στη βάση των δεδοµένων της αγοράς, στα €100 εκ. το χρόνο

Της Νίκης Κουλέρµου

Λόγο για κέρδη ύψους 9,5 δισ. δολάρια για την Κυπριακή ∆ηµοκρατία έκαναν οι κυβερνώντες από την εµπορική αξιοποίηση του τεµαχίου 12 και µετά τη συµφωνία για επανακαταµερισµό των κερδών από τις πωλήσεις του φυσικού αερίου.

Ο ειδικός εµπειρογνώµονας επί των υδρογονανθράκων δρ Χαράλαµπος Έλληνας τονίζει ότι πρόκειται για αριθµούς που δεν ευσταθούν και ότι το λιγότερο είναι φουσκωµένοι και απίθανοι.

Ο συλλογισµός του κ. Έλληνα είναι ο εξής:

«Αν η νέα συµφωνία καταµερισµού κερδών λέει ότι το 57% των κερδών πάνε στην Κυπριακή ∆ηµοκρατία (όταν η τιµή πετρελαίου είναι 70 δολάρια το βαρέλι) σηµαίνει ότι το συνολικό κέρδος θα είναι 16,7 δισ. δολάρια. Το κόστος ανάπτυξης, λειτουργίας και διαχείρισης του έργου υπολογίζεται γύρω στα 8 δισ. ∆ηλαδή τα ολικά έσοδα του έργου από την πώληση του φυσικού αερίου πρέπει να είναι, µε αυτούς τους αριθµούς, στα 24,7 δισ. δολάρια. Αν διαιρέσεις το κέρδος µε το κόστος, τότε το κέρδος είναι 68%. Οι εταιρείες, ωστόσο, σε καλούς καιρούς, όταν ήταν όλα καλά και η τιµή του πετρελαίου ήταν 100 δολάρια το βαρέλι, θεωρούσαν µεγάλη επιτυχία να καταφέρουν κέρδος 25%. Τώρα πώς µπορεί να περιµένουµε 68% κερδοφορία από τις πωλήσεις (βάσει του κόστους του έργου);

Αυτοί οι αριθµοί είναι πολύ, πάρα πολύ αισιόδοξοι. Απίθανοι για µένα.

Ας δούµε όµως και την ποσότητα του φυσικού αερίου γιατί και εδώ οι υπολογισµοί µεγαλοποιούνται. Η ποσότητα υπολογίζεται ότι είναι 4,1 tcf, κάτι που αντιστοιχεί σε 50% πιθανότητα ύπαρξης. ∆εν γίνονται αναπτύξεις έργων µε πιθανότητα ύπαρξης 50%. Οι τράπεζες βασίζουν επενδύσεις σε πιθανότητα 90%. Το φυσικό αέριο που αντιστοιχεί σε αυτή την πιθανότητα είναι κοντά στα 3 tcf και δεν είναι όλο ανακτήσιµο. Το φυσικό αέριο ανεβαίνει πάνω µε τη δική του πίεση. ∆ηλαδή από τα 3 tcf το ανακτήσιµο φυσικό αέριο θα είναι γύρω στα 2,5tcf.

Kαι πάλι όµως: Αν διαιρέσουµε τα 24,7 δισ. µε το 4,1 tcf, σηµαίνει ότι το τερµατικό της Αιγύπτου θα πρέπει να πληρώνει την κοινοπραξία µε έξι δολάρια τη µονάδα (ανά 1.000 κ.π.). Αν το Ίτκου πληρώσει έξι δολάρια και όλα αυτά είναι αληθινά φθάνουµε σ’ αυτούς τους αριθµούς.

Όµως το 4,1 tcf µπορεί να είναι κατά 50% πιθανότητα πιο χαµηλό. Οι τράπεζες ∆ΕΝ κάνουν επένδυση µε 4,1tcf.

Το Ίτκου αν θα αγοράσει το φυσικό αέριο στην τιµή των έξι δολαρίων, θα το υγροποιεί, θα το µεταφέρει στην Ευρώπη, θα το αποϋγροποιεί, η SHELL θα προσθέτει τα δικά της κέρδη και θα το παραδίδει στους πελάτες της στην Ευρώπη.

Η πραγµατική τιµή φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι τώρα 4 δολάρια ανά µονάδα. ∆ηλαδή αν ίσχυαν τα έξι δολάρια τότε η Shell θα έκανε ζηµιά 2,5 δολάρια ανά µονάδα!

Αν το έργο προχωρήσει και αρχίσουν εξαγωγές το 2024-2025 οι προβλέψεις µιλούν για τιµές στην Ευρώπη 6,5-7 δολάρια. Αν αφαιρεθεί η τιµή των έξι δολαρίων που θα πουλά το Ίτκου τότε µένει σ’ αυτό µισό µε ένα δολάριο. Από εκεί πρέπει να πληρώσει όλα τα έξοδα για υγροποίηση, φόρους µεταφοράς, αποϋγροποίηση και να βγάλει και κέρδη. Πράγµα και πάλι απίθανο.

Αυτοί οι αριθµοί, λοιπόν, δεν στέκουν µε βάση τα δεδοµένα της αγοράς. Πρέπει να κάνουµε υπολογισµούς όπως κάνουν οι τράπεζες, να το βασίσουµε πάνω στα 2,5-3 tcf και µε βάση τιµές λογικές που αναµένονται στα µέσα της επόµενης δεκαετίας. Και να βασίζουµε τις ποσότητες βάσει της 90% πιθανότητας ύπαρξης και όχι της 50% πιθανότητας.

Οι τράπεζες δεν θέλουν να χάσουν την επένδυσή τους και γι’ αυτό τη βασίζουν στην 90% πιθανότητα. Άµα λάβουµε όλα αυτά υπόψιν τότε το µερίδιο κέρδους για την Κύπρο θα είναι πολύ χαµηλότερο, γύρω στα $100 εκ. το χρόνο, δηλαδή περίπου 0.5% του ΑΠΕ. Πρέπει να είµαστε συντηρητικοί στους υπολογισµούς µας για να µην παραφουσκώνουµε προσδοκίες».

Υποχωρήσεις χωρίς ανταλλάγµατα

Υπάρχει επιπλέον το πρόβληµα ότι δεν έγινε η συµφωνία συνεκµετάλλευσης µε το Ισραήλ. Η Ishai group επιµένει να διεκδικεί από 5%-10% του κοιτάσµατος. Αν το έργο προχωρήσει χωρίς να συµφωνηθεί ο καταµερισµός τότε µπορεί να πάρει τη ∆ηµοκρατία στο δικαστήριο.

Ένα µεγάλο ζήτηµα που εγείρει ο κ. Έλληνας είναι και ότι η ∆ηµοκρατία έκανε υποχωρήσεις στη συµφωνία επανακαταµερισµού των κερδών µε την κοινοπραξία χωρίς να διεκδικήσει ουσιαστικά ανταλλάγµατα. Και ένα αντάλλαγµα θα ήταν ένας αγωγός για µεταφορά φυσικού αερίου στην ΑΗΚ για τις άµεσες ανάγκες της εσωτερικής αγοράς ενέργειας σε πάρα πολύ χαµηλότερη τιµή από την προτεινόµενη εισαγωγή ΥΦΑ και κατά συνέπεια σηµαντική πτώση στην τιµή ηλεκτρισµού. Θεωρεί µάλιστα ότι υπάρχει ακόµα χρόνος για να το ζητήσει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy