Από μια κλωστή κρέμεται η πορεία του Κυπριακού

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Άκρως ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από την έκθεση που ετοίμασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το μοντέλο λύσης που δεν καθορίζεται, ενώ σημειώνει και αυξανόμενο σκεπτικισμό για τις προοπτικές επιστροφής στις συνομιλίες.

Στην έκθεσή του ο κ. Γκουτέρες σημειώνει τις «διαφορετικές απόψεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων για το μοντέλο της λύσης». Καταγράφει τόσο τη θέση Τατάρ ότι η ομοσπονδία είναι ξεπερασμένη, ενώ καταγράφονται και αναλύσεις ότι ο κ. Αναστασιάδης ευνοεί «αποκεντρωμένη» και «χαλαρή» ομοσπονδία, ενώ εμείς γνωρίζουμε πλέον ότι βολιδοσκόπησε και για λύση δύο κρατών.

«Σκοπός της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα», σημειώνει ο κ. Γκουτέρες χωρίς να κάνει αναφορά για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ούτε και στο δικό του Πλαίσιο, όπως αυτό κατατέθηκε στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Γκουτέρες ζητά δέσμευση από τους δύο ηγέτες «για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση». Για τι είδους όμως διευθέτηση δεν γίνεται καμία αναφορά…

Σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια, ο κ. Γκουτέρες παραπέμπει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και περιορίζεται σε εκκλήσεις να μην αναληφθούν μονομερείς ενέργειες που δεν θα βοηθούν στην επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφέρεται και στο έργο των Τεχνικών Επιτροπών και συστήνει στους δύο ηγέτες να δώσουν πολιτική στήριξη για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Η επικείμενη πενταμερής συνάντηση μπορεί να είναι άτυπη, αλλά είναι πάρα πολύ ουσιαστική και σημαντική  για το μέλλον της πατρίδας μας. Όπως σημειώνει και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, «το status quo, που συνεχίζεται για τόσες δεκαετίες, δεν είναι στατικό. Αλλαγές συμβαίνουν επιτόπια που μπορούν να καταστούν μη αναστρέψιμες, εάν οι δύο κοινότητες δεν επαναδεσμευτούν να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, ενεργητικά και με αποφασιστικότητα. Η πρωταρχική ευθύνη για το μέλλον της διαδικασίας παραμένει στα μέρη, ειδικά στους δύο ηγέτες». Τι λέει ο κ. Αναστασιάδης; Eίτε επιλέγουμε το δρόμο για λύση χθες, είτε μας μένει το status quo και η διχοτόμηση.