Από πού πάνε για το νέο νοσοκομείο;Του Τάσου Περδίου

Διατρέχοντας τον κίνδυνο να φανούμε γραφικοί εμείς, που δουλειά μας είναι να αναδεικνύουμε και να σχολιάζουμε, θυμίζουμε: Τον Ιούλιο του 2017, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το εργοτάξιο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Στις δηλώσεις του εμφανιζόταν σίγουρος ότι το έργο θα παραδιδόταν τον Απρίλιο του 2018. Εννέα μήνες μετά, στις 28 Ιανουαρίου 2019, το χώρο επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Στις δηλώσεις του, ο υπουργός ήταν βέβαιος κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον εργολάβο, όπως έλεγε, ότι το έργο θα παραδιδόταν σε περίπου 6 με 8 εβδομάδες. “Το μάξιμουμ θα έχει 6-8 εβδομάδες καθυστέρηση, άρα αντί Απρίλη ευελπιστούμε να μας το παραδώσει Μάιο με αρχές Ιουνίου”, ήταν η ακριβής δήλωσή του. Από τον Ιούνη του 2019 πέρασαν 2-3 μήνες για να έρθει η τότε Υπουργός Μεταφορών και Έργων να απαντήσει στη βουλευτή του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ότι το έργο θα παραδιδόταν στις 15 Νοεμβρίου 2019. Μάλιστα, η υπουργός έδειξε να εμπιστεύεται επίσης τις διαβεβαιώσεις του εργολάβου και έλεγε στη βουλευτή ότι ο εργολάβος είχε υποβάλει “Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Έργου συνοδευόμενο από κατάσταση διαθέσιμων πόρων (εργατικού δυναμικού και μηχανημάτων) και στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι υπολειπόμενες εργασίες και οι νενομισμένοι έλεγχοι του Έργου, εντός εφικτού χρόνου με ημερομηνία αποπεράτωσης τις 15/11/2019”. Έτσι ακριβώς τα έλεγε.

Στις 10 Νοεμβρίου 2019, η υπουργός επισκέφθηκε το εργοτάξιο και είδε με τα μάτια της αυτό που βλέπαμε όλοι όσοι περνάμε καθημερινά έξω από το εργοτάξιο. Ότι όσα τους έλεγε ο εργολάβος ήταν ασυναρτησίες και εντελώς ανέφικτα χρονοδιαγράμματα. Στις δηλώσεις της, η κα Αναστασιάδου έλεγε επί λέξει: “Είναι μεγάλη η έγνοια και το ενδιαφέρον μας να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτό το έργο που αναμένεται από τον κόσμο της Λάρνακας εδώ και χρόνια. Διαπιστώνω ότι είμαστε αρκετά κοντά, ωστόσο ο στόχος δεν θα επιτευχθεί που ήταν η νέα πτέρυγα να παραδοθεί στις 15 Νοεμβρίου και αυτό είναι εμφανές. Έχω διαπιστώσει μια σημαντική πρόοδο και σύμφωνα με τους αρμόδιους του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το 90% του έργου έχει υλοποιηθεί. Ο εργολάβος έχει θέσει ένα νέο πρόγραμμα και εισηγείται το τέλος Ιανουαρίου 2020 ως ημερομηνία ολοκλήρωσης”.

Την περασμένη Παρασκευή αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση ανακάλυψε για πολλοστή φορά τα τελευταία τρία χρόνια την τασιηνόπιττα: Ότι ούτε τώρα τελειώνει το έργο και ο εργολάβος πήρε νέα παράταση μέχρι την 1η Μαρτίου 2020. Με τελεσίγραφο, λέει και εδώ αρχίζει το γελόκλαμα.

Απορία: Δεν αισθάνονται προσβεβλημένοι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και 2-3 υπουργοί να επιτρέπουν σε μια εταιρεία να τους κοροϊδεύει και με τη σειρά τους να κοροϊδεύουν τον ταλαιπωρημένο κόσμο; Εσείς τι λέτε; Αισθάνονται προσβεβλημένοι;