Από τα λιβελλογραφήµατα στη µυθοπλασία

201

Της Άννας Μισιαούλη

Αρχικά οι αποκαλύψεις του ∆ιεθνούς Παρατηρητηρίου για το Οργανωµένο Έγκληµα και τη ∆ιαφθορά (OCCRP) προκάλεσαν λύπη στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, όπως µετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ανέφερε µάλιστα ότι «για µια ακόµα φορά στοχοποιείται τόσο ο ίδιος όσο και η Κύπρος µε λιβελλογραφήµατα, τα οποία ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα».

Αργότερα άλλαξε η αναφορά και ήταν «τα όσα ανώνυµα δηµοσιεύει η εν λόγω ιστοσελίδα» που «πέραν της πρόδηλης συκοφαντικής διάθεσης, δεν περιέχουν απολύτως κανένα επιβαρυντικό στοιχείο».

Με το που το OCCRP απάντησε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί λιβελλογραφηµάτων και τη δηµοσιοποίηση συγκεκριµένων εγγράφων στα οποία γινόταν αναφορά στο αρχικό ρεπορτάζ, η πρώτη αντίδραση του Προέδρου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ότι «όπως αναφέρεται στο δηµοσίευµα αυτού του Οργανισµού, από την πρώτη στιγµή γράφουν οι ίδιοι επί λέξει ότι ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας -εγώ δεν µιλώ για κανένα δικηγορικό γραφείο- δεν έχει οποιαδήποτε σχέση µε παραβίαση του νόµου».

Παρά το ότι γινόταν ο κακός χαµός στη δηµόσια σφαίρα και στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επιλογή ήταν η παραποίηση των συνεχών απαιτήσεων για απάντηση. Επιλέχθηκε η λέξη «επιθέσεις», µε αναφορές και σε αναπαραγωγή τους από το ΑΚΕΛ µέχρι που φθάσαµε σε σηµείο να ακούσουµε για… φυγή του εκλεγµένου Προέδρου. Συγκεκριµένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει αναφερόµενος στο ΑΚΕΛ ότι «δηλώνει ως στόχο… δηµιουργικής αντιπολίτευσης να… φύγει ο εκλεγµένος Πρόεδρος»! Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο ίδιο µοτίβο και την ίδια µέρα έκανε λόγο για «εµµονή» του ΑΚΕΛ για αποµάκρυνσή του από την εξουσία.

Ταυτόχρονα το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και Συνέταιροι ∆ΕΠΕ µε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από τη Μονάδα Αδικηµάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) σχετικά µε τα όσα αναφέρει το δηµοσίευµα του OCCRP ζητώντας όπως το αποτέλεσµα της έρευνας δηµοσιοποιηθεί, ενώ η ΜΟΚΑΣ είχε ήδη ζητήσει στοιχεία από το γραφείο και το γραφείο είχε ήδη χαρακτηρίσει το δηµοσίευµα ως «παντελώς ανακριβές» και ότι «ουδεµία σχέση εκπροσώπησης είχαν και/ή έχουν µε το δικηγορικό γραφείο».

Τις τελευταίες µέρες, το τροπάρι άλλαξε. Τελικά δεν φταίει ούτε το ΑΚΕΛ ούτε το OCCRP. Χθες είπε σε συνέντευξή του σε µεσηµβρινή εκποµπή ότι «είµαι απόλυτα γνώστης για το ποιοι τα κατευθύνουν και ποιοι είναι οι συγγραφείς», αναφέροντας ότι τελικά «δεν το αποδίδω σε πολιτικό κόµµα, για να είµαι δίκαιος» και ότι πρόκειται για «µυθοπλασίες» πίσω από τις οποίες βρίσκονται πρόσωπα «τα οποία θεωρούν ότι αδικήθηκαν από τον Πρόεδρο».

Σταθερότητα θέσεων και απόψεων πάνω από όλα, όπως φαίνεται.