Από τα πρακτικά στις σημειώσεις

Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το θέμα ήταν: Πλαίσιο 30ής Ιουνίου 2017 ή Πλαίσιο 4ης Ιουλίου 2017; Είδαν και απόειδαν οι κυβερνώντες –και στην ίδια γραμμή πλεύσης μαζί τους βρέθηκαν απορριπτικοί, γκρινιάρηδες, όπως τους ονόμαζε ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, αρνητές της λύσης, καθολικοί και διαμαρτυρόμενοι, όχι ασφαλώς στη θρησκεία αλλά στο Κυπριακό, πάλι εφεύρεση του Προέδρου της Δημοκρατίας– να μας πείσουν για δύο πλαίσια.

Και έμειναν εκτεθειμένοι. Θυμίζουμε απλά αυτό: «Όσοι ”γκρινιάζουν” για το κατά πόσο τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εντάσσονται στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, δεν βοηθούν τον κοινό στόχο και να σταματήσουν να είναι καθολικά διαμαρτυρόμενοι και να γίνουν χριστιανοί ορθόδοξοι». Νίκος Αναστασιάδης, 23 Μαρτίου 2008, Χανδριά Λεμεσού. Κι ερχόμαστε στο σήμερα. «Να ξεκαθαρίσουν τα Ηνωμένα Έθνη στη βάση ποιου πλαισίου θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ήταν το μότο της πλευράς μας, μέχρις ότου ο διεθνής οργανισμός έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: Ένα είναι το Πλαίσιο, της 30ής Ιουνίου και ακολούθησαν διευκρινίσεις στις 4 Ιουλίου… Και πιστεύαμε πως τέλειωσε εκεί το θέμα.

Αλλά φευ! Ακολούθησε άλλη εφεύρεση: Χάθηκαν πρακτικά… Τα πρακτικά της 4ης Ιουλίου. Και πάλι κατά πόδας όσοι συνέπλευσαν τώρα, αφού ίδιος είναι ο σκοπός, να τουμπάρουν τη διαδικασία του διαλόγου στο Κυπριακό. Στήθηκε ένα σκηνικό πως περίπου οι πάντες συνωμοτούν εναντίον μας, ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη, οι πάντες θέλουν να μας γελάσουν και οι πάντες απεργάζονται τα συμφέροντα της πλευράς μας και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της άλλης πλευράς… Ώσπου κατέρρευσε κι αυτό το επιχείρημα ή ο ισχυρισμός καλύτερα. Και πήγαμε στις σημειώσεις. Κι επειδή «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», φταίει το ΑΚΕΛ. Το οποίο καλείται από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει κατά πόσο εισηγείται ή και αποδέχεται «να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση στη βάση των σημειώσεων που παρουσίασε ο κ. Έιντε στις 2 Ιουλίου 2017, οι οποίες διαφοροποιούσαν αισθητά τις έξι παραμέτρους που είχε προτείνει ο Γενικός Γραμματέας στις 30 Ιουνίου 2017.

Πρόκειται για εκείνες τις σημειώσεις, οι οποίες στη συνέχεια χρειάστηκε να αντικατασταθούν από νέα παρέμβαση του ίδιου του Γενικού Γραμματέα, στις 4 Ιουλίου 2017». Και πέραν τούτων, ο κ. Προδρόμου δηλώνει: «Αντί να δίνει βάση στις επιδιώξεις της Τουρκίας για συζήτηση εκτός του πλαισίου λύσης των Η.Ε. μέσα από προσπάθειες να αποδώσει την ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεωρούμε ότι θα ήταν ωφελιμότερο το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί καθαρά κατά πόσο στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου για να συμπεριληφθούν στους “όρους αναφοράς” οι έξι παράμετροι που πρότεινε ο Γ.Γ. κ. Α. Γκουτέρες ή “αρκείται” στα όσα περιλαμβάνονται στις σημειώσεις που κάποιοι εμφανίζουν ως “πλαίσιο Γκουτέρες”».

Από πατριωτική δύναμη, το ΑΚΕΛ περίπου απαλλάσσει την Τουρκία από τις ευθύνες της, μας λέει σήμερα η κυβέρνηση. Θα απαντήσουμε πάλι με λόγια του κ. Αναστασιάδη στις 23 Μαρτίου 2008: «Αυτό που θα συζητηθεί», συνέχισε, «δεν χρειάζεται ερμηνεία και ετικέτες, ούτε πρέπει να μείνουμε κολλημένοι στις ετικέτες, αν η αφαίρεση μιας ονομασίας βοηθά να προχωρά η ουσία εκείνης της συγκεκριμένης συμφωνίας». Ναι κατ’ αντιστοιχία αυτό συμβαίνει και σήμερα. Μόνο που άλλαξαν οι παίκτες…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy