Από τον Αστερίξ στον Φλέμινγκ…

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

Άφησε τον Αστερίξ και άλλαξε τροπάριο ο μητροπολίτης Νεόφυτος, επιχειρώντας να «μπει» στα χωράφια της επιστήμης. Μόνο που το έπραξε επαναλαμβάνοντας τα γνωστά αφηγήματα των συνωμοσιολόγων, που νομίζουν ότι με τις θέσεις τους θα κερδίσουν την επουράνια βασιλεία. Τι μας είπε λοιπόν ο κ. Νεόφυτος από ραδιοφώνου;

Μέσω του εμβολίου, κατά τον ίδιο, «οι άνθρωποι της νέας τάξης πραγμάτων θέλουν να χειραγωγήσουν την ελευθερία του ανθρώπου όπως ήθελαν οι καπιταλισμοί, σοσιαλισμοί και κομμουνισμοί», για να συνεχίσει και να πει ότι «αν δεν υπάρξει ασφάλεια από μερικούς γιατρούς με ορθόδοξη ζωή που να μην έχουν διασυνδέσεις με τα παγκόσμια κέντρα και ιδρύματα της νέας εποχής, δεν πρέπει να το ανεχτούμε». Διότι, όπως εξήγησε, οι νούσιμοι ορθόδοξοι άνθρωποι λένε ότι τα αμερικανικά, εγγλέζικα και ρωσικά εμβόλια θα έχουν παρέμβαση στο DNA και στο RNA με παρενέργειες τρομακτικές για το νου, την υγεία και την ελευθερία του ανθρώπου, με δυνατότητες ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Τέτοιες αναλύσεις δεν θεωρώ ότι απλά πρόκειται για μια παραδοσιακή προσπάθεια «να θκιαβάσουμε τα μελλούμενα» ως μετά Χριστόν προφήτες. Μετά από το τι προηγήθηκε τις τελευταίες βδομάδες, αυτές οι προσεγγίσεις απλά με τρομάζουν. Οι αναφορές του μητροπολίτη δεν είναι απλά αντιεπιστημονικές. Αυτό ξεκαθαρίστηκε εδώ και καιρό. Ούτε απλά μιντιακές συνεντεύξεις για τα πολυπόθητα like. Αυτό ξεπεράστηκε εδώ και μήνες.

Πλέον αυτές οι αναφορές, με τη δύναμη της τεχνολογίας -την οποία ο δεσπότης έμαθε να παίζει στα δάκτυλα του αλλά παράλληλα την κατηγορεί κιόλας- μπορούν να εξοπλίσουν το χέρι των πιο ακραίων κύκλων της κοινωνίας. Μπορούν να ερεθίσουν τα αντανακλαστικά των πιο συντηρητικών κύκλων, των οποίων η δύναμη μπορεί να στραφεί εναντίον του οποιουδήποτε δεν τους αρέσει, επειδή απλά δεν μυρίζουν καλά τα χνώτα του.

Πίσω από τέτοιες αναφορές μπορούν πολύ καλά να κρυφτούν κάποιοι για να πράξουν οτιδήποτε για τους ίδιους θεωρείται και καλά «αντισυστημικό». Άστε που οι αναφορές περί ορθόδοξων γιατρών πατάνε στα όρια της ξενοφοβίας. Από πότε, αλήθεια, μετριέται το μπόι και η αξιοπιστία ενός επιστήμονα στη βάση της θρησκείας και της πίστης του;

Κι από πότε η επιστημοσύνη της απανταχού οικουμένης πρέπει να λογοδοτεί και να παίρνει «γραμμή» από τους «δικούς» μας; Συγγνώμη αλλά εάν έστω δεχτούμε -σε ένα εξωφρενικό σενάριο- για χάριν της συζήτησης αυτή την πρακτική, τότε να αμφισβητήσουμε και την ανακάλυψη της πενικιλίνης. Δεν νομίζω ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ να αξιολογήθηκε το 1928 από κάποιον ορθόδοξο επιστήμονα. Λυπάμαι, αλλά τέτοιες αντιλήψεις αποτελούν σαφή επιστημονική λογοκρισία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy