Αποφασιστικότητα για λύση χωρίς παρέκκλιση από το στόχο της ΔΔΟ

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

«Η Τουρκία και η “τδβκ” θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ερσίν Τατάρ. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Ερντογάν δείχνει πρόθεση να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Νέος λοιπόν συνομιλητής μας στο Κυπριακό θα είναι ο Ερσίν Τατάρ με την πλήρη καθοδήγηση της Άγκυρας. Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αντιληφθεί πολύ σύντομα τη διαφορά μεταξύ του Κύπριου Ακιντζί και του ελεγχόμενου από την Τουρκία, Τατάρ. Θα αντιληφθεί ότι ενόσω είχε συνομιλητή τον κ. Ακιντζί δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει για να αξιοποιηθεί η ευκαιρία στο Κραν Μοντανά. Θα συνειδητοποιήσει στο τραπέζι των συνομιλιών την προσπάθεια Τατάρ για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, βάζοντας στο τραπέζι προτάσεις για συνομοσπονδία και δύο κρατών.

Αυτή τη φορά δεν επιτρέπονται παλινδρομήσεις. Ο κ. Αναστασιάδης καλείται να επιδείξει συνέπεια στο τραπέζι των συνομιλιών και να στηρίξει τις παραμέτρους λύσης ΔΔΟ που θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Αναστασιάδης να συνειδητοποιήσει ότι ο χρόνος εργάζεται εναντίον μας και εδραιώνει τα τετελεσμένα. Ο χρόνος είναι αυτός που αλλοιώνει και τον δημογραφικό χαρακτήρα, με τους Τουρκοκύπριους να αποδυναμώνονται και τους έποικους, όπως φάνηκε και στις εκλογές, να καθορίζουν εκλογικά αποτελέσματα.

Οι νέες εξελίξεις, μετά και την εκλογή Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, είναι πολύ κρίσιμες και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Οι θέσεις Τατάρ, όπως εκφράζονται τουλάχιστον δημόσια, δεν διαφέρουν και πολύ από τις θέσεις Ρ. Ντενκτάς ή Ντ. Έρογλου. Σίγουρα στο τραπέζι των συνομιλιών θα έχουμε ένα «σκληρό» συνομιλητή που θα λαμβάνει οδηγίες από την Άγκυρα. Αυτό απαιτεί ξεκάθαρη γραμμή από πλευράς του κ. Αναστασιάδη, η οποία να πείθει τον ΓΓ του ΟΗΕ και να μεταφέρεται το βάρος και η πίεση στον κ. Τατάρ και στην Τουρκία. Αυτό θα στείλει ξανά  μήνυμα προοπτικής προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, οι οποίοι απέδειξαν ότι εάν χρειαστεί θα βγουν ξανά στους δρόμους και θα ασκήσουν τη δική τους πίεση προς την ηγεσία και προς την Άγκυρα, για λύση και ειρήνη στο νησί.