Αποκαλύπτεται το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο του τόπου

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Οι καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη για τις σχέσεις δικαστών με δικηγόρους, για τις σχέσεις δικηγορικών γραφείων με δικαστές, δεν εκπλήσσουν. Ο κ. Κληρίδης είπε εκείνα που καθημερινά οι δικηγόροι ψιθυρίζουν μεταξύ τους. Είναι γνωστό σε όλους ότι στην Κύπρο υπάρχουν τρία με τέσσερα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία έχουν τις δικές τους διασυνδέσεις στο πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο του τόπου.

Υπάρχουν ορισμένα δικηγορικά γραφεία, τα οποία για χρόνια εκπροσωπούν μεγάλες οικονομικές επιχειρήσεις, εργοληπτικές εταιρείες ή άλλους οργανισμούς. Είναι δικηγορικά γραφεία, τα οποία για ολόκληρες δεκαετίες είναι νομικοί σύμβουλοι -χωρίς διαγωνισμούς και προσφορές- σε μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς, σε δήμους και σε Συμβούλια Αποχετεύσεων ή Υδατοπρομήθειας. Είναι τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που εγγράφουν και εκπροσωπούν υπεράκτιες εταιρείες, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολούνται και με την έκδοση κυπριακών διαβατηρίων σε επιχειρηματίες.

Πέραν της παροχής νομικών υπηρεσιών, κάποια δικηγορικά γραφεία έχουν γερές διασυνδέσεις με το πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο του τόπου μας. Κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή του τόπου, ενώ εκπροσωπούνται και στα διάφορα κέντρα εξουσίας. Με τη συμπεριφορά τους δεν στέλνουν εικόνα ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Αντίθετα εγείρονται σοβαρά θέματα δεοντολογίας και ασυμβίβαστου.

Εκδικάζονται υποθέσεις από δικαστές των οποίων τα παιδιά ή συγγενείς στενού βαθμού εργάζονται και εξαρτώνται μισθολογικά από τα δικηγορικά γραφεία, τα οποία παρουσιάζουν αυτές τις υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου. Όπως και να το κάνουμε έστω και αν δεν υπάρχει οτιδήποτε νομικά μεμπτό, υπάρχει θέμα δεοντολογίας.

Στο χώρο της δικαιοσύνης θα πρέπει να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες τόσο σε ό,τι αφορά το διορισμό και ανέλιξη των δικαστών, όσο και σε όλες τις πτυχές που αφορούν την εκδίκαση μιας συγκεκριμένης υπόθεσης. Δεν μπορούν να μένουν στον απυρόβλητο ούτε οι δικαστές, ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι αποφάσεις που λαμβάνουν. Υπάρχουν κενά και αδυναμίες στο χώρο της δικαιοσύνης και πρέπει άμεσα να διορθωθούν και να μην αφεθούν περιθώρια κλονισμού της εμπιστοσύνης προς τη δικαστική εξουσία. Ερωτηματικά προκαλεί η σιωπή του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, αλλά και του Προέδρου Αναστασιάδη που δεν βλέπει λόγο παρέμβασης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy