Αποκαθηλώνοντας το φασισμό και το ρατσισμό

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της φυλετικής βίας σε όλο τον κόσμο συνεχίζονται αμείωτες, δημιουργώντας παράλληλα ένα μαζικό κίνημα, που αμφισβητεί ιστορικές προσωπικότητες, όπου το σκοτεινό ιστορικό τους υπόβαθρο είναι βαμμένο με αίμα, δολοφονίες, καταπίεση, βασανιστήρια, αρπαγές και μαζικές ανθρωποκτονίες.

Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Μπρίστολ, οι διαδηλωτές κατέβασαν το άγαλμα ενός σκλαβέμπορα, του Έντουαρντ Κόλστον και το έριξαν στη θάλασσα. Στο ίδιο κράτος, οι διαδηλωτές ζητούν την αποκαθήλωση των αγαλμάτων του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Αυτό το γεγονός ανάγκασε τις Αρχές να κουκουλώσουν, στην κυριολεξία, πολλά από τα αγάλματα που αναπαριστούν τον Τσόρτσιλ. Στην Οξφόρδη, χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν απόσυρση του αγάλματος του Σέσιλ Ρόουντς, ενός επιχειρηματία και αδίστακτου εκφραστή της αποικιοκρατικής πολιτικής.

Παράλληλα, τα στυγερά εγκλήματα του βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 8 τουλάχιστον εκατομμυρίων ανθρώπων στο Κονγκό, δεν σβήστηκαν από τη συλλογική μνήμη των πολιτών του Βελγίου. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας την απομάκρυνση των αγαλμάτων. Απαίτηση η οποία σε κάποιες περιπτώσεις στέφθηκε με επιτυχία, καθώς αρκετά αγάλματα του βασιλέα έχουν αποσυρθεί.

Το κύμα θυμού φουντώνει. Φουντώνουν και οι συζητήσεις γύρω από το θέμα. Σε κάποιους δεν αρέσει αυτή η οργή των πολιτών, κάποιοι φοβούνται τη ρήξη με τη μυθοπλαστική αφήγηση της Ιστορίας. Κατηγορούν τους διαδηλωτές για βανδαλισμούς, καθώς πολλές εφημερίδες-εκφραστές δεξιών και συντηρητικών κύκλων καλούν τις ηγεσίες τους να μην ενδώσουν στο θυμό του «όχλου».

Η Ιστορία είναι αμείλικτη, στη στροφή των καιρών, «διψά» για την αλήθεια της. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι οι περισσότερες μεγάλες δυνάμεις βασίστηκαν στον κλεμμένο πλούτο που βίαια πήραν από τα κράτη που λεηλάτησαν ως αποικιοκράτες.

Οι αποκαθηλώσεις των αγαλμάτων που συμβολίζουν τη μνησικακία, την αποικιοκρατία, το ρατσισμό και το φασισμό, έρχονται να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια.

Στην πατρίδα μας υπάρχουν αγάλματα που αναδεικνύουν τον πόνο και το μόχθο των ανθρώπων, τη συλλογικότητα και τη συνεργασία στην πορεία της Ιστορίας. Συγχρόνως, όμως, υπάρχουν δεκάδες αγάλματα που «κοσμούν» τις κατά τόπου πλατείες μας, που δεν τιμούν το κράτος μας και την κοινωνία μας και αποτελούν ύβρη προς μεγάλη μερίδα των Κυπρίων. Αυτά τα αγάλματα δεν είναι άλλα από αυτά που αναπαριστούν τον αρχηγό της Οργάνωσης «Χ», μίας δοσίλογης οργάνωσης, που έδρασε κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, αλλά και ηγέτη της ΕΟΚΑ Β’ και των πραξικοπηματιών στην Κύπρο, με τα αποτελέσματα των ενεργειών του να είναι γνωστά.

Θα πρέπει να αντλήσουμε παραδείγματα από τα άνωθεν γεγονότα και να αποσύρουμε και εμείς τα αγάλματα που αμαυρώνουν τη μνήμη χιλιάδων αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών.