«Αποκορύφωμα» θα είναι ο διορισμός Ιωνά στη Γενική Εισαγγελία!Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ασκήσει «βέτο» στο διορισμό του Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για ενδεχόμενο διορισμό του κ. Ιωνά Νικολάου. Ναι, ο Πρόεδρος μπορεί να επιλέγει και να διορίζει τους «άριστους των αρίστων», όπως έπραξε και με τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Είναι δικαίωμά του να επιλέγει φίλους, γνωστούς και κουμπάρους και να τους διορίζει. Είναι δικαίωμά του να παρευρίσκεται ακόμη και στο δικαστήριο για να υπερασπίζεται τους στενούς του συνεργάτες, όπως έπραξε με την περίπτωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Είναι λοιπόν συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου να διορίσει τον Ιωνά Νικολάου στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Είναι, όμως, και δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική και να διαφωνεί με έναν τέτοιο διορισμό, προβάλλοντας τα επιχειρήματά της. Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να προειδοποιήσει.

Προφανώς ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει συνειδητοποιήσει, παρά τα εφτά χρόνια εξουσίας, ότι πέραν από τα νομικά ζητήματα υπάρχει και η πολιτική δεοντολογία -η πολιτική ηθική παραβιάστηκε πλήρως από τον Πρόεδρο και στην περίπτωση του οικογενειακού ταξιδιού στις Σεϊχέλλες με το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα, ο οποίος πολιτογραφήθηκε Κύπριος.

Δεν μπορεί στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα του κράτους να διοριστεί ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης. Δεν αμφισβητούμε τις επαγγελματικές γνώσεις και την άριστη νομική κατάρτιση του κ. Ιωνά Νικολάου. Εκείνο που λέμε είναι ότι κουβαλάει κομματικά βαρίδια που δεν του επιτρέπουν να διοριστεί στην ευαίσθητη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Πώς διασφαλίζεται η αμεροληψία και αντικειμενικότητα; Ποια θα είναι, για παράδειγμα, η αμεροληψία του πρώην αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ σε περίπτωση ποινικών υποθέσεων, όπου θα βρεθούν κατηγορούμενοι είτε στελέχη της κυβέρνησης είτε στελέχη του ΔΗΣΥ; Θα μπορούσε ποτέ ο κ. Ιωνάς Νικολάου να υψώσει ανάστημα Γενικού Εισαγγελέα και να πει «Ντροπή, κύριε Αναστασιάδη»; Θα μπορούσε ποτέ ο κ. Ιωνάς Νικολάου να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου;

Προκαλούμε και ρωτούμε τον κ. Ιωνά Νικολάου να απαντήσει έστω και τώρα εάν σωστά έπραξε ή όχι ο νυν Γενικός Εισαγγελέας στην προκειμένη περίπτωση. Περιμένουμε απάντηση και θα επανέλθουμε…