Αποκτά νόημα η αλληλεγγύη της ΕΕ αν ο Πρόεδρος δράσει για λύση

28

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την εκφρασθείσα αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων µας σε ό,τι αφορά τις παράνοµες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλληλεγγύη, ωστόσο, η οποία δεν τερµατίζει την τουρκική προκλητικότητα, αφού τα τουρκικά γεωτρύπανα παραµένουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Ούτε και τα «περιοριστικά µέτρα» θα αναγκάσουν τα τουρκικά γεωτρύπανα να αποχωρήσουν, αφού αυτά κατευθύνονται εναντίον «φυσικών και νοµικών προσώπων» και όχι προς την Τουρκία.

Αν πραγµατικά οι Ευρωπαίοι εταίροι µας ήθελαν να πάρουν αποτελεσµατικά µέτρα, αυτά θα έπρεπε να στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης της Τουρκίας και όχι εναντίον «φυσικών ή νοµικών» προσώπων, τα οποία εµπλέκονται µε τις οδηγίες και την πλήρη προστασία -νοµική, διπλωµατική, πολιτική και στρατιωτική- της κυβέρνησης Ταγίπ Ερντογάν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι µας έστω και φραστικά κατανοούν τις δικές µας θέσεις και υπερασπίζονται, όπως οφείλουν, το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Ταυτόχρονα, όµως, για τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ δεν προέχει η εφαρµογή του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά το πώς εξυπηρετούνται τα δικά τους µεγάλα οικονοµικά συµφέροντα. Συµφέροντα τα οποία επιβάλλουν να διατηρούν ισχυρές οικονοµικές σχέσεις µε την Τουρκία. Την βλέπουν ως µια τεράστια αγορά στην οποία θα µπορούσαν να επενδύσουν, δεδοµένου και της αντιπαλότητας και της διαφαινόµενης οικονοµικής ενδοκαπιταλιστικής σύγκρουσης συµφερόντων µεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά και Ρωσίας και Κίνας, για επενδύσεις σε νέες αγορές.

Για την ΕΕ η Τουρκία έχει τεράστια γεωπολιτική, γεωστρατηγική και οικονοµική σηµασία και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι παρά τα όσα συµβαίνουν µε την κυβέρνηση Ερντογάν, η ΕΕ κρατεί ζωντανή την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έστω και αν σε αυτή τη χρονική περίοδο είναι «παγωµένη».

Συνεπώς η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο είναι βοηθητική, νοουµένου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναλύσει σωστά τα δεδοµένα και θα ανταποκριθεί στις προτροπές των Ευρωπαίων αξιωµατούχων, οι οποίοι συστήνουν ∆ΙΑΛΟΓΟ. Η αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων και η ειρήνη στην περιοχή θα επέλθει µόνο µε την επίλυση του Κυπριακού. Μόνο µε την επίλυση του Κυπριακού θα αντιµετωπιστούν οι παρανοµίες της Τουρκίας.

Αυτό πρέπει να είναι ο στόχος και καλείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να κινητοποιηθεί, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η πρωτοβουλία του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τριµερή και πενταµερή διάσκεψη και ουσιαστικές συνοµιλίες, που θα οδηγούν σε συµφωνηµένη λύση του Κυπριακού.