Απουσιάζουν για ακόμη μια φορά οι θεσμοί!

Της Αργύρως Γεωργίου-Θωμά

Απουσία θεσμών εντοπίζεται για ακόμη μια φορά μετά το διπλό φονικό που έγινε στους Εργάτες την Πέμπτη το πρωί.

Για άλλη μια φορά η κοινή γνώμη παρακολούθησε συγκλονισμένη το ξεκλήρισμα μιας οικογένειας, η οποία παρακολουθείτο από τις Yπηρεσίες Kοινωνικής Eυημερίας.

Όλοι εκ των υστέρων, όπως και στην περίπτωση της αυτοκτονίας του 14χρονου Στυλιανού, προβαίνουν σε διαπίστωση του αποτελέσματος, που αποτελεί κατά κύριο λόγο κορύφωση ενός δράματος που βιώνουν τα εκάστοτε θύματα. Γίνεται απόδοση ευθυνών; Ίσως. Εκ των υστέρων όμως τα θύματα ενός περιστατικού βίας σε μια οικογένεια, ιδιαίτερα αν το αποτέλεσμά της είναι ο θάνατος, φυσικός ή και ψυχικός, δεν μπορεί κανένας να τον ανατρέψει. Εκείνο για το οποίο οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου είναι ότι πρέπει επιτέλους σε αυτόν τον τόπο να λειτουργήσουν οι θεσμοί. Να υπάρξει από εκείνους ανάληψη ευθύνης, αλλά και αποτέλεσμα ενεργειών.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της αδελφής του θύματος του προχθεσινού φονικού. Πέραν του ότι η βία στη συγκεκριμένη οικογένεια ήταν συχνό φαινόμενο, εκείνο που πρέπει πραγματικά να μας κάνει αυτή τη φορά να επιμείνουμε σε ευθύνες των θεσμών είναι ότι πριν από ενάμιση μήνα ο πατέρας είχε προσπαθήσει ξανά να πνίξει τον 21χρονο γιο του. Η ίδια ανέφερε πως το περιστατικό είχε καταγγελθεί τόσο στην Αστυνομία όσο και το Γραφείο Ευημερίας. Σχήμα οξύμωρο λοιπόν να βγαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας και να λέει ότι στο ημερολόγιο συμβάντων της Αστυνομίας δεν υπάρχει καμία καταγραφή τέτοιου περιστατικού.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε η αδελφή του θύματος: «Με ένωσαν με τη Λακατάμεια, είπα τους το περιστατικό και η Αστυνομία με ένωσε με τον οργανισμό “Στήριξη παιδιού”». Είπε ότι επανέλαβε την καταγγελία και της είπαν ότι θα ενημερώσουν το Γραφείο Ευημερίας. «Ήταν μεσημέρι που κατήγγειλα. Μέχρι το απόγευμα δεν επικοινώνησε κανένας μαζί μου, ούτε από την Αστυνομία, ούτε από το Γραφείο Ευημερίας. Πήρα ξανά τηλέφωνο την Αστυνομία, τους είπα το παράπονο και με ένωσαν ξανά με αυτήν την υπηρεσία». Η λύση, της είπαν, είναι να φύγει από το σπίτι ο νεαρός. «Τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι;» ρώτησε… Δυστυχώς το αποτέλεσμα το μάθαμε την Πέμπτη.

Δανείζομαι κάτι που είπε χθες στον «Άστρα» η ακαδημαϊκός Ζέλια Γρηγορίου: Πάσχουμε, είπε, από «ιδιωτικοποίηση της ευθύνης. Ευθύνονται τα άτομα για ένα συμβάν και ευθύνονται και ειδικοί, από τους οποίους οι θεσμοί αναμένουν ότι πρέπει να λύσουν το πρόβλημα. Δυστυχώς αυτό το σύστημα της μη ανάληψης ευθύνης διαπερνά όλους τους θεσμούς που αφορούν τη βία στον τόπο μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy