Αρχές Σεπτεµβρίου έρχεται η Λουτ

Συµφώνησε µε τον Πρόεδρο ότι µπορεί να ολοκληρωθεί η προετοιµασία…

Αρχές Σεπτεµβρίου φθάνει στην Κύπρο η ειδική απεσταλµένη του Γ.Γ. των Ηνωµένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, για συνέχιση της προσπάθειας συµφωνίας στους όρους αναφοράς, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί ανενόχλητη να συνεχίζει την ερευνητική δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλνοντας µάλιστα και 4ο ερευνητικό σκάφος.
Την άφιξη της κας Λουτ ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοινώνοντας την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η κα Λουτ µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, αργά χθες το απόγευµα.

O Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας και η κα Λουτ συζήτησαν για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων και συµφωνήθηκε όπως η κα Λουτ επισκεφθεί την Κύπρο αρχές Σεπτεµβρίου, όπως δήλωσε ο κ. Πρόδροµος Προδρόµου. «Κατά τη συνοµιλία συµµερίστηκαν την άποψη ότι µπορεί να ολοκληρωθεί η απαραίτητη προεργασία για να φτάσουµε σε επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων», κατέληξε.
Νωρίτερα και µετά από συνάντηση µε αντιπροσωπεία του Πυροΐου, ο κ. Προδρόµου δήλωσε ότι το τελευταίο διάστηµα φαίνεται ότι υπάρχει η πιθανότητα να επαναρχίσουν οι διαπραγµατεύσεις «όπως το ζητάµε από το 2017 που σηµειώθηκε το αδιέξοδο».
∆ιαπραγµατεύσεις «σύµφωνα µε τις υποδείξεις του ΓΓ των Η.Ε.»

Ο κ. Προδρόµου έκανε παράλληλα λόγο για ουσιαστικές διαπραγµατεύσεις, «σύµφωνα µε τις υποδείξεις του ΓΓ των Ηνωµένων Εθνών και αξιοποιώντας όλο το προηγούµενο απόθεµα των διαπραγµατεύσεων, τις συγκλίσεις, τις παραµέτρους που έθεσε ο ΓΓ, να µπορέσουµε επιτέλους να φτάσουµε σε µια συµφωνία η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο -µια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα- να λειτουργήσει χωρίς κατοχικό στρατό, χωρίς ξένες εγγυήσεις, προς όφελος όλων των Κυπρίων, όλων των νοµίµων κατοίκων και βεβαίως να επιστρέψουµε στα κατεχόµενα σήµερα χωριά και τις πόλεις µας και στις περιοχές που καταπατούνται ακόµα από τον Αττίλα».

Στο µεταξύ, µέσω του ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών δηµοσιοποίησε το ενδιαφέρον του για διευθέτηση επαφών στη Ν. Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κ. Χριστοδουλίδης θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα προσφωνήσει, ως είθισται, τη Γενική Συνέλευση, ενώ θα έχει συνάντηση και µε τον ΓΓ του ΟΗΕ και πολύ πιθανόν και τριµερή µαζί µε τον κ. Ακιντζί.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι επαφές αφορούν κυρίως χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και του Κόλπου, µε δεδοµένο ότι ο πρώτος βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας αφορά την ανάπτυξη σχέσεων µε κράτη σε αυτή την περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν συναντήσεις και µε µόνιµα µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία αναµένεται να φτάσει στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεµβρίου και να επιστρέψει στην Κύπρο στις 29 του µήνα. Ωστόσο η ηµεροµηνία αναχώρησής της για επιστροφή στην Κύπρο µπορεί να αλλάξει, εφόσον διευθετηθεί τριµερής συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ µε τους δύο ηγέτες.

Τουρκία: Και τέταρτο πλοίο στην Α. Μεσόγειο

Το τέταρτο τουρκικό πλοίο Ορούτζ Ρέρις είναι καθ’ οδόν για την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε µέσω τουίτερ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Απαντώντας στον αρχηγό του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP) Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως προφανώς ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου νοµίζει πως το Φατίχ, το Γιαβούζ και το Μπαρµπαρός είναι ελληνικά πλοία.

Ο Τούρκος Υπουργός έγραψε στο τουίτερ: «Ο κ. Κιλιτσντάρογλου προφανώς νοµίζει ότι το Φατίχ, το Γιαβούς και το Μπαρµπαρός, που προστατεύουν τα δικά µας δικαιώµατα και της “τδβκ”, είναι ελληνικά πλοία. Και το τέταρτο µας πλοίο, Ορούτζ Ρέις, είναι καθ’ οδόν. Είµαστε έτοιµοι να ενηµερώσουµε για το θέµα τον κ. Γενικό Πρόεδρο, ο οποίος δεν είναι επαρκώς ενηµερωµένος για την εθνική υπόθεσή µας στο Κυπριακό».

Ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει νωρίτερα σε οµιλία του στο Νέβσεχιρ ότι πρέπει να γίνει συνεργασία µε τη διοίκηση της Συρίας και να εξοµαλυνθούν οι σχέσεις µε την Αίγυπτο.

«Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχει πλούσιο πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Η Αµερική είναι εκεί, η Ελλάδα είναι εκεί, η “ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου” είναι εκεί, η Αίγυπτος είναι εκεί, το Κατάρ είναι εκεί, όλοι είναι εκεί, µόνο ένα κράτος δεν είναι εκεί, η Τουρκία. Γιατί δεν είναι; Λένε στα λόγια ότι ασκούν επιτυχηµένη εξωτερική πολιτική. Γιατί δεν είµαστε εκεί; Επειδή τσακωθήκαµε µε την Αίγυπτο. Γιατί τσακωθήκαµε; ∆εν είχαµε κανένα πρόβληµα µε την Αίγυπτο. Γιατί τσακωθήκαµε; Θέλω αυτό να το σκεφτούν οι αδελφοί µου στο ΑΚΡ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy