Αρκετά!

Της
Νίκης Κουλέρμου

Εξευτελισμός της αξιοπρέπειας, εξανδραποδισμός, ρατσισμός… Με όλα αυτά τα κοσμητικά επίθετα μπορούν να διανθίσουν τη στάση του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης απέναντι στα παιδιά με αναπηρίες τα οποία αποκλείστηκαν με χυδαίο και γελοίο, ταυτόχρονα, τρόπο. Με έναν τρόπο που δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση από τύχη και μόνο μπόρεσε να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας…

Η χυδαιότητα ξεχείλιζε από τις δικαιολογίες που προέβαλε στην ανακοίνωσή του ο Υπουργός Παιδείας. Σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις από τον ρατσιστικό αποκλεισμό των μαθητών με ειδικές ικανότητες από την επιστροφή στα θρανία, το Υπουργείο και ο ίδιος ο υπουργός με δηλώσεις του στα διάφορα κανάλια εξέθεσε εαυτόν και τη γύμνια της πολιτικής του απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά. Μεταξύ άλλων τραγέλαφων το Υπουργείο Παιδείας έλεγε ότι «κατά κανόνα (αυτά τα παιδιά) δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν κανόνες υγιεινής για την αποφυγή της επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα» και ως εκ τούτου το θέμα θα παραπεμπόταν στην «ειδική επιτροπή» που θα αξιολογούσε όλες τις περιπτώσεις «και ενδεχομένως να συστήνονται πρόσθετα μέτρα υγειονομικής προστασίας».

Πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας -ανέφερε εν κατακλείδι- είναι να διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας και να υπάρξει βεβαιότητα ότι τα παιδιά, όπως και το προσωπικό, θα έχουν την προστασία που επιβάλλεται μέσα στα σχολεία.

Την ανακοίνωση απέρριψε ως απαράδεκτη η ίδια η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού. Είναι η δεύτερη φορά που η Επίτροπος τραβά το αυτί του Υπουργείου (η πρώτη ήταν η αντίδρασή της στη διενέργεια δημοψηφίσματος για τα εξάμηνα εντός των σχολείων) σημειώνοντας ότι η ίδια η ανακοίνωση επιφέρει «ανισότητες και διακρίσεις» στη βάση της αναπηρίας. Την τσαπατσουλιά της κυβέρνησης στη διαχείριση του ανοίγματος των σχολείων, για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν οι διαβεβαιώσεις προς την ΠΟΕΔ ότι δεν θα άνοιγαν τα σχολεία, που διαψεύστηκαν μια εβδομάδα μετά…), αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι το θέμα αυτών των παιδιών με αναπηρία «δεν συζητήθηκε διεξοδικά μεταξύ κυβέρνησης και επιστημόνων».

Δεν έφταναν όλα αυτά, ο κ. Προδρόμου επέμεινε και χθες να τα ρίχνει σε τρίτους: Με τον ίδιο κουτοπόνηρο αν όχι και χυδαίο τρόπο τα έριξε στην ΠΕΟ! Επειδή απέστειλε επιστολή (όπως και η ΣΕΚ) στις 12 Μαΐου με την οποία έθετε υπόψιν ότι «μέχρι εκείνη τη στιγμή τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Παιδείας ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, δεν έκαμναν αναφορά σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και οι συνοδοί παιδιών με ειδικές ανάγκες». Στις 20 Μαΐου απαντήθηκε αυτό το ζήτημα, αλλά χθες ο κ. Προδρόμου ένιωσε την ανάγκη να τα ρίξει στην… αντιπολίτευση!

Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει, κύριοι. Σας φτύνουν και νομίζετε πως βρέχει! Σας τρολάρουν και νομίζετε ότι σας χειροκροτούν. Με πολύ χαριτωμένο τρόπο μια φίλη στο τουίτ της έγραψε: «Στο ποδόσφαιρο με 2 κίτρινες είσαι εκτός. Στο μπάσκετ στα 5 φάουλ. Ο κ. Προδρόμου πόσες κίτρινες έχει και πόσα φάουλ έκανε; Διότι αν κρίνω από τη χθεσινή εγκύκλιο για τα παιδιά της Ειδικής, την απολογία του Κούσιου και το άδειασμα των επιδημιολόγων, πρέπει να πάει στο καλό. Αρκετά»!

Διαφωνεί κανείς;