Ας µιλήσουµε για τους πρόσφυγες…

38

Της Έλπις Γεωργίου

Αύριο οι πρόσφυγες θα φορέσουν τα «καλά» τους… Αύριο οι πρόσφυγες θα «βγουν» στις αγορές… Αύριο οι πρόσφυγες θα έχουν την τιµητική τους… Γιατί; Γιατί αύριο είναι η Παγκόσµια Μέρα Προσφύγων.

Και αύριο όλοι αυτοί που τους έκαναν πρόσφυγες, θα προσφωνήσουν πύρινους λόγους, θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα και θα εκδώσουν δακρύβρεχτες ανακοινώσεις. Και όµως όλα αυτά δεν αγγίζουν αυτούς τους ανθρώπους! Αλήθεια, όλοι εσείς έχετε ακόµη το θράσος να µιλάτε, τη στιγµή που εκατοµµύρια άνθρωποι ζουν στη µιζέρια; Την ώρα που εκατοµµύρια άνθρωποι έγιναν ένα µε τις σκηνές στις οποίες διαµένουν; Την ώρα που εκατοµµύρια άνθρωποι γονατίζουν από τον πόνο, την ταλαιπωρία, τις κακουχίες και την πείνα; Την ώρα που εκατοµµύρια γονείς βλέπουν τα εκατοµµύρια παιδιά τους να βρίσκονται ανάµεσα στη ζωή και το θάνατο; Σύµφωνα µε έκθεση της Ύπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 68 εκατοµµύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν έως τα τέλη του 2017.

Τα στοιχεία καταγράφουν 44.500 εκτοπισµένους ανθρώπους την ηµέρα! Κάθε 2 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος γίνεται πρόσφυγας. Και βεβαίως οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους είναι λόγω των πολέµων και των διώξεων. Οι εκτοπισµένοι µέσα στην ίδια τους τη χώρα έφτασαν τα 40 εκατοµµύρια. Σε όλες τις χώρες, ένας στους 110 ανθρώπους είναι εκτοπισµένος. Η τελευταία Σύνοδος της ΕΕ για το Προσφυγικό, στις 29 Ιούνη του 2018, είναι αποκαλυπτική για την πορεία που προδιαγράφεται για τους ξεριζωµένους τα επόµενα χρόνια, καθώς αποφασίστηκαν τα εξής: Σε «εθελοντική βάση» δηµιουργία «ελεγχόµενων κέντρων», δηλαδή κέντρων κράτησης – σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης, στα οποία θα µεταφέρονται όσοι πρόσφυγες και µετανάστες γλιτώνουν από τα σαπιοκάραβα, είτε από την Τουρκία είτε από τη Βόρεια Αφρική. Αντιµετώπιση των «δευτερογενών µετακινήσεων», που σηµαίνει πιο αυστηρή εφαρµογή του Κανονισµού του ∆ουβλίνου και «επιστροφές» στις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων και µεταναστών που µετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη βάση αυτή υπάρχει προτροπή για «στενή συνεργασία µεταξύ των κρατών – µελών» και για υπογραφή διµερών ή πολυµερών συµφωνιών. ∆ηµιουργία «πλατφόρµων αποβίβασης» µεταναστών σε τρίτες χώρες, σε συνδυασµό µε την καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και 500 εκατ. ευρώ σε αφρικανικές χώρες. Ούτε κουβέντα για τους πολέµους.

Ούτε κουβέντα για τους αίτιους που οδήγησαν και εξακολουθούν να οδηγούν εκατοµµύρια ανθρώπους στην προσφυγιά! Οι πόλεµοι των ισχυρών του πλανήτη, των ιµπεριαλιστών, γεννούν προσφυγιά, φτώχεια και θάνατο. Χώρες-µέλη της Ε.Ε. παίζουν τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων. Κλείνουν τα λιµάνια τους και τους αφήνουν να θαλασσοπνίγονται.

Αύριο κλείστε όλοι εσείς το στόµα σας!