Ας μιλήσουμε για την Υεμένη…

31

Της Ελπις Γεωργίου

Πόσοι από εμάς ενδιαφερόμαστε να μάθουμε τι συμβαίνει στην Υεμένη; Πόσοι ενδιαφέρονται να μάθουν ότι στην Υεμένη βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση; Και η κρίση δεν προέκυψε από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα της ένοπλης σύρραξης που μαίνεται στη χώρα.
Πρόσφατα ο ΟΗΕ έδωσε νέα στοιχεία στη δημοσιότητα με βάση τα οποία μέχρι και 14 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λιμού τους επόμενους μήνες στην Υεμένη.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, δήλωσε ότι αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, όπως αναμένεται, τότε εκτιμάται ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρεθούν σε «πρώιμο στάδιο λιμού» τους μήνες που έρχονται στην Υεμένη.
Σε έγγραφο ημερομηνίας 18 Οκτωβρίου, το οποίο διανεμήθηκε στους πρεσβευτές των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σημειώνεται αναλυτικά: «Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι η χειρότερη στον κόσμο. Το 75% του πληθυσμού, δηλαδή 22 εκατομμύρια άνθρωποι, χρειάζονται βοήθεια και προστασία. Από αυτούς 8,4 εκατομμύρια βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας και εξαρτώνται από την επείγουσα διανομή τροφής. Στη χειρότερη περίπτωση, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί κατά 5,6 εκατομμύρια.

Η Υεμένη μετρά ήδη 3 εκατομμύρια εκτοπισμένους, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.
Από τις αρχές του 2017 στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί 1.700 παιδιά. Ένα παιδί μικρότερο των 10 ετών πεθαίνει κάθε 10 λεπτά. Πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό».
Πώς προέκυψε αυτή η κατάσταση; Μα είναι το αποτέλεσμα του πολέμου που έχει εξαπολύσει εναντίον της Υεμένης, η Σαουδική Αραβία, η οποία φρόντισε να βομβαρδίσει και το λιμάνι Χοντάιντα από το οποίο εξαρτάται σχεδόν πλήρως ο εφοδιασμός της χώρας σε εισαγωγές τροφίμων.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι οι δύο βασικοί προμηθευτές των οπλικών συστημάτων με τα οποία η Σαουδική Αραβία βομβαρδίζει εδώ και χρόνια σχολεία, νοσοκομεία και υπαίθριες αγορές στην Υεμένη.

Η τιμή των καυσίμων έχει αυξηθεί κατά 45% και το ριάλ, το νόμισμα της Υεμένης, έχει υποτιμηθεί κατά 47% έναντι του δολαρίου. Οι συνέπειες αυτής της υποτίμησης πλήττουν κάθε οικογένεια στην Υεμένη.
Από την πλευρά του ο ΟΗΕ απλώς γνωστοποιεί τον αριθμό των νεκρών, τον αριθμό των ατόμων που υποσιτίζονται και ζητά να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση στη χώρα. Συγκεκριμένα ο ΟΗΕ ζητά να συνεχιστούν οι δωρεές και αν είναι δυνατό να επεκταθούν οι εισαγωγές σε όλα τα λιμάνια της Υεμένης. Κύριοι, εσείς που βρίσκεστε στα γραφεία σας στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη… ζητήστε έστω και μια φορά να σταματήσει ο πόλεμος. Πείτε έστω μια φορά ότι λαοί δολοφονούνται! Και πείτε και