Ασφαιρα τα πυρά από καουμπόϊκα πιστόλια

Η συνεργασία των εξουσιών διέπεται από κανονισμούς δημοκρατικής λειτουργίας
Εκτός του ότι ο Υπουργός Εσωτερικών τα έβαλε αδικαιολόγητα με τα ΜΜΕ και ειδικά τη «Χαραυγή», εκτός του ότι προσέβαλε με απαράδεκτο τρόπο το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο, που είναι βάσει νόμου ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους (και άρα της κυβέρνησης κατά κύριο λόγο), τα έβαλε με ένα απαράδεκτο πολιτικό ύφος και τρόπο και με τη νομοθετική εξουσία. Οχι μία, αλλά δύο φορές. Επειδή η Βουλή δεν ψήφισε άρον-άρον ένα νομοσχέδιο που η ίδια η κυβέρνηση κατέθεσε στο παρά πέντε των διακοπών… Δηλαδή, τι ήθελε ο κ. Χάσικος; Να μην πάει σε διακοπές η Βουλή για να εξετάσει το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας; Αυτό έκανε και η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος; Αντίθετα. Εδώ και δύο χρόνια δείχνουν ασέβεια στη Βουλή: Πριν καταθέσουν τα νομοσχέδια, ζητούν να τα ψηφίσει! Αυτό έκαναν με πολλά από τα μνημονιακά νομοσχέδια, γιατί η ίδια η κυβέρνηση βρέθηκε εκτός των χρονοδιαγραμμάτων με τα οποία η ίδια δεσμεύτηκε απέναντι στην Τρόικα!
Από την άλλη, η Βουλή δεν είναι ένα όργανο που απλά «επιθέτει σφραγίδα» επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων, όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση- απάντηση του Σώματος προς τον Υπουργό Εσωτερικών. Είναι ένα νομοθετικό σώμα που πριν ψηφίσει οφείλει να εξετάσει τη φιλοσοφία, το πνεύμα και το γράμμα των νομοσχεδίων, να τροποποιήσει ή όχι πρόνοιές τους και να τα ψηφίσει ή να τα απορρίψει αφού ικανοποιηθεί κατά πλειοψηφία. Αυτή είναι η δημοκρατική διαδικασία και ο όποιος κ. Χάσικος οφείλει να τη σεβαστεί.
Εξάλλου διετέλεσε και ο ίδιος βουλευτής και ορκίστηκε και ο ίδιος να υπηρετεί το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους.
Σε ό,τι αφορά στην ουσία της φορολόγησης της περιουσίας, ναι, η Βουλή δικαιούται να καταθέσει πρόταση που να παραπέμπει σε κλιμακωτή φορολογία και άρα δικαιότερη κατανομή του βάρους. Ε, αυτό θα κάνει η Βουλή και το ΑΚΕΛ το έχει προ πολλού δηλώσει. Για να το κάνει όμως πρέπει να έχει και τον απαιτούμενο χρόνο, την απαιτούμενη τεχνοκρατική βοήθεια, έτσι ώστε να αποδώσει η νομοθεσία όσα χρειάζεται η κυβέρνηση. Διαφορετικά, ο Πρόεδρος μπορεί και να προσβάλει μια τέτοια νομοθεσία ως αντισυνταγματική… Και μπορεί να προκύψει νέα καθυστέρηση για τη νομοθεσία. Αρα και η εκτελεστική εξουσία έχει τις ευθύνες της και ας μην προσπαθεί να μετακυλίει τις ευθύνες της στη νομοθετική. Η συνεργασία των δύο εξουσιών δεν περνά από την επιβολή, ούτε με καουμπόικα πιστόλια… Διέπεται από κανονισμούς, όπως κάθε δημοκρατική λειτουργία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy