Ασθενείς… κατά παραγγελία!

Της
Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Απίστευτο και όμως κυπριακό. Μόνο κάθε Παρασκευή «μπορούν» να ασθενούν οι περίπου 1.600 μόνιμοι κάτοικοι 13 απομακρυσμένων κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου. Δεν έχουν το περιθώριο, ούτε την επιλογή να «αρρωστήσουν» οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Και αυτό γιατί το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου αδυνατεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, να αντικαταστήσει τον ιατρικό λειτουργό (που στελεχώνει το περιφερειακό αγροτικό Κέντρο Υγείας Παναγιάς και είναι με άδεια απουσίας από τις 13 μέχρι τις 31 Αυγούστου) με ιατρό που θα στελεχώνει το Κέντρο επί καθημερινής βάσης. Έντονες ήταν πάντως οι αντιδράσεις των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων, οι οποίοι παραμένουν στο περιθώριο, περιμένοντας στήριξη και αρωγή από το κράτος. Κραυγή αγωνίας εξέφρασε και ο κοινοτάρχης της κοινότητας Παναγιά, ο οποίος κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων της Πάφου αντιμετωπίζονται με άνιση μεταχείριση από το κράτος στο κυριότερο θέμα της υγείας.

Όσο κι αν αντέδρασαν όμως τις τελευταίες μέρες, η «οκκά εν τετρακόσια». Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Ένας γιατρός κάθε Παρασκευή για δεκάδες ασθενείς. Πού φτάσαμε; Κάποιοι συμπολίτες μας να πρέπει να «ρυθμίζουν» ακόμα και την ημερομηνία που θα μπορούσαν να αρρωστήσουν. Αν είναι ποτέ δυνατόν. Κάποιος όμως πρέπει να ενημερώσει τις ιατρικές υπηρεσίες του κράτους και τους ιθύνοντες στο Υπουργείο Υγείας ότι δεν είναι ρομπότ οι πολίτες για να «καθορίσουν» την ημέρα ασθενείας τους. Δεν είναι τηλεκατευθυνόμενα για να πουν «οk σήμερα είναι Παρασκευή πρέπει να αρρωστήσω». Είναι οργανισμοί που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ασθενήσουν και να χρειαστούν επειγόντως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και ας αντιληφθούν επιτέλους οι κυβερνώντες ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, που στηρίζουν με νύχια και με δόντια τις παραδόσεις και τα έθιμα αυτού του τόπου, δεν είναι πολίτες 3ης και 4ης κατηγορίας.

Έχουν ίσα δικαιώματα με τον καθένα από εμάς σε όλους τους τομείς. Από ό,τι φαίνεται όμως, δεν ιδρώνουν τόσο εύκολα τα αυτιά των κυβερνώντων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών να ταλανίζονται ακόμα και για μια γρίπη. Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που υπάρξει επείγον περιστατικό υγείας, και αυτό είναι θέμα ζωής ή θανάτου; Ποιος θα φέρει την ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί το κακό και το μοιραίο;

Έντονος ήταν πάντως σε χθεσινές του δηλώσεις στον ΑΣΤΡΑ και ο πρόεδρος της συντεχνίας των κυβερνητικών ιατρών Σωτήρης Κούμας, ο οποίος τόνισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας που προσφέρεται στα ιατρικά κέντρα της υπαίθρου. Όπως είπε, ενώ πλησιάζει η υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ακόμη αιωρείται το πώς θα καλύπτονται οι περιοχές της υπαίθρου από το Σχέδιο Υγείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και οι γιατροί είναι άνθρωποι και μπορεί να γίνουν και λάθη. Ας αναλογιστούν λοιπόν οι κυβερνώντες τη σοβαρότητα των πραγμάτων και να διαχειριστούν σωστά το δικαίωμα στην υγεία που έχουν όλοι οι πολίτες.

Μηδενός εξαιρουμένου ακόμη και αν βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο του νησιού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy