Αθάνατος

556

Της Νίκης Κουλέρµου

Σήµερα ο ∆ηµήτρης Χριστόφιας, ο Άνθρωπος, µε Α κεφαλαίο, ο ηγέτης της Αριστεράς και του λαού περνά στην Ιστορία. Και στην Αθανασία. Όπως ήταν οι ιδέες, οι αξίες και τα ιδανικά µε τα οποία πορεύτηκε και για τα οποία αγωνίστηκε µε όλο του το είναι, µε πάθος και µε πείσµα.

Προπαντός µε την πίστη ότι στο τέλος θα επικρατήσουν η ειρήνη, η ανθρωπιά, η δικαιοσύνη.
Ξεκίνησε σαν ένας από µας που είχε το χάρισµα και την ικανότητα στο δρόµο που περπάτησε να τον ακολουθούν χιλιάδες. Σαν ένα γνήσιο τέκνο της τιµηµένης εργατιάς, του Χριστοφή και της Αννούς από το ∆ίκωµο, σήκωσε ψηλά το λάβαρο της εργατικής τάξης και πορεύθηκε σε µάχες σκληρές και αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, για να ανέβει λίγο πιο ψηλά ο ήλιος. Μέσα από τις τάξεις της Ε∆ΟΝ, της ΠΕΟ και του ΑΚΕΛ ο ∆ηµήτρης Χριστόφιας έδωσε και πήρε, πάντα για τον αγώνα τον καλό.

Πήρε όλα τα εφόδια µε πιο βασικό τη µαρξιστική και διαλεκτική θεώρηση των πραγµάτων και πάνω στις ράγες της ιδεολογίας αυτής οδήγησε το ΑΚΕΛ σε λεωφόρους που το έκαναν να µοιάζει µε θαύµα ανά το παγκόσµιο, όταν το σοσιαλιστικό στρατόπεδο κατέρρεε. Ο ∆ηµήτρης Χριστόφιας άλλαξε τον ρουν της πολιτικής ιστορίας στην Κύπρο όταν για πρώτη φορά και επί δύο θητείες καταξιώθηκε να είναι Πρόεδρος της Βουλής, όντας Γενικός Γραµµατέας του ΑΚΕΛ και κυρίως όταν για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας αναδείχθηκε Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.

Αξιώµατα που τίµησε µε το εκτόπισµα του λαϊκού ηγέτη, µε τη χαρισµατική προσωπικότητα, την απλότητα και τιµιότητά του, µε το µοναδικό πολιτικό του ήθος. Αν και το όραµά του για κοινωνική δικαιοσύνη έµοιαζε άπιαστο έως αδύνατο σε συνθήκες άκρατου καπιταλισµού, εντούτοις κατάφερε µε το πείσµα του να κάνει την ανάγκη ιστορία! Έβαλε τις βάσεις ενός κοινωνικού κράτους που έµελλε να ξηλώσει εκ βάθρων λίγο αργότερα η οικονοµική κρίση. Μια κρίση που την άρπαξαν ως ευκαιρία οι άσπονδοι πολιτικοί του εχθροί για να τον αποδοµήσουν.

Αυτό που δεν χώνεψαν από την αρχή -την ανάδειξη ενός κοµµουνιστή ηγέτη στην προεδρία της (αστικής) ∆ηµοκρατίας- το εκδήλωσαν µε µια ανηλεή, ελεεινή, χωρίς όρια κριτική, που έφτανε µέχρι και την καπηλεία του πόνου από το ατύχηµα στο Μαρί.

Ηχούν ακόµα στ’ αυτιά µας σαν άναρθρες κραυγές οι αβάσιµες, ελεεινές κατηγορίες δια στόµατος αντιπολίτευσης ότι «όπως ανατίναξε το Μαρί έτσι θα ανατινάξει και την οικονοµία ή για γενναιόδωρες προσφορές και υποχωρήσεις στο Κυπριακό…» Οι εξελίξεις τον δικαίωσαν ήδη! Οι ιστορικές συγκλίσεις που ως διαπραγµατευτής πέτυχε µε τον Μεχµέτ Αλί Ταλάτ είναι η πιο ακριβή παρακαταθήκη για όσους πατριώτες -λαό και ηγεσία- θέλουν να αξιοποιήσουν για να φτάσουν στη λύση. Συγκλίσεις στις οποίες αναφέρεται ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι οποίες αποδείχθηκαν στην πράξη πολύτιµες για να λύσουν δύσκολα προβλήµατα µέχρι και τη διαχείριση των υδρογονανθράκων…

Ο λαός αποχαιρετά σήµερα τον ηγέτη που αγάπησε, τον ∆ηµήτρη. Η Κύπρος για την οποία γνοιαζόταν πέρα και πάνω από τον εαυτό του τον δέχεται στα σπλάχνα της για να αναπαυθεί εν ειρήνη. Το έργο του και η ζωή του θα είναι φάρος για τους αγώνες µας. Αθάνατος!