Αθωράκιστοι και ευάλωτοι…

Ένας νέος ιός, σήμερα, τρομάζει τον πλανήτη από τη μια άκρη ώς την άλλη. Χτες ήταν άλλος, τις προάλλες κάποιος άλλος. Πριν δέκα, είκοσι χρόνια μια άλλη τρομακτική και θανατηφόρα ασθένεια, άφηνε ευάλωτη και ανυπεράσπιστη την ανθρωπότητα. Άνθρωποι ευάλωτοι μπροστά στις επιδημίες. Και για να μην ξεχνιόμαστε, καθημερινά, μικρές ή μεγάλες ασθένειες, μικροί ή μεγάλοι ιοί και επιδημίες σκοτώνουν χιλιάδες παιδιά, ηλικιωμένους, ευάλωτους ανθρώπους.Ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα.Αθωράκιστοι μπροστά στους ιούς και τις ασθένειες οι άνθρωποι, όταν η τεχνολογία κάνει άλματα. Όταν τα όπλα έξυπνα ή συνήθη πύραυλοι και αντιαεροπορικά, τεθωρακισμένα και πολεμικά ελικόπτερα παρελαύνουν καθημερινά από τους δέκτες μας, είτε γιατί σκοτώνουν ανθρώπους, είτε γιατί αποκτώνται από χώρες και κυβερνήσεις, είτε γιατί απλά διαφημίζονται τα εξοπλιστικά προγράμματα των δυνατών και ισχυρών του πλανήτη. Ή ακόμα γιατί αποτελούντο μήλο της Έριδος ανάμεσα σε κατασκευαστές και πιθανούς αγοραστές…Λεφτά υπάρχουν, λοιπόν, αλλά όχι στην υπηρεσία της προόδου, της υγείας και της ασφάλειας των ανθρώπων. Λεφτά υπάρχουν για να γίνονται οι δυνατοί δυνατότεροι, οι ισχυροί ισχυρότεροι και οι φτωχοί και αδύνατοι ακόμα πιο φτωχοί και ακόμα πιο αδύνατοι…Θυμάται κανείς τον Έμπολα;

Ξεμπέρδεψε η ανθρωπότητα με τον Έμπολα; «Ο Έμπολα είναι μια πραγματικότητα», έγραφε ένα σύνθημα σε τοίχο – παράγκα σε μια φτωχογειτονιά ενός αφρικανικού κράτους. Μια νέα απειλή κατά της δημόσιας υγείας που εξελίσσεται σε πραγματικό εφιάλτη, λέγαμε τότε. Γιατί ο ιός του Έμπολα δεν γνωρίζει σύνορα, φυλές και κοινωνικές τάξεις.Είναι μια μάστιγα που αγγίζει και διαπερνά τον πλανήτη ή μέρος του και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αντιμετωπίζεται όμως; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι αρνητική. Το ίδιο δεν ισχύει και σήμερα; Είτε κοροναϊός λέγεται ο ιός είτε άλλως πώς.Τα κράτη που έχουν τους μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους έχουν και τις μεγαλύτερες ευθύνες να διαθέσουν χρήματα για ιατρικές έρευνες, επιστημονικές μελέτες κ.λπ. για αντιμετώπιση θανατηφόρων ή άλλων ασθενειών. Ο πανικός και η περιχαράκωση της κάθε χώρας στα σύνορά της είναι η χειρότερη επιλογή που συνάμα προάγει και μιας μορφής ρατσιστικό διαχωρισμό απέναντι σε όλους όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ας θυμηθούμε τι έγινε με τη γρίπη των πτηνών και τις τρελές αγελάδες… Πόσοι και ποιοι θησαύρισαν είτε σπέρνοντας τον πανικό είτε καθυστερώντας την ετοιμασία και διάθεση εμβολίων; Ευάλωτοι και αθωράκιστοι.

Ανυπεράσπιστοι μπροστά στις ασθένειες. Εκτεθειμένοι μπροστά στην απληστία των ισχυρών, γιατί το μόνο πουτους ενδιαφέρει είναι το πώς θα γίνουν ισχυρότεροι. Και οι άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, σε φαγητό, σε ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη. Θα κορδώνουν οι λογής-λογής μαϊντανοί, όμως, μπροστά στα φωτογραφικά φλας σε δείπνα και γκαλά για την πείνα και τις ασθένειες… Τόσοι χορτασμένοι και ασφαλείς πού να ξέρουν από πείνα και κινδύνους…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy