Αύριο Τουρκοκύπριοι καλούν την Αϊσέ να πάει σπίτι

Του Δημήτρη Στρατή

Στην κόχη τούτη τη μικρή, τη νήσο Κύπρο, συνεχίζουμε να έχουμε μια de facto διαιρεμένη πατρίδα.

Οι σφαίρες της διχόνοιας και του μίσους έχουν μπολιάσει για χρόνια τώρα, μυαλά, ένθεν κακείθεν της πράσινης γραμμής. Και στην ε/κ αλλά και στην τ/κ κοινότητα υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να κτίσουν έναν τοίχο, που έχουν κάνει παντιέρα τους το “τζιείνοι ποτζιεί τζιαι εμείς ποδά”.

Κάποιοι καθαρά από ιδεολογική επιλογή εμπνέονται και καθοδηγούνται από εθνικιστικά σύνδρομα. Τα μάτια τους θολά δεν τους αφήνουν να δουν πραγματικότητες ιστορικές και σύγχρονες. Αλλοι πάλι, κινούνται στους κύκλους της πολιτικής και του δημοσίου λόγου, κατατρέχονται από σύνδρομο καταδίωξης. Δαιμονοποιούν κάθε προοπτική για λύση. Κυνηγούν θέματα τα οποία θα ξυπνήσουν την καχυποψία και το μίσος. Οπως και να το κάνουμε… όπως η μορφολογία του εδάφους στην Κύπρο δεν είναι ίδια, έτσι δεν είναι ίδιοι και όλοι οι κάτοικοί της.

Τα μέσα πρωταγωνιστούν στην κατασκευή της πραγματικότητας, την οποία αποδεχόμαστε καθώς δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά γίνεται στην άλλη κοινότητα. Τα συμβατικά μέσα (κανάλια, εφημερίδες) σκόπιμα αποσιωπούν ή παραβλέπουν πολλά. Ενα παράδειγμα είναι η αυριανή αντι-μιλιταριστική εκδήλωση που διοργανώνουν διάφορες τ/κ οργανώσεις. Ολοι θα ξεσπαθώσουμε κατά της Τουρκίας στις 14 Αυγούστου για τη δεύτερη φάση της εισβολής και καλά θα κάνουμε… Πολύ λίγοι ωστόσο γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Τ/κ που ξεσπαθώνουν μαζί μας! Από το 2010 διοργανώνουν μια εκδήλωση, η οποία πρώτιστο στόχο έχει την ανασκόπηση της ιστορίας καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας. Θα αφήσουμε όμως τους Τ/κ να μιλήσουν μόνοι τους. Στην προκήρυξη της αντι-μιλιταριστικής εκδήλωσης αναφέρεται: «Η 14η Αυγούστου 1974 είναι η μέρα που έγινε η δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο… Ειρωνικά η εισβολή ”διαστρεβλώθηκε” ως ”Ειρηνευτική Επιχείρηση”. Ξαναδιεκδικούμε την πραγματική έννοια της Ειρηνικής Επιχείρησης. Μια έννοια που δεν περιλαμβάνει όπλα, μίσος, βία και θάνατο». Πολλοί από αυτούς τους νέους είναι οι ίδιοι που πρωτοστάτησαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε βάρος της Αγκυρας, τις προηγούμενες μέρες. Και για τους άπιστους Θωμάδες, οι Τ/κ αναφέρουν ακόμα: «Ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πράσινης γραμμής μέχρι σήμερα, αφού οι ηγεσίες των δύο κοινοτήτων δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλήξουν σε συμφωνία επανένωσης». Στο τέλος στέλνουν ένα μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να ήταν καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού: «Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ας αντισταθούμε σε όλες τις μορφές καταπίεσης. Ας απαιτήσουμε την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού από όλους τους στρατούς –τουρκικό, ελληνικό, βρετανικό, ΟΗΕ και τους δύο κυπριακούς– και ας υποστηριχθούμε με αλληλεγγύη».

Μέρες που είναι ας σκεφτούμε ξανά ποιο μέλλον θέλουμε. Οι Τ/κ πάντως καλούν την Αϊσέ να πάει πλέον σπίτι της, όπως αναφέρουν. Το γράψαμε πολλές φορές και το λέμε ξανά… Η λύση δεν θα έρθει σε κλειστά γραφεία, αλλά στην κοινή πάλη, στις πλατείες, στους δρόμους και τις λεωφόρους της λευτεριάς!