Αξεπέραστος στα ανέκδοτα ο Πρόεδρος

221

Της
Νίκης Κουλέρμου

 

Κόκκινοι φάκελοι που δυσφημίζουν την Κύπρο; Άντε καλέ… Ποιος σας είπε ότι υπάρχει διαφθορά στο ποδόσφαιρο, κύριε Πρόεδρε; Ο Αβέρωφ ή ο Κούμας; Α, πα, πα… Εσείς δεν ξέρατε τίποτε, ε; Τίποτε δεν ακούσατε για τη διαφθορά; Δεν ξέρατε ότι η Κύπρος… διαπρέπει στη διαφθορά, σε όλα τα μήκη και πλάτη, με προεξάρχουσα την εμπλοκή του Προέδρου του κράτους; Ούτε ακούσατε ποτέ ότι τα «χρυσά» διαβατήρια ταΐζουν με χρυσά κουτάλια; Τις διαφημίσεις του γαμπρού για τις επενδύσεις σε πύργους και «χρυσά» διαβατήρια; Ούτε αυτές;

Καλά, το τι λένε οι πληβείοι υπήκοοι της νήσου ταύτης δεν έχει σημασία. Κάποιοι προχθές στο ακροατήριο της εκδήλωσης για τους άριστους ποδοσφαιριστές χειροκροτούσαν… Νόμιζαν ότι έβρεχε ευλογία… Δεν κατάλαβαν ότι τους φτύνατε! Όλοι αυτοί σας ζηλεύουν, Πρόεδρε… Όσοι σας επικρίνουν και ζητούν εξηγήσεις σάς διαβάλλουν, προφανώς. Όμως τι λένε οι διεθνείς οργανισμοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, πάλι δεν έχουν σημασία;

Να τα φρεσκάρουμε; Επιτρέπετε;

* Οι διεθνείς εκθέσεις του ΟΟΣΑ, που κατέταξε την Κύπρο στη μαύρη λίστα, εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας του σχεδίου πολιτογράφησης επενδυτών, χαρακτηρίζοντάς το ως δυνητικά υψηλού κινδύνου.

* Η έκθεση για τις «χρυσές βίζες στην Ευρώπη» της Διεθνούς Διαφάνειας, που χαρακτηρίζει το κυπριακό σχέδιο πολιτογράφησης ως «την πιο γρήγορη και διασφαλισμένη διαδρομή στην υπηκοότητα μιας ευρωπαϊκής χώρας».

* Η έκθεση του ΔΝΤ, που επισημαίνει ότι οι εισροές επενδύσεων και κεφαλαίων από τέτοια σχήματα και προγράμματα ενέχουν κινδύνους…

* Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019, στην οποία διαπιστώνεται ότι τα κριτήρια που εφαρμόζονται στην Κύπρο, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία είναι τα λιγότερα αυστηρά με ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφάνεια.

* Εσχάτως, η εκ των αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αρμόδια Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, αναφερόμενη στο επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου σημειώνει ότι «η φορολογική απάτη και η διαφθορά μπορούν να εξαπλωθούν λόγω έλλειψης διαφάνειας στην εφαρμογή των προγραμμάτων χορήγησης “χρυσών” διαβατηρίων στους επενδυτές».

Αν θέλετε, λοιπόν, να αποκαταστήσετε το όνομα και την αξιοπιστία της Κύπρου διεθνώς, αρχίστε από τα του οίκου σας… Δώστε εξηγήσεις που ακόμα εκκρεμούν για την παραχώρηση διαβατηρίων με την εμπλοκή του δικηγορικού σας γραφείου αλλά και για το ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιήσατε για τις διακοπές σας… Αν γίνατε πιο πλούσιοι από ό,τι πριν, με γεια σας. Τον κοσμάκη ενδιαφέρει αν αυτό έγινε σε βάρος του, σε βάρος του τόπου μας και της φήμης του. Αυτό μόνο.