«Αυθεντικοί και fake πατριώτες»

90

Της Κάλιας Ανδρέου

Ο πρόεδρος του παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, καθώς και δύο ακόμα στελέχη της ηγεσίας του, έχουν απαλλαγεί από τη στράτευση «για λόγους υγείας». Η αρχική σκέψη είναι ότι τα εν λόγω πρόσωπα δεν φαίνονται να μην μπορούν να εκπληρώσουν «το καθήκον έναντι της πατρίδας τους», όπως άλλωστε οι ίδιοι χαρακτηρίζουν το στρατό.

Αρχικά -μάλλον- γίνεται λόγος για το ότι μέχρι και αυτοί επικαλούνται «λόγους υγείας» ώστε να αποφύγουν τη στράτευση, με αποτέλεσμα η δικαιολογία αυτή να αμφισβητείται από το σύνολο των πολιτών. Και το δεύτερο: Είναι -το λιγότερο- υποκριτικό από μέρους τους -έχοντας υπόψιν τις φασιστικές αντιλήψεις τους που θέλουν να προωθήσουν ως «ιδανικά»- να μην έχουν κάνει στρατό! Ίσως να γίνεται πολύς και αχρείαστος ντόρος για τη φυγοστρατία των Ελαμίτων.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετές παράμετροι επί του θέματος.

Η μία παράμετρος αφορά το ότι η φυγοστρατία τους -μεταξύ σοβαρού και αστείου- σημαίνει όλο και λιγότερα G3 στα σπίτια τους, όπως εύστοχα σχολιάστηκε από κάποιους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ας το σκεφτούμε λοιπόν καλύτερα. Το να βρίσκεται ένα G3 σε κάθε σπίτι Ελαμίτη σίγουρα αποτελεί απειλή προς μεγάλη μερίδα πολιτών, προφανώς αυτών που δεν ανήκουν στην «άρια, αρρενωπή, ορθόδοξη – χριστιανική φυλή» τους και αυτών που -το λιγότερο- νιώθουν αποστροφή ακούγοντας τις απόψεις τους. Μεταξύ αυτών είναι οι Τουρκοκύπριοι, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι, οι φεμινίστριες – φεμινιστές, άθεοι κ.ά. Αν το σκεφτεί κανείς, «εχθροί» τους είναι σχεδόν όλοι όσοι δεν είναι όμοιοί τους. «Εχθροί» τους κάποιες φορές είναι και διάφορα δημιουργήματά τους, έτσι για τη συσπείρωση.

Μια άλλη και σημαντική παράμετρος είναι η «εύνοια» που θέλουν άλλα «πατριωτικά» κόμματα να επωφεληθούν από το εν λόγω συμβάν. Λες και γίνεται πόλεμος μεταξύ τους ποιος είναι περισσότερο εθνικιστής και «παλικάρι». Ο χαρακτηρισμός ως «παλικάρια της φατζιής» από άτομο που είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «αν πρέπει, για να γίνει η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, να αυτοπυρποληθεί κάποιος στο Σύνταγμα, θα δώσω μάχη να είμαι εγώ αυτή», πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς κρύβει μάλλον κομματικές σκοπιμότητες. Όπως φαίνεται, η κα Ελ. Θεοχάρους βρίσκεται σε ετοιμότητα, καραδοκώντας να κερδίσει τις ψήφους, που το ΕΛΑΜ -μάλλον- θα χάσει μετά και τη δημοσιοποίηση της φυγοστρατίας, ως ένδειξη αμφισβήτησης των ψηφοφόρων τους, προς τα «ιδανικά» περί Πατρίδας – Θρησκείας – Οικογένειας. Γιατί όπως «σοφά» θα έλεγε και ένας από τους ψηφοφόρος τους, «Τι να τους κάνεις τους φυγόστρατους. Σήμερα είναι το στρατό, αύριο ποιος ξέρει». Αυτόν λοιπόν τον ψηφοφόρο είναι που περιμένουν σήμερα να κερδίσουν οι άλλοι. Μέσα από τον πόλεμο περί αυθεντικότητας του περισσότερο «πατριώτη».

Και σε αυτό το σημείο είναι που δημιουργείται η λογική της «αυθεντικότητας» των φασιστικών ιδεών.