Αυτή την ώρα

Της Νίκης Κουλέρμου

 

Πολύ καλό το ψήφισμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 629 ψήφων χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καταδικάζει με αυστηρή γλώσσα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την καλεί να αντιστρέψει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω εντάσεις στο νησί, σύμφωνα με την πρόσφατη έκκληση του Σ. Ασφαλείας των Ην. Εθνών (ΣΑΗΕ). Καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να επιστρέψει την περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του ΣΑΗΕ. Ταυτόχρονα όμως υπενθυμίζει ότι «περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω διαλόγου, ειλικρινούς συνεργασίας και συγκεκριμένης προόδου επί του εδάφους». Το πιο σημαντικό ωστόσο σημείο του ψηφίσματος είναι η παράγραφος που αναφέρει ότι «η βιώσιμη επίλυση των συγκρούσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων με πνεύμα καλής θέλησης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι μια βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος θα ωφελήσει κάθε χώρα της περιοχής, και πρωταρχικά την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία». Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο του ψηφίσματος υπογραμμίζει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017 και τονίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει με βάση την κοινή δήλωση των δύο ηγετών στις 11 Φεβρουαρίου 2014, το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 30ής Ιουνίου 2017 και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν έως τη λήξη της διάσκεψης. Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ανώτατες τουρκικές Αρχές έχουν υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών και παροτρύνει την Τουρκία να δεσμευτεί συγκεκριμένα στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ·

Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά ασκεί πιέσεις, όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες, προς τους ηγέτες των «27» για κυρώσεις σε βάρος της προκλητικότητας… Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα του ψηφίσματος τις επόμενες ημέρες για να κρίνουμε αν ο λόγος του Ευρωκοινοβουλίου είναι αποτελεσματικός στους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ. Γιατί ήταν οι ίδιοι κύκλοι που διαχρονικά τα τελευταία χρόνια υποκλίνονταν μπροστά στην Τουρκία για τις υπηρεσίες της στο μεταναστευτικό. Ακόμα και το ΝΑΤΟ έδινε τα συγχαρητήριά του στη «σύμμαχο» Τουρκία, την ώρα που αυτή έπαιρνε το αζημίωτο για τις υπηρεσίες της και το μεγαλύτερο βάρος το φορτωνόταν η Ελλάδα…  Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ παραχαΐδεψαν τον Ερντογάν και την Τουρκία και τώρα ζητούμε να ευθυγραμμιστεί με τα θέλω και τα πρέπει της διεθνούς κοινότητας.

Μακάρι! Εμείς θα ήμασταν ευτυχισμένοι αν η Τουρκία προσέλθει σε διαπραγματεύσεις από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά, κι ας μην της επιβληθούν κυρώσεις. Το μέγα ζητούμενο για την επιβίωση της Κύπρου αυτό είναι αυτή την ώρα! Ιδιαίτερα υπό το φως της ανακοίνωσης του ΣΕΑ της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. Το ζητούμενο για όλη τη διεθνή κοινότητα είναι ένα κράτος, ένα ομόσπονδο κράτος σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy