Αύξηση κρουσμάτων… Θέλουμε διάγγελμα από τον Πρόεδρο!

ħ뾳婲 쥴ܠ�󵭜�󞠴ﵲ 󴯠̝㡱ᮟ쯵, �𱹨�񣯽 m� ӡ족ܠꡩ �б񯵠�ʵ𱩡Ʝ ħ쯪񡴟Რ͟꯵ m᳴ᳩܤ砯 ﰯ߯򠰱ᣬᴯ𯟧󥠥詬ﴵ𩪞 尟󪥸砳�hޭᠴ筠ĥ�ᠱ1 ̡񴟯�13. (EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Παρά την αργοπορία που επέδειξε αρχικά η κυβέρνηση ΔΗΣΥ και παρά το πρώτο απογοητευτικό τηλεοπτικό διάγγελμα του Προέδρου με την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Κύπρο, στην πορεία με τη βοήθεια των επιδημιολόγων και των επικοινωνιολόγων τα πράγματα είχαν βελτιωθεί.

Υπήρξε, όμως, επικοινωνιακός χειρισμός της κατάστασης και πολιτική εκμετάλλευση σε βάρος των πολλών θυσιών του κυπριακού λαού, ο οποίος αποδέχθηκε χάριν της δημόσιας υγείας να περιοριστούν βασικά του ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν επρόκειτο ποτέ να αποδεχθεί.

Οι θυσίες του κυπριακού λαού είχαν αποτέλεσμα ώστε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να προετοιμάσει τα δημόσια νοσοκομεία -θυμάστε σε ποια χαώδη κατάσταση βρίσκονταν- και να τροχοδρομηθούν μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην πορεία, όμως, υπήρξαν πιέσεις από την ΟΕΒ και επικράτησαν τα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας υγείας. Υπήρξαν απότομα χαλαρώσεις, με αποτέλεσμα να μετρούμε ξανά εδώ και λίγες ημέρες διψήφιους αριθμούς κρουσμάτων.

Μιλάμε για αριθμούς που καταγράφαμε τις πρώτες εβδομάδες εξάπλωσης της πανδημίας. Χθες καταγράφηκαν άλλα 25 κρούσματα και ακόμη ένας θάνατος. Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα εάν τα οικονομικά συμφέροντα πλέον επηρεάζουν ενδεχόμενες αποφάσεις που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί και δεν λήφθηκαν. Γιατί αρκούνται μόνο με εκκλήσεις και συστάσεις; Μήπως αποφάσισαν να εφαρμόσουμε την πολιτική της αγέλης και της ανοσίας; Έχει παρατηρηθεί από τη διερεύνηση των τελευταίων περιστατικών COVID-19 ότι ορισμένα εξ αυτών, που είναι κατά κόρον ασυμπτωματικά, έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων στην ιχνηλάτηση.

Τι κάνουμε γι’ αυτό; Επίσης, ποια είναι η κατάσταση των νοσοκομείων μας; Μπορούν να δεχθούν έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων για νοσηλεία; Έφθασαν ή δεν έφθασαν οι αναπνευστήρες από το γειτονικό Ισραήλ; Γι’ όλα αυτά θα θέλαμε να βγει ξανά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και να απευθυνθεί με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα στον κυπριακό λαό και να δώσει πειστικές απαντήσεις, να μας πει εάν τελικά τα οικονομικά συμφέροντα τέθηκαν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.