Αύξηση στην προσφορά ακινήτων λόγω εκποιήσεων αναμένει η ΚΤK

182
[#Beginning of Shooting Data Section] Nikon D200 Focal Length: 102mm Optimize Image: Normal Color Mode: Mode I (Adobe RGB) Long Exposure NR: Off High ISO NR: Off 2008/01/02 15:10:26 Exposure Mode: Manual White Balance: Auto Tone Comp.: Auto JPEG (8-bit) Normal Metering Mode: Multi-Pattern AF Mode: AF-S Hue Adjustment: 0® Image Size: Medium (2896 x 1944) 1/160 sec - F/14 Flash Sync Mode: Not Attached Saturation: Auto Color Exposure Comp.: 0 EV Sharpening: Auto Lens: VR 70-200mm F/2.8 G Sensitivity: ISO 125 Image Comment: PAVLOS VRIONIDES [#End of Shooting Data Section]

Προειδοποιεί για τη «φούσκα» στη Λεμεσό λόγω του σχεδίου πολιτογράφησης

Αύξηση στην προσφορά ακινήτων το επόμενο διάστημα, λόγω του νέου πλαισίου που αφορά τις εκποιήσεις και την τιτλοποίηση δανείων, προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα.

Σε έκθεσή της για τον Δείκτη Τιμών Ακινήτων, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι παραμένουν «σημαντικές προκλήσεις στον τομέα που χρήζουν αποτελεσματικής αντιμετώπισης, όπως οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ), ιδιαίτερα οι ΜΕΧ που είναι εξασφαλισμένες με ακίνητα, αλλά και οι ΜΕΧ του κατασκευαστικού τομέα γενικότερα». Όπως αναφέρεται, «η πρόσφατη ψήφιση νόμων από τη Βουλή τον Ιούλιο του 2018 για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, η ψήφιση της νομοθεσίας για τιτλοποίηση δανείων καθώς και η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις πωλήσεις δανείων αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα των ΜΕΧ των τραπεζών. Παράλληλα όμως», προστίθεται, «πιθανόν και να αυξήσουν την προσφορά ακινήτων στην αγορά, ειδικότερα για εμπορικά ακίνητα και γη (οικόπεδα, χωράφια)».

Εν τω μεταξύ, η ΚΤ στέλνει μηνύματα μέσα από την έκθεσή της και για τη «φούσκα» η οποία έχει δημιουργηθεί στη Λεμεσό, λόγω του σχεδίου για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών. Μάλιστα, σημειώνεται ότι «οι συγκριτικά μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές των διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως παραλιακές […] ενώ δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει, τουλάχιστον προς το παρόν, σε μεγάλο βαθμό άλλες περιοχές της επαρχίας».
Σύμφωνα με την ΚΤ, στη Λεμεσό «το 77% των αλλοδαπών αγοραστών είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και κατά πάσα πιθανότητα σχετίζονται σε μεγάλο μέρος με το σχέδιο της κυβέρνησης για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο, το οποίο περιλαμβάνει μέσα στα κριτήριά του και επενδύσεις σε ακίνητα».

Σημειώνεται επίσης ότι, εκτός από το σχέδιο για πολιτογράφηση, στην αύξηση των τιμών στη Λεμεσό συνέτειναν επίσης το γεγονός ότι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία, η παρουσία του ΤΕΠΑΚ στο κέντρο της πόλης, η ζήτηση για διαμονή μέσω Airbnb, το κτίσιμο της μαρίνας, καθώς και η απόφαση για δημιουργία του καζίνο.

Πώς κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών ανά επαρχία

Σύμφωνα με τον Δείκτη της ΚΤ, το δεύτερο τρίμηνο του 2018 οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν αύξηση 1,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ειδικότερα, οι τομές στις οικίες αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι τιμές στα διαμερίσματα αυξήθηκαν κατά 1,7%.
Ανά επαρχία οι τιμές στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 1,2% (+ 0,9% οι οικίες και +1,6% τα διαμερίσματα), ενώ στη Λεμεσό αυξήθηκαν κατά 2,8% (+1,5% οι οικίες και +6,1% τα διαμερίσματα). Επίσης στη Λάρνακα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,2% (+1,7% οι οικίες και +2,3% τα διαμερίσματα), ενώ στην Πάφο οι τιμές παρέμειναν σταθερές (-1,1% οι οικίες και +5,5% τα διαμερίσματα). Ακόμη οι τιμές στην Αμμόχωστο
αυξήθηκαν κατά 3,8% (+4,6% οι οικίες και +1,5% τα διαμερίσματα).

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,3% (+0,2% οι οικίες και +0,7% τα διαμερίσματα). Στη Λευκωσία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,2%, στη Λεμεσό 0,7%, στη Λάρνακα 0,9, και στην Αμμόχωστο 1,1%, ενώ στην Πάφο οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,2%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου