Χαλλούµι: Ανίκανη να το προστατεύσει η κυβέρνηση

Το κράτος τα τελευταία 5 χρόνια χάνει συνεχώς υποθέσεις

∆εν έχουν τελειωµό οι κυβερνητικές αποτυχίες σε σχέση µε το χαλλούµι, αφού µετά από τόσα χρόνια ακόµα εκκρεµεί η πιστοποίησή του ως προϊόντος Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους απανταχού σφετεριστές του κυπριακού τυριού να επιφέρουν καίρια νοµικά πλήγµατα.

Μόνη λύση αποτελεί η άµεση κατοχύρωση του ως ΠΟΠ, καθώς το χαλλούµι συνεισφέρει στο ΑΕΠ της πατρίδας µας πέραν των €250 εκ. ετησίως, µε αδιαµφισβήτητη αξία για τον πρωτογενή τοµέα, την κτηνοτροφία και συνολικά για την κυπριακή οικονοµία. Εκατοντάδες οικογένειες κτηνοτρόφων, γεωργών, εργατών και επιστηµόνων που εργάζονται στην παραγωγική αλυσίδα του χαλλουµιού κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους.

Με αφορµή τη νέα υπόθεση που προέκυψε από τη Βουλγαρία µε ονοµασία «BBQloumi», το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «θα ήταν κυριολεκτικά ασυγχώρητο αν η Κύπρος δεν καταφέρει να προστατεύσει το εθνικό της προϊόν, το χαλλούµι, για το οποίο είναι γνωστή σε όλο τον κόσµο». Επισηµαίνει πως αν συνεχιστεί η κυβερνητική αδράνεια και τελικά χαθεί µια για πάντα το χαλλούµι, θα πρόκειται για αποτυχία µεγατόνων και µια οµολογία κυβερνητικής ανικανότητας κραυγαλέων διαστάσεων. Οι διάφορες νοµικές διαδικασίες που εκτυλίσσονται σήµερα ενάντια στο χαλλούµι της Κύπρου δεν είναι άσχετες µε τα τεράστια οικονοµικά συµφέροντα, εντός και εκτός Κύπρου, που υπάρχουν στη βιοµηχανία παραγωγής του χαλλουµιού.

Το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει πως µόνη απάντηση σε όλα αυτά είναι η τάχιστη κατοχύρωση και πιστοποίηση του χαλλουµιού ως προϊόντος Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), όπως προβλέπεται από τον σχετικό Κανονισµό του 1992 της ΕΕ, καθώς µε την κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ θα διασφαλιστεί πανευρωπαϊκά και ευρύτερα η κυπριακή προέλευση και η ποιότητα του χαλλουµιού.

Η κυβέρνηση οφείλει να τερµατίσει την εγκληµατική αδράνεια και να απαιτήσει αποφασιστικά την ολοκλήρωση της κατοχύρωσης του χαλλουµιού ως ΠΟΠ. ∆εν έχει ξανασυµβεί στην ΕΕ ένας φάκελος για αίτηση ΠΟΠ να καθυστερεί για πέντε ολόκληρα χρόνια. Επιπρόσθετα, το κόµµα διερωτάται «τι κάνει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση και ο αρµόδιος Υπουργός την ώρα που όλοι αντιλαµβάνονται ότι αυτή η καθυστέρηση υποσκάπτει την εµπορική προοπτική του χαλλουµιού»…

Την ευθύνη µέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια έχει το Υπουργείο Εµπορίου, ώστε για να εφαρµοστεί η σηµερινή νοµοθεσία για το πρότυπο του χαλλουµιού (νόµος CYS95/1985), όπως άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί µε τη σχετική γνωµάτευση της Γενικής Εισαγγελίας το 2006 και η οποία θα έπρεπε ήδη να είχε λύσει το ζήτηµα µε την αναλογία του γάλακτος.
Υπενθυµίζεται πως ΑΚΕΛ έχει ήδη απαιτήσει, µε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να δοθούν εξηγήσεις για την καθυστέρηση και να επισπευσθεί η διαδικασία πιστοποίησης. Μέχρι σήµερα η Επιτροπή δεν έχει απαντήσει.

Από την πλευρά του ο ∆ΗΣΥ, δια στόµατος του προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, υπεκφεύγει των ευθυνών της κυβέρνησής του, προσπαθώντας να ρίξει το µπαλάκι στη µη συνεργασία των εµπλεκόµενων µερών.
Σε δηλώσεις του ο Α. Νεοφύτου ανέφερε ότι το χαλλούµι «είναι ένας εθνικός πλούτος που η αξία του δεν έχει οροφή. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουµε και πρέπει όλοι, σε συνεργασία, να λύσουµε τα οποιαδήποτε προβλήµατα, γιατί στο τέλος θα πωλούν χαλλούµι οι Βούλγαροι, οι Ρουµάνοι, οι Ούγγροι και οι Εγγλέζοι κι εµείς θα συνεχίσουµε να συζητούµε µεταξύ µας».

Εκκρεµεί πέντε χρόνια ενώπιον της Κοµισιόν

Το πρόσφατο περιστατικό όπου δεν επιτεύχθηκε η προστασία του χαλλουµιού από το «BBQloumi» προστίθεται σε σωρεία άλλων που αποδυνάµωσαν το προϊόν. Πριν µερικούς µήνες, η Κύπρος έχασε από ιδιωτική εταιρεία το εµπορικό σήµα στο Η.Β., ενώ κινήθηκαν διαδικασίες για το ευρωπαϊκό σήµα. Όλα αυτά βρίθουν πως οι χειρισµοί της παρούσας κυβέρνησης είναι εγκληµατικοί.

Με ανακοίνωσή της η Νοµική Υπηρεσία, σχετικά µε την προχθεσινή απόφαση για εγγραφή προϊόντος µε την ονοµασία «BBQloumi», αναφέρει ότι η υπόθεση βρίσκεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από το 2014.
Την ίδια περίπου περίοδο, είχε κατατεθεί ο φάκελος πιστοποίησης του χαλλουµιού ως ΠΟΠ. Ωστόσο, το 2015 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης µετέτρεψε ένα καθαρά τεχνοκρατικό ζήτηµα σε πολιτικό, διασυνδέοντάς το µε το Κυπριακό. Αυτή η κίνηση οδήγησε στο να εκκρεµεί ο φάκελος για πέντε χρόνια.

Πριν µερικούς µήνες, ο κ. Αναστασιάδης σε µια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίµα για τους χειρισµούς της κυβέρνησης, διατεινόταν πως το θέµα θα λήξει πριν την αποχώρηση του κ. Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο. Στις 31/10 λήγει η θητεία του και αποχωρεί…

Μιλώντας στον «Άστρα» ο πρόεδρος του Συνδέσµου Τυροκόµων, Γιώργος Πέτρου, τόνισε ότι το κράτος τα τελευταία 5 χρόνια χάνει συνεχώς υποθέσεις για το χαλλούµι. Ο Γ.Γ. της ΕΚΑ Πανίκος Χάµπας καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στον Υπουργό Εµπορίου που δεν ασχολείται µε το θέµα.

Γιάννης Κακαρής

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy