Χαλλούμι. Όπως λέμε… Κυπριακό

25

Του Γιάννη Κακαρή

Όπως φαίνεται η πορεία του χαλλουμιού ακολουθεί αυτήν του κυπριακού προβλήματος, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθεί κατά γράμμα τα όσα έκανε στο Κυπριακό, αφού μέρα με τη μέρα χάνουμε περισσότερο έδαφος στην υπόθεση «χαλλούμι».

Μέρα με τη μέρα φαντάζει όλο και δυσκολότερη η επίλυση του προβλήματος που προέκυψε, με μεγάλο μερίδιο της ευθύνης να του αναλογεί. Καταφέραμε ως κράτος να εξελίξουμε ένα καθαρά τεχνικό και εμπορικό θέμα σε μείζον πολιτικό. Συγκεκριμένα, το 2015 με την επίσκεψή του στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί ότι ήρθαν σε συμφωνία με βάση την οποία η εξουσία που είχε ο Υπουργός Γεωργίας για τον ορισμό της υπηρεσίας που θα έλεγχε την παραγωγή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ μεταβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με τις πρόνοιες του σχετικού κανονισμού.

Δηλαδή δεχτήκαμε την πολιτικοποίηση της εγγραφής του χαλλουμιού. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και να λυθεί από την κυβέρνηση, η οποία είναι το λιγότερο συνδιαμορφωτής αυτής της κατάστασης. Κι ενώ συνήθως η διαδικασία για εγγραφή ενός προϊόντος ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης διαρκεί από 4 μέχρι 10 μήνες, εμείς πλέον έχουμε ξεπεράσει τα 3,5 χρόνια και από ό,τι φαίνεται θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

Χαρακτηριστικό ήταν το άδειασμα του Υπουργού Γεωργίας προς την πολιτική επιλογή που έγινε, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι πρωτοφανές το γεγονός διασύνδεσης της αίτησης κατοχύρωσης του χαλλουμιού με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής και γενικότερα με το κυπριακό πρόβλημα, αφού δεν προβλέπεται πουθενά μέσα σε ευρωπαϊκές οδηγίες ή κανονισμούς κάτι τέτοιο».

Γι΄ αυτό το λόγο, είπε, θεωρεί ότι η διασύνδεση με τους κανονισμούς της πράσινης γραμμής έγινε παράτυπα. Επίσης έριξε την μπάλα στον Νίκο Αναστασιάδη για την επίλυση του θέματος, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από τεχνοκρατικής άποψης ολοκληρώθηκε θετικά η εξέταση της αίτησης για την κατοχύρωση του χαλλουμιού και απ’ εδώ και πέρα δεν εναπόκειται στον υπουργό το ξεμπλοκάρισμα της υπόθεσης.

Σε όλα αυτά προστίθεται και η οριστική πλέον απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στη Μεγάλη Βρετανία, αφού το Βρετανικό Δικαστήριο αρνήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία να καταθέσει έφεση λόγω μη ύπαρξης νέων δεδομένων. Το δυστύχημα είναι πως η κατάσταση δεν βελτιώνεται, αλλά κάθε φορά αναδεικνύονται νέες πτυχές και συμβαίνουν πράγματα που το παίρνουν ακόμα πιο πίσω. Χρέος λοιπόν της κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου είναι να βρουν άμεσα λύση στο θέμα.