Χαστούκια από «φίλους» και εταίρους

371

Tης Νίκης Κουλέρμου

Δύο χαστούκια σχεδόν ταυτόχρονα εισέπραξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ένα από την Κομισιόν και ένα από τη διεθνή κοινότητα και τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Το ότι η Κομισιόν δεν θα επέρριπτε ευθύνες στην Τουρκία για την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, το ξέρουμε από το περασμένο καλοκαίρι! Τότε (25/7/2017) που η κα Μογκερίνι, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, δεν σήκωσε το γάντι για να απαντήσει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ποιος ήταν παραγωγικός και ποιος όχι στο Κραν Μοντανά…

Μόνο η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ αλληθωρίζουν και δεν παραδέχονται μέχρι σήμερα το λάθος τους που μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά στην υπόθεσή μας, καθώς δεν διαφαίνονται προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Και δεν διαφαίνεται γιατί η ε/κ πλευρά και ο ίδιος ο Πρόεδρος τα μασούν, ενώ ο κ. Ακιντζί φαίνεται ότι δεν μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο και βούληση που να βοηθά σ’ αυτό το στόχο της επανέναρξης του διαλόγου και μάλιστα από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Κι αυτό παρ’ όλο που και οι δύο πλευρές φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το διάλογο για λύση το συντομότερο, διαφορετικά μας μένει η διχοτόμηση…

Και δω έρχεται και το δεύτερο χαστούκι που αφορά και τις δύο πλευρές. Από τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Στέφαν Ντούζαρικ, πως «οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ είναι πάντοτε διαθέσιμες, κι όπως σε κάθε πολιτικό θέμα που είναι άλυτο, χρειάζεται να βρούμε βούληση εντός και των δύο μερών για να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο κ. Ντούζαρικ υπενθύμισε ότι μετά το Κραν Μοντανά ο ΓΓ ενθάρρυνε όλα τα μέρη να προβληματιστούν ώστε να προσδιορίσουν εάν οι συνθήκες θα ωριμάσουν ξανά για μία ουσιαστική διαδικασία στο μέλλον.

Δεν είναι κουτόφραγκοι κύριοι όλοι αυτοί που ήταν μαζί μας στο Κραν Μοντανά και είδαν, άκουσαν και ξέρουν από πρώτο χέρι αν ο ΓΓ του ΟΗΕ «εξαπατήθηκε» από την τουρκική πλευρά, αν η ένταση υποχρέωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ να ανακοινώσει τη λήξη της προσπάθειας τις πρωϊνές ώρες της 7ης Ιουλίου 2017 ή αν υπήρχαν περιθώρια για να σπρωχθεί ακόμα λίγο η Τουρκία για να επιτευχθεί η «στρατηγική συμφωνία» την οποία τώρα -και για πολύ καιρό- θα βλέπουμε με κιάλια.

Ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε άλλην οδό -της 2ης θητείας. Και οι εξελίξεις, ακόμα και οι τοποθετήσεις της διεθνούς κοινότητας, δικαιώνουν για μια ακόμα φορά το ΑΚΕΛ για τις επικρίσεις του.

Ίσως αυτή τη φορά, ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να εισακούσει την εισήγηση του ΑΚΕΛ για το τι θα πρέπει να πράξει στο εξής: Ξεκάθαρα και στοχοπροσηλωμένα να εργαστεί για επανέναρξη των συνομιλιών από κει που έμειναν, δηλαδή με διασταυρούμενη συζήτηση σε δύο παράλληλα τραπέζια, των ζητημάτων που απομένουν και στα οποία υπάρχει η διαφωνία.

Το χρονικό ορόσημο του Οκτώβρη όπου θα διενεργηθεί άλλη μια γεώτρηση από τον αμερικάνικο κολοσσό, ίσως να πιέζει την ε/κ πλευρά για να επιδιώξει την επανέναρξη του διαλόγου χθες. Την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ ούτε η Κομισιόν την καταδίκασε ως όφειλε.

Στην τελευταία της έκθεση αναφέρεται στις προκλητικές ενέργειες σε βάρος κράτους-μέλους της ΕΕ ως «δηλώσεις»! Αυτά είναι τα χαστούκια από «φίλους» και εταίρους στους χειρισμούς Αναστασιάδη.