Χειρισμοί που μας απομακρύνουν από τους «όρους αναφοράς»

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό ενέχουν σοβαρούς κινδύνους να εκτροχιάσουν τη σωστή βάση λύσης του Κυπριακού. Η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να θέσει και να συζητήσει με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών θέμα για χαλαρή – αποκεντρωμένη ομοσπονδία εμπεριέχει σοβαρότατους κινδύνους. Δίνεται η εντύπωση διεθνώς ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζητά εγκατάλειψη της λύσης ΔΔΟ.

Εάν δεν είναι αυτό που εννοεί ο Πρόεδρος, τότε οφείλει να το ξεκαθαρίσει και να εγκαταλείψει την ιδέα της χαλαρής ομοσπονδίας με την οποία διαφωνούν επίσης όλα τα κόμματα εκτός του ΔΗΣΥ. Εάν η ιδέα της αποκέντρωσης, όπως ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει, αφορά τον τρόπο «διακυβέρνησης», τότε είναι θέμα εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και δεν θα έπρεπε να το συζητά με την Τουρκία, αλλά με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Εκείνο που πρέπει να συζητήσει με την Τουρκία είναι τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Η Τουρκία και ο κ. Τσαβούσογλου βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, αλλά δυστυχώς οι χειρισμοί και οι αποφάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη τούς έβγαλαν από τη δύσκολη θέση και μάλιστα χωρίς να τους επιρριφθούν ευθύνες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την πρότασή του για χαλαρή – αποκεντρωμένη ομοσπονδία προκάλεσε σύγχυση, αλλά και νέες συζητήσεις. Εκείνο, το οποίο ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από τους δύο ηγέτες είναι απλό και ξεκάθαρο. Τους κάλεσε να επιδείξουν έμπρακτα την πολιτική τους βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις και στη βάση των έξι σημείων, όπως έχουν κατατεθεί στο Κραν Μοντανά. Υπενθυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά είχαν φθάσει σε προχωρημένο σημείο και όταν θα έπρεπε να γίνει το επόμενο βήμα δεν έγινε. Σημειώνει στην έκθεσή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι χάθηκε μια καλή ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού.

Συνεπώς, οι «όροι αναφοράς» που αναζητούνται για επανέναρξη των συνομιλιών δεν είναι άλλοι απ’ όσα έχουν συμφωνηθεί στο Κραν Μοντανά. Είναι οι συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια εσωτερικής διακυβέρνησης και η πρόοδος που επιτεύχθηκε στα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και κατοχικού στρατού. Είναι το κεκτημένο των συνομιλιών, όπως αυτό διαμορφώθηκε στη βάση της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας υπό τις παραμέτρους των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy