«Χιλιάδες θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου»

483

Χιλιάδες απλοί άνθρωποι του μεροκάματου, της εργατιάς και της αγροτιάς, του Πολιτισμού και των Γραμμάτων, κόμματα, θεσμοί, προσωπικότητες στην Κύπρο και στο εξωτερικό, αλλά και απλός κόσμος είπαν το τελευταίο τους αντίο στον τέως Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Καθώς άνοιξε το βιβλίο συλλυπητηρίων στο ΑΚΕΛ, εκατοντάδες κόσμου πέρασαν από τα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής, όπως και των επαρχιακών γραφείων του κόμματος για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την απώλεια του Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και την απέραντη εκτίμηση και το θαυμασμό τους.

Με χέρια καθαρά, πιστός σε ιδανικά

«Η Κύπρος έχασε ένα μεγάλο πατριώτη. Το Λαϊκό Κίνημα ένα μεγάλο ηγέτη, έναν αγωνιστή κομμουνιστή, ένα διεθνιστή», ανέφερε το μήνυμα της ηγεσίας του ΑΚΕΛ με το οποίο άνοιξε το βιβλίο συλλυπητηρίων.
Η συλλογική ηγεσία του κόμματος αποχαιρέτησε τον ιστορικό ηγέτη τονίζοντας πως πορεύτηκε για δεκαετίες στην πολιτική του ζωή με καθαρά χέρια και καθαρή καρδιά.

Στο μήνυμα σημειώνεται η πάλη του Δ. Χριστόφια για την επανένωση του τόπου, αλλά και οι αγώνες για τον εργαζόμενο λαό, για τους ανθρώπους του μόχθου. «Σήκωσε ψηλά το λάβαρο του σοσιαλισμού, του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού και έμεινε πιστός στα ιδανικά αυτά μέχρι το τέλος».

Ο Δ. Χριστόφιας σήκωσε ακόμα ψηλότερα τον τίτλο του κομμουνιστή, τον τίτλο του ΑΚΕΛιστή, το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, του Προέδρου της Βουλής, το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Σύντροφε Δημήτρη, αναπαύσου εν ειρήνη. Πάλεψες, πρόσφερες, δάκρυσες, μάτωσες, νίκησες, κράτησες ψηλά τα λάβαρα, μας έδωσες το καλύτερο παράδειγμα. Χιλιάδες θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου», καταλήγει το μήνυμα.

Αποχαιρετά η πολιτική ηγεσία

Το βιβλίο συλλυπητηρίων στου ΑΚΕΛ υπέγραψε χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη γιατί σήμερα αποχαιρετώ έναν πολιτικό άντρα, έναν φίλο, έναν πολιτικό “αντίπαλο” που τον διέκρινε ο πατριωτισμός, το ήθος και η εντιμότητα. Η ιστορία είναι ο αδέκαστος κριτής και είμαι βέβαιος πως θετική θα είναι η αποτίμησή της για την προσφορά του Δημήτρη Χριστόφια, ως ηγέτη της Αριστεράς, ως βουλευτή, Προέδρου της Βουλής, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως Άνθρωπου», έγραψε.

Το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου υπέγραψε χθες και το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια των μελών και του προσωπικού της Βουλής των Αντιπροσώπων στην οικογένεια του τέως Προέδρου, εξέφρασε στο βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε στο ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης. Έγραψε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας έχαιρε εκτίμησης τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. «Αγκαλιάστηκε από τους βουλευτές και από το προσωπικό της Βουλής με σεβασμό και εκτίμηση και άφησε το αποτύπωμά του ως σοφός, δίκαιος, τίμιος και γεμάτος ανθρωπιά ηγέτης και αξιωματούχος», έγραψε ο κ. Συλλούρης.

Στο βιβλίο συλλυπητηρίων, η ομάδα του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο Λευτέρη Χριστοφόρου, λόγω απουσίας του Αβέρωφ Νεοφύτου στο εξωτερικό, σημείωσε τον ανθρώπινο χαρακτήρα του Δ. Χριστόφια, την τιμιότητα που τον διέκρινε και την αγάπη του για τον απλό άνθρωπο. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έγραψε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία, το ΑΚΕΛ και τον κυπριακό λαό σε όλη του τη ζωή. «Με εργατικότητα, ζήλο και αφοσίωση σε όσα πίστευε». Συλλυπητήρια εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.
Το βιβλίο υπέγραψαν ξένοι πρέσβεις και άλλοι πρώην και νυν αξιωματούχοι.

Πίσω σου στρατιές

«”Έφυγες” αλλά άφησες πίσω σου στρατιές ΕΔΟΝιτών και νέων ΑΚΕΛιστών να συνεχίσουν στο δρόμο και στις λεωφόρους που χάραξες. Στο δρόμο για μια Κύπρο λεύτερη και επανενωμένη, πατρίδα όλων των παιδιών της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Στο δρόμο για τη ζωή που μας αξίζει. Μια ζωή που δεν χωράει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», αναφέρει το συλλυπητήριο μήνυμα της Οργάνωσης Νεολαίας που τόσο αγάπησε ο Δ. Χριστόφιας, της ΕΔΟΝ. «”Η σπορά μένει” και αυτό είναι το μόνο σίγουρο», διεμήνυσε η Οργάνωση.

«Σε αποχαιρετάμε, σύντροφε Δημήτρη, εκ μέρους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους αγώνες μας για έναν κόσμο καλύτερο», γράφει ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, εκ μέρους των συντεχνιών της ΠΕΟ.

«Αποχαιρετούμε έναν πρωτοπόρο αγωνιστή, ιδεολόγο, ηγέτη, άνθρωπο που αγαπήθηκε από το λαό, από την εργατιά, από τον κόσμο του μόχθου. Που πρωτοστάτησε στην πάλη για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, κερδίζοντας την αγάπη και την εκτίμηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», αναφέρει η ΠΟΓΟ.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών, το Σωματείο «Δίκωμο ’74», η ΟΕΛΜΕΚ, η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων, η Κυπριακή Αδελφότητα Αιγύπτου, οι Δήμοι Λευκωσίας, Λάρνακας, Αραδίππου, Πόλης Χρυσοχούς, Λύσης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αλλά και το ΚΕΒΕ.

Μηνύματα συνέχισαν να έρχονται και από τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Η ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη είπε ότι είναι τεράστια η απώλεια, τονίζοντας ότι χάθηκε ένας αυθεντικός άνθρωπος με τεράστια ψυχή και καλοσύνη. Η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ επεσήμανε ότι ήταν βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος που εκτιμούσε και άκουγε τους ηθοποιούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής-Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή τόνισε πως η συμβολή του Δημήτρη Χριστόφια στη λειτουργία του Μουσείου, στα Πλατανίστεια, υπήρξε καθοριστική. «Ο Δημήτρης Χριστόφιας στάθηκε ένθερμος υποστηρικτής του Πολιτισμού σε όλη του τη ζωή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ένας αφοσιωμένος διεθνιστής

Την ίδια ώρα συνεχίζουν να έρχονται τα μηνύματα από το εξωτερικό. Χθες το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του μετέφερε την πληροφορία πως μετά από οδηγίες του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Antonio Tajani, οι σημαίες της Ε.Ε. και της Κύπρου σε όλα τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κυματίζουν μεσίστιες ως έκφραση αλληλεγγύης στο πένθος της Κύπρου.
Ενδεικτικά μεταφέρουμε μερικά από αυτά τα μηνύματα:

«Ο Χριστόφιας υπήρξε συνεπής με τα ιδανικά του, ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές, όταν ανέλαβε να καθοδηγήσει τις τύχες της χώρας του. Για τους Κουβανούς υπήρξε ένας πολύτιμος φίλος, τις εκφράσεις αλληλεγγύης του οποίου προς το λαό μας, την ακεραιότητα και ταπεινότητα πάντοτε θαυμάζουμε», αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας σε συλλυπητήριο μήνυμά του.
Από την ευρωπαϊκή οικογένεια της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Συμμαχίας (GUE/NGL) στην οποία συμμετέχει το ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρός της Γκάμπι Ζίμμερ ανέφερε πως η Αριστερά έχει απολέσει ένα μεγάλο ηγέτη.

«Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε διεθνιστής, στάθηκε στο πλευρό της πάλης του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Ελλάδα θα τον θυμόμαστε για πάντα», ανέφερε το μήνυμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Ο ηγέτης του Κόμματος Εργατών Βελγίου τόνισε τη βαθιά εκτίμησή του για το έργο του Δ. Χριστόφια. «Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι το παράδειγμά του θα συνεχίσει να εμπνέει πολλούς ανθρώπους στην Κύπρο και όχι μόνο», ανέφερε.
Γνωρίσαμε τον Πρόεδρο Χριστόφια σαν έναν από τους λίγους εξαιρετικούς πολιτικούς που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο να υπηρετεί την πατρίδα του και το λαό της, αναφέρει η Ντενίζα Σλάτεβα, αναπληρώτρια πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας.

Μετά τη μεταφορά των συλλυπητηρίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, η οποία διαβεβαίωσε «ότι η κληρονομιά του συντρόφου Δημήτρη Χριστόφια δεν θα ξεχαστεί» ακολούθησαν και άλλες οργανώσεις μέλη της. Ανάμεσα σε αυτές η Ένωση Λενινιστικής Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία αναφέρθηκε σε μεγάλο φίλο του σοβιετικού και ρωσικού λαού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής χαμηλώνει τις κόκκινες σημαίες του για να τιμήσει την κληρονομιά και την επιμονή του συντρόφου Δημήτρη Χριστόφια, ανέφερε το κόμμα που τονίζει πως ο θάνατος ενός κομμουνιστή όπως του συντρόφου Χριστόφια είναι μια μεγάλη απώλεια για τους κομμουνιστές ανά τον κόσμο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Κουρδιστάν – Ιράκ ανέφερε πως η Κύπρος έχει χάσει μια εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα, που η πορεία του και το έργο του στην Κύπρο θα συνεχίσει να είναι ένα σύμβολο της πολιτικής και του πατριωτισμού.

Δημήτρης Παλμύρης

«Έφερες την ανθρωπιά στην πολιτική»
Με θλίψη, ευγνωµοσύνη και αλήθειες αποχαιρέτησαν τον ηγέτη τους
«…ήσουν ένας απλός άνθρωπος µε Α κεφαλαίο και προσπάθησες αυτή την ανθρωπιά σου να την βάλεις και στην πολιτική ζωή, αλλά όπως αποδείχτηκε η πολιτική δεν σηκώνει ανθρωπιά γι’ αυτό και σου έκαµαν τόσο πόλεµο…» Λόγια βγαλµένα από την ψυχή ενός απλού ανθρώπου που πήγε χθες στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λεµεσό και άφησε κάποιες σκέψεις του στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον ∆ηµήτρη Χριστόφια.
Με την απλότητα και την ανθρωπιά που χαρακτήριζαν τον ∆ηµήτρη Χριστόφια σε όλη την πορεία και εξέλιξη της ζωής του, µε τον ίδιο τρόπο του «µίλησαν» οι εκατοντάδες φίλοι, σύντροφοι και εκτιµητές της δράσης και της προσφοράς του, που από την πόλη και τα χωριά της Λεµεσού κατέκλυσαν χθες τα επαρχιακά γραφεία του κόµµατος. Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, νέοι αλλά και παλαιότεροι, οι πιο ηλικιωµένοι ντυµένοι στα µαύρα, αποδεικνύει τα ειλικρινή συναισθήµατα της θλίψης τους για τον πρόωρο χαµό του ανθρώπου, του ιδεολόγου και αγωνιστή, του πολιτικού ∆ηµήτρη Χριστόφια.
Με την προσφώνηση «φίλε», «σύντροφε», «αγαπηµένε ∆ηµήτρη», απευθύνθηκαν στον εκλιπόντα οι περισσότεροι. «∆εν θα σε ξεχάσουµε ποτέ γιατί ήσουν ένας γνήσιος κοµµουνιστής…» έγραψε κάποιος, «ορφάνεψε το λαϊκό κίνηµα αλλά θα µας εµπνέεις και µετά το θάνατό σου…» σηµείωσε κάποιος άλλος, ενώ κάποια Ελένη µε όχι ιδιαίτερη µόρφωση (κρίνοντας από τον τρόπο και το ύφος γραφής της) εκφράζοντας θλίψη αλλά και ευγνωµοσύνη, έγραψε µεταξύ άλλων «δεν θα ξεχάσω που σε είδα τυχαία στο γάµο της … και όταν ήρθα κοντά σου για να σου πω το σοβαρό πρόβληµα της οικογένειάς µου, µε έβαλες στην αγκάλη σου και µε άκουσες … και δεν πέρασαν πολλές µέρες και µου τηλεφώνησαν από το γραφείο σου…»
Στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λεµεσό βρέθηκαν και πολλοί ξένοι. Από το Βιετνάµ και άλλες χώρες, άνθρωποι που διαµένουν και εργάζονται στον τόπο µας και που µπορεί να µην είχαν την τύχη να τον δουν από κοντά, αλλά που ένιωσαν την ανάγκη να εκφράσουν τη λύπη αλλά και το θαυµασµό τους για το ρόλο και την προσφορά του ∆ηµήτρη Χριστόφια για την πατρίδα του, αλλά και τον κόσµο.
Συγκινητικά µηνύµατα
Επίσηµοι και µη, παράγοντες και απλοί πολίτες και σύντροφοι του εκλιπόντος, συνέρρευσαν χθες στο οίκηµα των Επαρχιακών Οργανώσεων ΑΚΕΛ Λάρνακας και Αµµοχώστου για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του ∆ηµήτρη Χριστόφια.
Εκτός από απλούς πολίτες που στέκονταν σειρά και υποµονετικά ανέµεναν για να βάλουν στο χαρτί τα αισθήµατα θλίψης και ευγνωµοσύνης προς τον πρώην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, στο βιβλίο έβαλαν τις υπογραφές τους µε συγκινητικά µηνύµατα θλίψης και συλλυπητηρίων τα επαρχιακά στελέχη του κόµµατος και των οργανώσεων του Λαϊκού Κινήµατος, δήµαρχοι, κοινοτάρχες, δηµοτικοί σύµβουλοι και άλλοι απλοί πολίτες, ανάµεσά τους και Τουρκοκύπριοι όπως ο γνωστός Μουσταφά Ντενιζέλ, ο οποίος έφτασε από την Αγγλία για να παραστεί στην κηδεία του φίλου του ∆ηµήτρη…
Χρήστος Χαραλάµπους, Τάσος Περδίος