Χωρίς ΑΚΕΛ καθολικό και αλληλέγγυο ΓεΣΥ δεν θα υπήρχεΤου Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Με την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στη ενδονοσοκομειακή φάση έχει γίνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του ΓεΣΥ. Υπάρχει, όμως, ακόμη δρόμος για πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία του ΓεΣΥ. Αν αναλογιστούμε τις συμπληγάδες μέσα από τις οποίες έχει περάσει το ΓεΣΥ μέχρι να ψηφιστεί και να ξεκινήσει η πρώτη φάση, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε.

Το ΓεΣΥ δέχθηκε ανοιχτή και υπόγεια υπόσκαψη. Είναι γεγονός ότι ο τέως υπουργός Υγείας Γ. Παμπορίδης, όπως και ο νυν υπουργός Υγείας Κ. Ιωάννου, πίστεψαν και εργάστηκαν για την υλοποίησή του. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για το σύνολο της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, που συνεχώς έβαζαν τρικλοποδιές. Υπήρξαν πολλές απόπειρες για να εκτροχιαστεί το ΓεΣΥ από μονοασφαλιστικό σε πολυασφαλιτικό και ο κίνδυνος ακόμη υπάρχει.

Για να ξεκινήσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ «έβαλε τη ράχη» του, όπως λαϊκά λέμε, το ΑΚΕΛ. Με συνέπεια και σθένος υπερασπίστηκε την εφαρμογή του ΓεΣΥ, καταγγέλλοντας κάθε απόπειρα υπονόμευσης, κερδίζοντας έτσι και την κοινωνία των πολιτών που πίστεψε και αγκάλιασε το ΓεΣΥ.

Η πρώτη φάση του ΓεΣΥ παρά τις δυσκολίες -αρχική δυστοκία για ένταξη  παιδιάτρων και ειδικών ιατρών-  προχώρησε τελικά με επιτυχία. Όταν φθάσαμε και στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ υπήρξαν δυνατές φωνές για αναβολή, όπου και πάλι το ΑΚΕΛ βγήκε μπροστά και έπεισε για την ανάγκη να ξεκινήσει χωρίς καμία αναβολή η β φάση του ΓεΣΥ από την 1η Ιουνίου. Θέση που δικαιώνεται, αφού τελικά εντάχθηκε στο ΓεΣΥ μεγάλος αριθμός μικρών και μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Το ΓεΣΥ βρίσκεται στα αρχικά του βήματα και χρειάζεται προσοχή. Δεν έπαψαν ποτέ κάποιοι να παραμονεύουν και να εύχονται την αποτυχία  του. Δεν έπαψε ποτέ η ηγεσία του ΔΗΣΥ, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος – άλλωστε το δήλωσε ότι η πρώτη τους προτίμηση και η ιδεολογική του θέση ήταν το πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ.

Συνεπώς, τόσο το ΑΚΕΛ που ηγήθηκε της προσπάθειας εφαρμογής του μονοασφαλιστικού συστήματος υγείας, όσο και η κοινωνία των πολιτών, καλούνται να επαγρυπνούν. Οι πολίτες εμπιστεύονται και θεωρούν το ΑΚΕΛ ως εγγυητή ενός σύγχρονου καθολικού συστήματος υγείας, στα πλαίσια του οποίου απαιτείται επειγόντως η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσηλευτηρίων.